Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Chichi je najstariji pas na svijetu

19.10.2010. 22:00
Chichi je najstariji pas na svijetu


Kad je Frankov prijatelj dobio dijete psa je uzeo Frank i od tada se brine o njemu. Kada negdje idu nosi ga sa sobom u torbi. U avionu preko Atlantika u toj torbi spava ispod sjedala
Chichi je pudl star između 22 i 24 godine, što znači da preračunato u ljudske godine ima između 154 i 168 godina. Vjerojatno je najstariji pas na svijetu. Potpuno je slijep posljednjih deset godina života, ali dobro čuje i zdravlje ga dobro služi. Živi sa svojim vlasnicima, Frankom (37) i Janet (34) u manhattanskoj četvrti West Village u New Yorku. Spava u prosjeku 22 sata dnevno.
– Baš kao koala, kaže uz smijeh Frank Pavich, filmski i televizijski producent rodom iz Kožina. Chichija ima punih petnaest godina.
– Ne znamo točno koliko naš Chichi ima godina jer ga je moj prijatelj kada je bio dječak dobio iz prihvatilišta 1988. godine i nema papire. Tako da je vjerojatno rođen ’86. ili ’87.
Kad je Frankov prijatelj dobio dijete psa je uzeo Frank i od tada se brine o njemu. Kada negdje idu nosi ga sa sobom u torbi. U avionu preko Atlantika u toj torbi spava ispod sjedala.
– Jedna kompanija ima kosa sjedala i torba nije mogla stati ispod pa smo Chichija za vrijeme polijetanja i slijetanja držali u pretincu za kofere iznad naših glava. Nije ništa primjetio, slijep je pa mu mrak nije smetao, priča nam Frank dok mu Chichi spokojno leži u krilu, više u snu nego budan.
Chichija su kao mogućeg najstarijeg psa na svijetu nominirali i za Guinessovu knjigu rekorda. Iako nemaju dokumente o datumu i godini rođenja, imaju fotografije i nadaju se da će ih iz Guinessa uvažiti. Dosad službeno najstariji živući pas Sako iz Australije ima “samo” 21 godinu. Budući da Chichi ima najmanje 22 godine, on je gotovo sigurno najstariji pas na planetu.


SPECIJALNI GOST NA VJENČANJU


Frank i Janet (ili “na hrvatskom” Frane i Đana) oboje su rodom iz Kožina, a rođeni Njujorčani. Vjenčali su se u Zadru u nedjelju 10. 10. 2010., nakon 10 godina veze. Specijalni uzvanik na njihovom vjenčanju je bio i Chichi, sa šalom od identičnog materijala kao Frankova kravata. Prije oko pola godine Chichi je bio u bolnici.
– Bio sam shrvan, mislio sam da će umrijeti. Znam da će umrijeti jednom, ali želim da to bude kod kuće, u snu, a ne u nekoj bolnici. On je moj najbolji prijatelj, kaže Frank dok Chichi šeta obiteljskim domom u Kožinu, svako malo se sudarajući sa zidovima, lončanicama, nogama ukućana… Nekad je bio potpuno crn, a sad je gotovo potpuno sijed.




 ELLEN DeGENERES GA OPSKRBILA HRANOM


Chichi je u SAD-u postao svojevrsna medijska zvijezda. O njemu su pisale brojne novine, uključujući i New York Times, a gostovao je i u tv emisijama. Za njega je tako čula i poznata voditeljica i komičarka Ellen DeGeneres. Ona je i vlasnica tvornice pseće hrane i poklonila mu je hranu koji će dobivati dok je živ. Donirala je i 10.000 obroka za pseće prihvatilište po njihovom izboru, i oni su izabrali ono u kojem je boravio i Chichi prije gotovo četvrt stoljeća.