Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ne možemo stati na kraj krađama prometne signalizacije!

19.10.2010. 22:00
Ne možemo stati na kraj krađama prometne signalizacije!


O ovomu smo obavijestili i policiju, no sve aktivnosti dosad nisu dale rezultata, kazao je Mile Fabijan.
U prvih šest mjeseci ove godine kroz luke u nadležnosti Županijske lučke uprave Zadar prošlo 3 posto putnika više i 9 posto vozila manje nego u istom lanjskom razdoblju, kazao je ravnatelj ove ustanove Marinko Slavić, podnoseći na današnjem kolegiju župana izvješće u radu ŽLU-a za prvo polugodište.
Slavić je informirao i da je zaključena i realizirana investicija dogradnje trajektne luke u Preku vrijedne 21,3 milijuna kuna, a na samom kraju je i izgradnja trajektne luke u Rivnju, za koju će tehnički pregled biti obavljen već sljedećeg tjedna.
Župan Stipe Zrilić istaknuo je da radom ŽLU-a treba biti zadovoljan budući da je učinjeno puno na poboljšanju lučke infrastrukture. To sve, dakako, ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći Ministarstva mora, s obzirom da ŽLU nema vlastitih sredstava.
Tehnički pregled Luke Rivanj
Inače, Županijska lučka uprava Zadar u izvještajnom razdoblju je ostvarila prihode u iznosu od 8.279.763 kune ili 58,7 posto od planiranih za 2010. godinu.
Župan je na istom kolegiju Županijskoj lučkoj upravi Zadar dao suglasnost za pokretanje postupka javne nabave za izvođenje radova na sanaciji obalnih zidova i produženja obalne konstrukcije Velog mula u luci Poljana, čija predviđena vrijednost iznosi 5.782.000 kuna.
U nastavku je podneseno i izvješće o radu Županijske uprave za ceste u prvih šest mjeseci. Ravnatelj Mile Fabijan kazao je da su u izvještajnom razdoblju ostvareni prihodi u iznosu od oko 25,1 milijun kuna, što je 46 posto planiranog za prvo polugodište. Manjak prihoda iznosi oko 3,3 milijuna kuna.
Do umanjene realizacije došlo je zato što planirani prihodi od sredstava za interventne zahvate po posebnom nalogu ministra za 2010. godinu u iznosu od 2 milijuna kuna nisu realizirani u cijelosti. Zatim i zbog toga što je doznačen samo jedan od planiranih šest mjesečnih obroka koji se prema Pravilniku o rasporedu sredstava za održavanje i građenje županijskih i lokalnih cesta dostavljaju iz ukupnih prihoda Hrvatskih cesta. Zadarskom ŽUC-u iz ovog izvora pripada 11,8 milijuna kuna podijeljenih u 12 mjesečnih obroka. I konačno, od planiranog prihoda od JLS-a realizirano je tek 24 posto.
– No nema bojazni da do kraja godine nećemo imati pozitivni financijski rezultat jer računamo na prihode Hrvatskih cesta i stanica za tehnički pregled. Treba istaknuti i da su prihodi od stanica za tehnički pregled u prvih šest mjeseci bili 17 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, što ukazuje na povećanje registriranih vozila u Zadarskoj županiji, kazao je Fabijan. On je potom svratio pozornost i zamolio medije da izvijeste javnost o učestalim krađama vertikalne prometne signalizacije na županijskim cestama.
Tkonskom vatrogastvu 20.000 kuna
– O ovomu smo obavijestili i policiju, no sve aktivnosti dosad nisu dale rezultata, kazao je Mile Fabijan. U raspravu se uključio i dožupan Stanko Zrilić, upozorivši na nedostatak putokaza za nekoliko naselja na benkovačkom području te na području Sv. Filipa i Jakova.
– Smjerokazi su zapravo zarasli u živicu te ih je nemoguće primijetiti. Za to je potrebno razdoblje od nekoliko godina neodržavanja, kazao je dožupan Zrilić.
– Ne odbacujući odgovornost sustava kojeg sam dio, moram kazati da su te prometnice u nadležnosti Hrvatskih cesta. Voljan sam biti suradnik na rješavanju problema na način da ću o tomu obavijestiti zadarsku ispostavu HC-a, kazao je Fabijan.
Župan je u nastavku kolegija imenovao pet predstavnika Županije u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a oni su: Dario Ivankov, Olivio Meštrović, Milena Ikić, Ivan Šimunić i Josip Kraljić.
Gospodarsko-socijalno vijeće osnovano je u rujnu, a uz Županiju partneri su i Hrvatska udruga poslodavaca te pet sindikalnih središnjica, koji su dostavili odluke o imenovanju svojih članova GSV-a.
Svi partneri imaju po pet predstavnika u Vijeću pa tako GSV u Zadarskoj županiji ima ukupno 15 članova.
Kažimo još i da je zeleno svjetlo župana dobio i zahtjev za sufinanciranje asfaltiranja pristupnog puta do Vatrogasnog doma u Tkonu te će Županija za ovu namjenu iz Proračuna izdvojiti 20.000 kuna.  Ukupna vrijednost radova iznosi 97.000 kuna.