Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedino smo mi pametni

20.09.2017. 19:46
Jedino smo mi pametni


NOSATI PLASTIČNI KIRURG S KLEMPAVIM UŠIMA
Prošlog smo se tjedna smijali svemu što se događa u opskurnoj  dokumentarnoj seriji  "Pod nož", ali me jedna čitateljica ipak strogo  ukorila, a ja taj ukor prihvaćam, jer sam zbilja zaboravio ono  najzanimljivije u cijeloj toj priči. Radi se o liječniku koji te operativne  zahvate i izvodi, tj. radi se o "plastičnom" kirurgu. Dakle, svi se oni idu  operirati kod plastičnjaka, a od čovjeka koji radi takav posao ipak  očekuješ da izgleda donekle stereotipno. Zamislite da dolazite kod  frizerke koja ima zapuštenu masnu kosu, zubara koji umjesto zubiju ima  groblje, ili da vidite svog automehaničara kako po cesti gura vlastiti  pokvareni auto. Ovaj plastični kirurg ima najveće i najklempavije uši koje  sam u posljednje vrijeme vidio, nosina mu je tolika da tekućinu može piti  samo iz vlaške bukare, a ćelava se glava divno sjaji pod reflektorima. Ne  očekuje se da bude baš neki ljepotan, ali upravo je čudno da  se netko, tko  se bavi takvim poslom, nije prepustio čarima plastične kirurgije. Ili  možda on u tu kirurgiju ne vjeruje, ili možda iz nekog razloga ne želi biti  lijep. Tko će to znati?


KUHANJE NA ISPADANJE
Nikako ne stignem pogledati "3,2,1 kuhaj!", a što mi je malo i žao jer  volim kuhati i jesti. Ovo prvo mi baš ne ide od ruke, ali ovo drugo radim  vrlo znalački i sofisticirano. Ipak, pogledao sam dvoboj za ostanak  između dva para Zadranki i bio nekako ljut zbog toga što netko od njih  mora ispasti. Ispale su sestre Nina i Branka, a ostale su nesestre Silvijana  i Marica. Nisam bio tamo i probao to što su skuhale i zakuhale, a meni je  sve to izgledalo fantastično i činjenica je da oba para očigledno znaju  kuhati i zato je malo čudno da su već, u ovoj ranoj fazi natjecanja, došle u  tu situaciju. Možda su ovi drugi natjecatelji kulinarski velemajstori, ali  meni su ove četiri izgledale kao osobe koje znaju znanje. Šteta što je  jedan par morao ispasti, ali i u prošloj su se sezoni povremeno događale  stvari koje nisu bile baš po mome ukusu. U svakom slučaju, sretno  kuhanje i u budućnosti djevojke.


A ŠTO SADA?
Postoji nekoliko čitatelja koji me baš vole podsjećati na moje greške i  životne zablude, a jedna od njih je i najava u pretprošloj kolumni, a u  svezi naših košarkaša. Tada sam kritizirao nogometaše i način na koji se  na televiziji prikazuju izjave odgovornih koji se ponašaju da je sve u  najboljem redu i divno i krasno. U isto sam se vrijeme veselio dobrom  početku košarkaša na Europskom prvenstvu i mogućnosti da osvojimo i  koju medalju. To se nije dogodilo, ali se dogodilo da selektor nakon  neuspjeha da ostavku i prizna svoj neuspjeh. To se događa u košarci i u  svim sportovima, osim rukometa i nogometa, u kojima bismo, s obzirom  na svjetsku kvalitetu igrača, trebali biti na samom vrhu, a nismo i tim je  neugodnije gledati na televiziji selektore koji se pripremaju za utakmice  uzdajući se u "Božju pomoć" ili one koji slave što su oteli jedan bod  Srbiji, nesvjesni da su u stvari izgubili dva koja su im trebala za plasman  na Svjetsko prvenstvo (u Brazilu).
Ali pustimo mi to. Ono što se vidi na svim drugim televizijama, osim  hrvatske, to su komentari i analize velikog uspjeha Slovenaca koji prvi  put u povijesti osvajaju medalju u košarci i to odmah zlatnu i to baš  protiv Srba. Dok na sportskom programu televizijske kuće iz jedne  neutralne zemlje možemo vidjeti sve segmente tog uspjeha, dotle je na  našim programima sve onako šturo i nevoljko prikazano. Ne kažem ja da  sada trebamo padati u afan i podvriskivati  jer su nam susjedi postali  prvaci Europe, ali da se neke stvari mogu naučiti – mogu se, a onda se to  primijeni i na ostale sportove. Dakle. Ako imaš odlične igrače koji u  svojim skupim klubovima blistaju, a u reprezentaciji godinama ništa nisu  u stanju napraviti, onda su krivi, ili oni, kojima se ne da mukte mučiti se  (mada su svi manje-više veliki domoljubi), ili trener koji nije u stanju  staviti ih u red i motivirati. Samo da podsjetim da selektor europskih  prvaka Slovenaca uopće nije Slovenac. Jedino smo mi pametni. Takvi su  nam i rezultati.