Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najbolja kruzerska luka na svijetu ne smije biti politička arena

20.09.2019. 13:26
Najbolja kruzerska luka na svijetu ne smije biti politička arena


Ne znam koliko je prestižno natjecanje Seatrade Cruise Awards u Hamburgu, ali tamo je Zadar osvojio glavnu nagradu u konkurenciji od nekoliko stotina luka, a titulu je u finalu osvojio u konkurenciji s lukom Olden u Norveškoj i lukom Yokohama u Japanu. To je svakako sjajan uspjeh moga Zadra!
Iako je odluka o gradnji luke Gaženica bila političke naravi, ipak je inicijativa došla od strane struke i to zaslugom akademika Bašića, no treba priznati da je politika odigrala ključnu ulogu, odnosno tadašnji gradonačelnik, a zatim i ministar Božidar Kalmeta. I, nakon svega, što može poći krivo? Ništa, pod uvjetom da politika nadalje ne 'managira' procesima kojima nije dorasla znanjem i kompetencijama. Pri tome mislim i na vladajuće i na opoziciju, jer sve dok su ovi prvi prisutni, oni drugi će im puhati za vrat i tako u krug, pa bi, zapravo, bilo idealno da se svi skupa raziđu, ako je moguće.
A politika se već jednom grubo upetljala kada je izmijenjen prvotni projekt zgrade koji je izradio poznati arhitekt Nikola Bašić, inače autor Morskih orgulja i Pozdrava Suncu. Uoči parlamentarnih izbora 2013., zbog jeftinih političkih poena, tadašnji ministar Siniša Hajdaš Dončić devastirao je projekt u finišu uz obrazloženje da je projekt megalomanski.
Možda najbolji osvrt na tu Dončićevu intervenciju, ali i općenito na upliv politike u posao struke je dao sam arhitekt Bašić: “Teško je potanko izložiti kolika je šteta učinjena, ali ona je ogromna i za nju nikad nitko neće odgovarati, kao što nikad nitko nije odgovarao za slične svinjarije koje su učinili političari lišeni ikakve odgovornosti za štete koje općem dobru nanesu svojim inatom ili insceniranim sukobljavanjima“.
No, bez obzira na sve, ovaj projekt je i dalje jedinstven, a najgore što se može dogoditi je da kao takav postane – politička arena. Jedino bez politike se ova prekrasna luka može razvijati na način kako je struka i zamislila, a to je ujedno i pravi razlog zašto je Zadar nedavno u Hamburgu dobio titulu najbolje luke na svijetu od strane ocjenjivačkog žirija kojeg čine – stručnjaci. (David LEKAJ, Global Business Concepts)