Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bruxelles od Općine Galovac traži povrat 63 tisuće eura

19.10.2010. 22:00
Bruxelles od Općine Galovac traži povrat 63 tisuće eura


Iznos od 62,895,64 eura, s kamatom od 11,82 eura po danu kašnjenja računajući od 16. svibnja 2009. godine, od Općine Galovac potražuje Europska komisija pri EU iz Bruxellesa, a sudska presuda pisana je u ime belgijskog kralja Alberta ll pod prijetnjom svih raspoloživih sredstava za naplatu
Negativan nalaz Državne revizije bio je glavna tema o kojoj se u utorak navečer raspravljalo na Općinskom vijeću Općine Galovac nakon čega je donesena odluka o ovlaštenju nedavno izabranog načelnika, Marina Gulana, da pristiglo izvješće kao i svu drugu dokumentaciju iz koje je vidljivo da je nanesena šteta Općini, proslijedi Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje. No ono što je više od samih nalaza revizije šokiralo Vijeće jesu dva nova računa koja su na adresu Općine pristigla prijepodne.
Prvi, u iznosu od 62,895,64 eura, uvećan za kamatu od 11,82 eura po danu kašnjenja računajući od 16. svibnja 2009. godine, od Općine Galovac potražuje Europska komisija pri EU iz Bruxellesa, a sudska presuda Prvostupanjskog suda u Bruxellesu pisana je u ime belgijskog kralja Alberta ll pod prijetnjom svih raspoloživih sredstava ukoliko se potraživanja ne podmire.
Drugi račun odnosi se na izgubljeni spor između Općine Galovac i jedne konzalting tvrtke na Općinskom sudu u Zadru pa sukladno donesenoj presudi Općina mora isplatiti iznos od 255 tisuća kuna što s kamatama premašuje 300 tisuća kuna.
U prvom slučaju riječ je o novčanim sredstvima koja je bivši načelnik Slavko Šare potraživao od EU u svrhu gradnje Kiparske kolonije koja je trebala biti smještena uz arheološka nalazišta na predjelu Crkvina. No, kako do realizacije tog projekta nikada nije došlo, investitori su najprije zatražili troškovnik iz kojega bi se vidjelo jesu li novci uistinu i uloženi u projekt za koji su zatraženi. Obzirom da povratnu dokumentaciju nisu dobili, slučaj je završio na tamošnjem sudu, nakon čega je po kratkom postupku donesena presuda prema kojoj u ovom trenutku Općina za donirani iznos duguje oko sedam tisuća eura za kamate te još toliko za troškove sudskog postupka.
S obzirom da je račun Općine u blokadi “debelim” potraživanjima brojnih vjerovnika, galovačka vlast našla se u nezavidnom položaju iz kojega trenutačno ne vide izlaz, a tim više što ni do danas nije obavljena valjana primopredaja vlasti pa nemaju uvid u dokumentaciju. Upravo iz tog razloga iznenadio ih je račun koji su dobili nakon izgubljenog spora s konzalting tvrtkom jer nitko zapravo ne zna koje je poslove uopće ta tvrtka za Općinu Galovac obavila. Zanimljivo je međutim, da se ista tvrtka, i nakon pokretanja sudskog spora i dalje javljala na natječaje Općine za nove poslove.