Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uspjeli otjerati lunapark iz Bibinja

Autor: Suzana Bandić

19.10.2009. 22:00
Uspjeli otjerati lunapark iz Bibinja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vlasnici lunaparka u Bibinjama odlučili su napustiti mjesto prije isteka ugovora zbog problema s maloljetnim mještanima koji su im, kako kažu, od prvog dana iznuđivali žetone te im prijetili. Situacija je eskalirala kada su Ivica Sikirić i Marko K. nasrnuli na vlasnike, a nakon što se Sikirićev 16-godišnji sin njemu požalio da ga je djelatnik lunaparka udario nogom u stražnjicu
Ivica Sikirić (44) i Marko K. (18), obojica iz Bibinja, privedeni su jučer prekršajnom sucu zbog narušavanja javnog reda i mira te drskog ponašanja, a osim njih zadarska je policija nakon obavljenih razgovora prijavila i 34-godišnju Barbaru Bužić zbog vrijeđanja i svađe s njima.
Dvojica su se muškaraca, naime, s 34-godišnjakinjom, inače vlasnicom lunaparka “Barbie”, stacioniranog u Bibinjama od 25. rujna, sukobili u nedjelju navečer. Tom sukobu prethodila je svađa između 16-godišnjeg sina Ivice Sikirića s jednim djelatnikom lunaparka koji ga je, navodno, udario nogom u stražnjicu dok se on tu zabavljao s Markom K. Mladići su nakon sukoba napustili lunapark, a svega 10-ak minuta kasnije tamo su se vratili Marko K. i 16-godišnjakov otac Ivica koji su počeli prijetiti djelatnicima da će ih ubiti te ih tjerati da napuste Bibinje.
Palicom došao braniti sina
Stariji muškarac je nasrnuo na vlasnika lunaparka, a kad je na njega zamahnuo palicom, u svađu se umiješala njegova supruga koju je Sikirić, iziritiran njenim riječima i galamom, potom udario šakom u predio iznad desnog oka i palicom po ramenu. Cijeli sukob odvijao se pred očima njihovo troje malodobne djece, a kako nam je ispričala Barbara, najmlađa Sara, kojoj je tek šest godina, rasplakala se i zapomagala vidjevši nepoznata muškarca kako joj udara mamu.
– Prošao sam cijelu Hrvatsku, bio u raznim mjestima i gradovima, ali ovakvo što još nigdje nisam doživio. Iako smo trebali ostati sve do 25. listopada pakujemo i odlazimo jer je situacija prešla sve granice i ovo je postalo neizdrživo – rekao je Slavko Križe, vlasnik lunaparka.
On je još početkom listopada u Općini Bibinje ishodio dozvolu za postavljanje lunaparka na bibinjskom igralištu u uvali Jaz u vremenu od 25. rujna do 25. listopada. No, prema njegovim riječima, odmah po dolasku u Bibinje započeli su problemi s grupicom maloljetnika koji su ih iz dana u dan terorizirali, iznuđivali im žetone, razbijali imovinu te prijetili da će, ukoliko im ne dozvole besplatnu vožnju u zabavnom parku, pozvati svoje očeve i prijatelje koji će ih premlatiti i sve im porazbijati.
Grupica maloljetnika iznuđivala žetone
– Uvijek je to bila grupica od pet, šest tinejdžera u dobi od 12 do 18 godina koji bi samo došli pred blagajnu, ispružili ruku i rekli “daj žetone”. U početku smo im davali žetone i pokušali s njima razgovarati, urazumiti ih da mi moramo platiti struju, korištenje prostora i ostalo, međutim to se pokazalo nemogućim. Kad bi im nakon nekoliko besplatnih vožnji rekli da to tako više ne ide započeli bi s prijetnjama, uvredama i razbijanjem. Vrijeđali su nas i nazivali Srbima i Ciganima, a samo zato što se zbog posla često selimo i što imamo prijavljen boravak u Karinu. Cijela moja obitelj bavi se ovim poslom otkako ja znam za sebe, ali mi smo Hrvati. Moja supruga je Hrvatica iz Istre i upoznali smo se dok sam s lunaparkom boravio u njezinu mjestu. Pa barem njoj i djeci se vidi da nisu Cigani jer su skroz plavi, ali oni to nisu htjeli slušati – prepričavao je svoja neugodna iskustva još vidno uzbuđen vlasnik lunaparka. Dodao je kako su mu rekli da ih je izazvao samim svojim dolaskom u njihovo mjesto, no da ipak, nisu svi mještani bili negostoljubivi.
– Bilo je tu krasnih ljudi koji su u lunapark dolazili s djecom. I oni su svjedočili tim provokacijama, razbijanju pa čak i gađanju jajima i rajčicama. Znali su nas upitati zašto to trpimo i dozvoljavamo, ali mi nismo imali izbora niti mogućnosti oduprijeti ima se, pojasnio je Slavko napomenuvši kako su mu večer ranije čak i ceradu kojom je lunapark natkriven na nekoliko mjesta zapalili petardama.
– Odustajemo od svega ponajviše zbog naše djece koja su u strahu zbog svega što su vidjela i čula ovdje u ovih 20-ak dana, ali i zbog našeg zdravlja, razočarano dodaje Slavko. Još uvijek nisu, kaže, odlučili kamo će dalje krenuti, a za početak će se parkirati u Zadru, odmoriti i dobro razmisliti o svemu.
Nakon incidenta u nedjelju navečer vlasnici lunaparka dobili su 24-satnu policijsku zaštitu kako bi mogli nesmetano razmontirati lunapark i napustiti mjesto.