Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dok ambulante zjape prazne, liste čekanja rastu

19.09.2013. 22:00
Dok ambulante zjape prazne, liste čekanja rastu


Štrajk liječnika i medicinskih sestara/tehničara nastavljen je i jučer, a nakon prvog dana obje strane – Ministarstvo zdravlja i sindikati – imali su točnije podatke o neuspjehu, odnosno uspjehu štrajka. Prema listama koje su dobili na osnovu prvog dana štrajka do 12 sati Ministarstvo zdravlja tvrdi kako sve ustanove funkcioniraju normalno, no predstavnici sindikata tvrde suprotno. U Općoj bolnici Zadar, kaže predsjednica sindikalne podružnice HLS-a dr. Milka Matešić Hoti, štrajku se odazvalo preko 90 posto liječnika i veliki postotak medicinskih sestara/tehničara te unatoč tvrdnjama Uprave, Bolnica ne funkcionira normalno.
Devedeset posto liječnika u štrajku
– Zadovoljni smo i mi kao štrajkaški odbor, kao i središnjica sindikata zadarskom bolnicom. Štrajkalo je preko 90 posto liječnika, ali ponavljam štrajk liječnika nije kao bilo koji drugi štrajk, mi smo na svom radnom mjestu i odrađujemo posao koji moramo kako nijedan pacijent ne bi bio ugrožen. Ipak samim tim što su operacije otkazivane, ambulante su zjapile prazne, hladni program ne radi – liste čekanja se produžuju, a utjecaj štrajka je vidljiv, potvrdila je dr. Matešić Hoti.
Naime, u OB Zadar samo hitnoće, uz naravno posao koji se mora obavljati za vrijeme štrajka, a koji je propisalo Ministarstvo, obavljaju svi koji su potpisali 48-satni radni tjedan. Sa štrajkašima u Zadru solidarni su i zdravstveni djelatnici na odjelima koji nisu odrađivali dežurstva i pripravnosti, kao i na svim odjelima na kojima se radi s pacijentima koji zahtijevaju konstantnu skrb, poput pedijatrije ili onkoloških pacijenata.
Podaci ministra prema kojima su zdravstvene ustanove funkcionirale normalno te se veliki broj nije odazvao štrajku temelje se na listama kojima su popisivani štrajkaši, a koje su, tvrde sindikati, protuzakonite.
Rubriku o štrajku nitko ne ispunjava
– U zadarskoj bolnici postoji pritisak na štrajkaše koji je vidljiv u tome da se poimence radi evidencijska lista prisustava i radnog vremena u kojoj postoji i rubrika “sati provedeni u štrajku” te se traži da se ona svakodnevno dostavlja u Upravu do 9 sati kako bi se kasnije slala u Ministarstvo. No, mi se ne popisujemo osobno, a prema informacijama koje ja imam nitko tu rubriku ne ispunjava prema tome ne znam po čemu ministar smatra da ima pravovaljane informacije, pita se Matešić Hoti.
 Iako na stranicama Ministarstva stoji kako je štrajk legitimno pravo i kako nitko na štrajkaše ne smije vršiti pritisak zanimljivo je kako upravo Ministarstvo traži točne svakodnevne evidencijske podatke o broju štrajkaša iako se to kosi sa Zakonom o radu. Osim što u Zakonu piše kako se štrajkaši ne smiju popisivati, također prema istom Zakonu poslodavac ima dužnost voditi evidencijsku listu zaposlenika, ali rok za njeno slanje je sedam dana od dana za koji se popunjava.