Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mecene su potrebne i danas

19.10.2010. 22:00
Mecene su potrebne i danas


Dok u naše vrijeme još uvijek možemo pronaći mecene poput ovog pape kojeg sam igrao to će u budućnosti biti sve gore. Mecene će potpuno nestati što će biti jako loše za umjetnost. Krleža je onako dalekovidan kakav je bio uvidio taj problem još u svoje vrijeme, komentirao je Pero Kvrgić
-Tematika koju problematizira Krležin Michelangelo Buonarotti svakako je aktualna i danas. Dok u naše vrijeme još uvijek možemo pronaći mecene poput ovog pape kojeg sam igrao to će u budućnosti biti sve gore. Mecene će potpuno nestati što će biti jako loše za umjetnost. Krleža je onako dalekovidan kakav je bio uvidio taj problem još u svoje vrijeme, komentirao je Pero Kvrgić predstavu nakon premijere Michelangela Buonarrotija izvedene u crkvi Sv. Dominika. Naime, ovaj doajen hrvatske pozornice prvi puta je u ponedjeljak gostovao na daskama Kazališta lutaka u Zadru i to u ulozi pape u Krležinoj legendi Michelangelo Buonarotti. Kvrgiću ovo nije prvo gostovanje u Zadru, no nakon što je prvi put stao na pozornicu crkve Sv. Dominika glumac se toliko oduševio tako da ne sumnjamo da će se njegova suradnja s Kazalištem lutaka nastaviti i u budućnosti.
– U Zadru sam nastupao mnogo puta kroz posljednjih deset godina i bilo mi je drago da sam opet ovdje i da radim s ovim mladim ljudima punim entuzijazma. Michelangelo je ambijentalna predstava, a ovaj prostor je krasan, idealan za jednu ovakvu predstavu, imao je samo riječi hvale Kvrgić.
Najzaslužniji za postavljanje ovog djela na pozornicu ipak je redatelj Dražen Ferenčina koji se uhvatio u koštac s nimalo lakim zadatkom postavljanja Krleže na pozornicu. Nakon premijere Ferenčina je imao razloga za zadovoljstvo.
– Je li predstava bila dobra i je li ispalo točno onako kako je Krleža zamišljao, imam sreću pa ne možemo znati jer Krleža više nije živ, ali način na koji sam ja vidio taj tekst bio je večeras u potpunosti prikazan na pozornici. Drago mi je da smo predstavu napravili u Kazalištu lutaka Zadar jer eto radi se o tekstu koji je, zbog Krležine neobuzdane mašte i kaotičnosti, te ludila njegovih kadrova, teško postaviti u klasičnom dramskom kazalištu zbog realnih scenskih ograničenja, kazao je zadovoljan suradnjom s Kazalištem lutaka Ferenčina. Sličnog mišljenja bila je i publika koja je nakon predstave na domjenku imala samo čestitke za redatelja i glumce. Nakon svih godina koje su protekle od nastanka ove legende čini se da je Krleža ostao suvremen i zanimljiv i današnjoj publici.
– Čitav Krležin ciklus Legendi u koji spada i Michelangelo Buonarroti provlači jedan motiv zapravo da je čovjek stvorio Boga, a ne Bog čovjeka. Mi živimo u vremenu kad i sami tražimo svoje bogove bili oni političari ili celebritiji. Takva pitanja sigurno su mučila i Krležu, a eto pokazalo se da ih mi i danas postavljamo, zaključio je Ferenčina.
Na domjenku nakon predstave pojavili su se svi glumci koji su sudjelovali, uz neke poznate i nepoznate Zadrane željne dobrog umjetničkog djela među kojima je bio i gradonačelnik grada Zadra Zvonimir Vrančić. Jedina osoba koja je nedostajala bio je sam Michelangelo Buonarotti, to jest glumac Zlatko Košta kojeg je zapala čast da glumi glavnu ulogu. On je, naime, u maniri pravih umjetnika nakon predstave kradom “pobjegao” pred pitanjima novinara i čestitkama publike.