Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader se može vratiti u Sabor

19.10.2010. 22:00
Sanader se može vratiti u Sabor


Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas zaključilo da su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak mirovanja zastupničkog mandata Ive Sanadera te da se on u zastupničke klupe može vratiti s petkom, 22. listopada, od kada prestaje mandat njegove zamjenice Željane Podrug.
Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) izvijestio je da je Sanader 14. listopada podnio zahtjev za reaktiviranjem mandata koji je, iz osobnih razloga, stavio u mirovanje 9. srpnja prošle godine.
Zahtjev je podnio u zakonskom roku te mu mirovanje mandata prestaje osmog dana od dana podnošenja zahtjeva, 22. listopada. Od tada prestaje zastupnički mandat njegovoj zamjenici Željani Podrug, izvijestio je Sesvečan.
Ivan Drmić (HDSSB) demantirao je jučerašnje tumačenje SDP-ovca Arsena Bauka da HDZ ne želi raspraviti Sanaderovo reaktiviranje mandata jer čeka Drmića kako bi uz njegovu pomoć Sanaderu osporili pravo na mandat.
“O Sanaderovu povratku nisam razgovarao ni s kim izvan moje stranke. Ne želim raditi u maniri Ive Josipovića, koji često tvrdi da radi po zakonu pa onda kaže da nije po zakonu, ali je moralno”, rekao je Drmić.
Kazao je i da je javnosti poznato kako on osobno nema dobro mišljenje o Sanaderu, ali da će glasovati za Sanaderov povratak u saborske klupe. “Nije mi drago samo što će se HDZ pojačati još jednim zastupnikom s njihove izborne liste i što će, kako se izbori bliže, biti sve jači”, dodao je.
Sesvečan je, pak, podsjetio da je SDP bio suzdržan kad je Sanader lani podnio zahtjev da mu se, nakon odlaska s premijerske dužnosti, odmrzne pa zamrzne zastupnički mandat. “Očekujem da će se SDP isto tako ponijeti i danas”, rekao je.
Arsen Bauk (SDP) uzvratio mu je da je Sanader “HDZ-ov, a ne SDP-ov problem”. “Ivo Sanader bio je i ostao HDZ-ov, a ne SDP-ov problem. Ne bojimo se njegovih govora. Nismo mu mi bili zamjenici ni pomoćnici ni pomagači, a HDZ-ovci neka paze da ih ne ponese u neka stara vremena pa da mu slučajno ne zaplješću”, poručio je Bauk.
Replicirao je ponovo Sesvečan, koji se čudi što je “baš slučajno ispalo da se Sanader vraća isti dan kad je SDP podnio zahtjev da se vladi izglasa nepovjerenje”. Uvjeren je da to dokazuje kako SDP računa na Sanaderov glas, no njegovo su izlaganje prekinuli SDP-ovci, tražeći da se zahtjev stavi na glasanje.
“Ne morate ponoviti baš sve što premijerka kaže”, spočitnula je Sesvečanu Gordana Sobol (SDP).
MIP je jednoglasno prihvatio i zahtjev Mladena Barišića, koji je zatražio da mu se aktivira i odmah potom zamrzne zastupnički mandat, koji mu je ranije bio zamrznut zbog obnašanja sa zastupničkom nespojive dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu financija.