Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Grad i Županija spremni financirati detoks jedinicu u Zadru

Autor: Suzana Bandić

19.10.2009. 22:00
Grad i Županija spremni financirati detoks jedinicu u Zadru


Na adresu Udruge “Nada” osim već pristigle podrške tadašnje ministrice Jadranke Kosor, u posljednja dva mjeseca stigla su i pisma potpore iz zadarskog Caritasa, Centra za socijalnu skrb te iz zagrebačke Psihijatrijske bolnice Vrapče. Grad i Županija zatražit će od dr. Slavka Sakomana elaborat
Zadarska Županija koja je prema rujanskom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prva po broju liječenih ovisnika u Hrvatskoj, prema najnovijim informacijama korak je bliže osnivanju nužno potrebne detoks jedinice.
Nakon tribine u organizaciji Udruge za prevenciju zloporabe opojnih droga i pomoć roditeljima ovisnika “Nada” koja je u lipnju ove godine na tu temu održana u prostorijama Gradske knjižnice, a s koje se mogao čuti vapaj roditelja ovisnika za pomoć u liječenju njihove djece od ove pošasti današnjeg doba, čini se kako je njihov glas ipak naišao na odjek i razumijevanje kod odgovornih osoba.
Naime, na adresu Udruge “Nada” osim već pristigle podrške tadašnje ministrice Jadranke Kosor, u posljednja dva mjeseca stiglo je nekoliko pisama potpore, a između ostalih poslali su ih iz zadarskog Caritasa, Centra za socijalnu skrb te iz zagrebačke Psihijatrijske bolnice Vrapče u kojoj se godinama već liječe zadarski ovisnici. Punu potporu u osnivanju detoksa u Zadru dao je tamošnji specijalist psihijatrije Ivan Ćelić ponukan prvenstveno premalim smještajnim kapacitetima u njihovoj bolnici i predugim listama čekanja na kojima je nemali broj ovisnika upravo iz Zadra. Listi podrške pridružili su se i dr. Belinda Vuksan koja godinama radi s ovom populacijom, dr. Mladen Mavar, prof. dr. Zlatko Miliša, prof. Mario Pešut i brojni drugi koji se razumiju u ovu problematiku i imaju doticaja s njom.
Tako je nakon prošlotjednog razgovora između dr. Josipa Kraljića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije i dr. Mladena Mavara pokrenuta inicijativa za izradu elaborata detoks jedinice.
– Dr. Mavar ovih će dana razgovarati s Marijom Pešutom, pročelnikom Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra pa ćemo uputiti jedan zajednički dopis dr. Slavku Sakomanu kao najkompetentnijoj osobi za ovu problematiku i od njega zatražiti da nam izradi elaborat za osnivanje detoks jedinice. Nakon toga prišlo bi se rješavanju financijske konstrukcije koju bi zajednički trebali realizirati Zadarska Županija i Grad Zadar shodno proračunu i mogućnostima – kazao je dr. Kraljić.
Iako su članovi Udruge “Nada” još u lipnju najavili drugu tribinu na temu osnivanja detoks jedinice za polovinu rujna, njezin datum je prolongiran te će se zakazati uskoro, odnosno čim se za to ukažu uvjeti i usklade vremenski termini za sve one koji su nam kao gosti nužno potrebni, kazala je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge.
– Mi imamo strpljenja čekati koliko god bude potrebno, no odustat nećemo, poručila je Ledenko u ime članova Udruge “Nada”.
– Zamisao je da se ti mladi ljudi koji su u problemu prvo pošalju u detoks jedinicu na detoksikaciju, a odatle da se “očišćeni” šalju na daljnju rehabilitaciju u komune i terapijske zajednice, rekla je Ledenko dodajući da je već svima poznato da zbog apstinencijske krize često dolazi do posustajanja u odlukama liječenja pa tako svi do tada uloženi napori padaju u vodu.
– Otvaranjem detoks jedinice osigurali bi se sigurniji i kvalitetniji oblici liječenja ovisnosti o drogama, a ujedno bi se smanjila i potrošnja Suboteksa, Metadona i Heptanona te bi se uloženi novac u projekt detoks jedinice uskoro vratio – zaključuje Ledenko.