Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dva modela naplate

19.10.2010. 22:00
Dva modela naplate


Stanarima stanova u višestambenim jedinicama otpad se naplaćuje prema broju članova u kućanstvu, dok se za obiteljske kuće odvoz otpada računa prema volumenu posude za odlaganje otpada
Početkom ove godine na snagu je stupio izmijenjen Zakon o otpadu kojem se zadarska Čistoća odmah prilagodila te je naplatu odvoženja otpada prilagodila tim izmjenama.
Naime, prema izmijenjenom Zakonu umjesto dosadašnjeg plaćanja računa za otpad koji se naplaćivao prema kvadraturi stana, od ove se godine plaćanje otpada računa ili prema volumenu posude za odlaganje otpada ili prema broju članova kućanstva. Zadarska Čistoća uzela je oba modela te ih je prilagodila tako da otpad iz kuća naplaćuje prema volumenu posude za otpad, dok otpad iz stanova u višestambenim jedinicama naplaćuju prema broju članova.
– Prije primjene ovakvog načina naplaćivanja godinu i pol dana smo pripremali i skupljali podatke o brojevima članova stanova u višestambenim jedinicama, a koje smo dobili od predstavnika stanara. Sve podatke smo pohranili u bazu podataka prema kojoj onda znamo i koliko će pojedino kućanstvo plaćati za otpad, objasnio je Tomislav Ćurko, direktor Čistoće. Dodao je da su stanari obiteljskih kuća, gdje se odvoz otpada računa prema volumenu posude za odlaganje otpada, imali mogućnost birati između tri veličine – 80 litara, 120 litara i 240 litara. Ovim potezom u Čistoći su postigli da svako kućanstvo procijeni kolika mu posuda odgovara te samo odlučuje koliku će cijenu plaćati. Naime, svaki građanin, ako nije zadovoljan veličinom posude, odnosno ako je ona prevelika ili premala za njegove potrebe, može doći u prostorije Čistoće i tamo je jednostavno zamijeniti za manju ili veću.
– Do sada smo imali dosta mijenjanja posuda za odlaganje otpada jer je bilo kućanstava koja su htjela manje kante. Ipak, većina kućanstava koristi kante od 240 litara jer za nju plate 20-ak kuna više nego za onu od 120 litara, a dobiju dvostruko više volumena, objasnio je Ćurko. Kazao je da i stanari u stanovima, ako se promijeni broj stanara u njihovu kućanstvu, promjenu mogu javiti svojem predstavniku stanara i Čistoći i plaćati račune koji su u skladu sa stanjem u kućanstvu. Rekao je da Čistoća nakon podnošenja zahtjeva, nove, prilagođene račune šalje u najkraćem mogućem roku.
Ćurko je kazao da je ovakvim način sakupljanja otpada postignuto i da građani više odvajaju polimere. Trenutačno u Zadru polimere odvaja oko 17 posto kućanstava, ali s vremenom taj broj postupno raste. Ćurko kaže da se u ovom slučaju radi isključivo o ekološkoj osviještenosti građana i njihovoj želji da odvajaju polimere koji se potom recikliraju. Smatra da za povećanje svijesti građana treba provesti dobru promidžbu što oni i rade, upoznavajući vrtićku djecu s prednostima raciklaže i odvajanja otpada. Svi građani koji žele odvajati polimere mogu doći u prostorije Čistoće gdje mogu uzeti posebne vrećice za sakupljanje otpada od polimera.