Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ne propustite – festival kakav je Zadru nedostajao!

19.09.2013. 22:00
Ne propustite – festival kakav je Zadru nedostajao!


Pokretači bestiVala su Kruno Lokotar, umjetnički ravnatelj i urednik Algoritma, Želimir Periš, član ZaPisa i Stanislava Nikolić Aras, također članica udruge


U Zadru je jučer otvoren prvi suvremeni zadarski književni festival KaLibar bestiVal u suorganizaciji zagrebačkog nakladnika Algoritma i domaćih snaga okupljenih u udruzi zadarskih pisaca ZaPis.
Mučenice live
Festival je otvoren predstavljanjem lokalne perjanice na književnoj sceni Hrvatske, odnosno predstavljanjem zbirke priča Mučenice zadarskog autora Želimira Periša koja je objavljena od strane Algoritma. Uz samo predstavljanje knjige prve večeri, održan je i program Mučenice live koji su moderirale Stanislava Nikolić Aras i Mima Simić. Večer je završena koncertom benda Drvena Marija te afterpartijem, uz DJ-a, u caffe galeriji Đina.
Pokretači bestiVala su Kruno Lokotar, umjetnički ravnatelj i urednik Algoritma, Želimir Periš, član ZaPisa i Stanislava Nikolić Aras, također članica udruge. Organizatori ističu kako će u tri dana festivala KaLibar bestiVal Zadru ponuditi etablirane nacionalne i izvan-nacionalne književnike i umjetnike, rame uz rame s lokalim stvaraocima. Svaki će dan biti održana najmanje jedna ekskluzivna promocija nove knjige, književna večer s čitanjima autora, otvorenje izložbe fotografija ili crteža te će svaki dan završiti s koncertom. Spomenimo i to da festival traje tri dana, a završava u subotu.
– Budući da je festival mjesto susreta i komunikacije Zadranima pružamo priliku da zajednički srušimo barijere između čiatelja i pisca. Festival je mjesto susreta gdje ljudi mogu upoznati ljude, pitati, komunicirati, želimo da se knjige s polica spuste među ljude i popularizira suvremena hrvatska književnost koja se bavi upravo temama koje danas svi mi živimo, rekla je Aras.
Večeras Damir Avdić!
Danas, drugog dana bestiVala na rasporedu je također bogat program koji počinje u 17 sati otvorenjem prodajne izložbe Karika(tura) koja nedostaje Marija Jurjevića u caffe galeriji Đina, u 19 sati na rasporedu je predstavljanje knjige Bulevar narodne revolucije Marka Tomaša u čemu sudjeluju autor, Kruno Lokotar i Predrag Lucić dok je u 21 sat na rasporedu program Narodna revolucija live koji moderira Kruno Lokotar. Za ljubitelje glazbe u 22.30 koncert će održati Damir Avdić čime će imati i prvu hrvatsku premijeru novog albuma Human Reich. After party će se održati u caffe galeriji Đina.
Festival se održava u dvorištu Kazališta lutaka Zadar (između sv. Dominika i Kazališta lutaka), a sve informacije mogu se dobiti i na službenoj stranici festivala.