Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Videonadzorom protiv vandalizma

Autor:

19.10.2008. 22:00
Videonadzorom protiv vandalizma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nadzorni centar je smješten u postaji Pomorske policije. Ukoliko bi došlo do devijantnog ponašanja, te do određenog kaznenog djela ili prekršaja, šefovi smjena uz službene policajce, postupit će na način da će sankcionirati počinitelje, kazao je gradonačelnik Kolega
U Gradskoj vijećnici potpisan je ugovor koji će spriječiti svaki mogući pokušaj vandalizma nad Pozdravom suncu i Morskim orguljama.
Gradonačelnik Živko Kolega te načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji. Naime, riječ je ugovoru o poslovnoj suradnji kojim se reguliraju međusobna prava i obveze s videonadzorom otvorenih prostora grada Zadra. Nakon što su vandali već nekoliko puta oštetili Pozdrav suncu te time Gradu, ali i policiji zadali osim dodatnog troška i dodatan posao, čelni ljudi Grada Zadra skupa s policijom dogovorili su se oko prevencije ovakvih vandalskih činova.
Sve se vidi, sve se zna
Pametan sustav Projekt videonadzor, vrijedan 169 tisuća kuna, u potpunosti je financirao Grad Zadar. Naime, projekt obuhvaća tri kamere koje će raditi cijeli dan, naravno osposobljene su i za rad noću. Uz tri kamere, postavljene su i četiri table koje na hrvatskom i engelskom jeziku objašnjavaju kako bi se trebali ponašati svi posjetitelji. Osim što će kamere raditi 24 sata, nadzor će vršiti i Policijska uprava.
– Nije cilj uhititi vandala te ga privesti, cilj je spriječiti vandalizam u potpunosti. Nadamo se da će postavljane kamera probuditi svijest kod pojedinih građana te da ćemo spriječiti svaki pokušaj vandalizma, rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina. Sustav na hard disku može sačuvati cijelih 28 dana nakon čega se ponovno iznova presnimava i tako u krug.
– Postavili smo nadzorni centar preko kojega će se sve voditi i evidentirati. Centar je smješten u postaji Pomorske policije. Ukoliko bi došlo do devijantnog ponašanja, te do određenog kaznenog djela ili prekršaja, šefovi smjena uz službene policajce, postupit će na način da će sankcionirati počinitelje. Nisam za to da budemo Big Bother niti da kontroliramo građane, ali ovo je zasad jednini način na koji bi nas građani poslušali te počeli poštovati, rekao je gradonačelnik Živko Kolega.
Pomoć komunalaca
Tek nakon godinu dana moći ćemo jasno reći koliko je, te da li se uopće smanjio vandalizam u Zadru. Ukoliko bi postavljanje kamera pridonijelo smanjenju vandalizma u Zadru, razmišlja se i o postavljanju dodatnih kamera, kako u zadarske parkove tako i na kolodvor.
– Daj Bože da mi godinu dana nakon postavljanja videonadzora, kažemo kako smo vandalizam sveli na minimum, ili da ga uopće više nema, zaključio je načelnik policije Anton Držina.
– Potrebno je napomenuti kako se uz policijsku brigu očekuje i pomoć komunalnih redara, ali i građana naravno. Kako doznajemo na Pagu je prije nekoliko mjeseci također postavljen videonadzor, koji je u potpunosti spriječio pokušaje vandalizma. Od kada je postavljen pa do danas, bio je samo jedan pokušaj vandalizma koji je upravo zahvaljujući videonadzoru spriječen. Kako mnogi hrvatski gradovi imaju po nekoliko videonadzora pomoću kojih uspješno sprječavaju vandale u njihovoj nakani, nadamo se da će tako biti i u Zadru. Opće je poznato da se Hrvate može odučiti od nečega, samo udarom po novčaniku. Poslije toga, osoba će dobro promisliti prije nego se odluči na neki vandalski čin.