Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Odjel za kineziologiju vodit će profesor Slavko Trninić

19.10.2011. 22:00
Odjel za kineziologiju vodit će profesor Slavko Trninić


Program novog studija kineziologije na Zadarskom sveučilištu već je napravljen, a kolegiji su raspoređeni u četiri semestra. Još se očekuje odluka Senata


Odjel za kineziologiju Sveučilišta u Zadru trebao bi početi s radom početkom sljedeće akademske godine. Glasnogovornica sveučilišta Elija Vrsaljko rekla nam je kao je sve spremno za početak, a samo se još očekuje odluka Senata. Program je izradila prof. Gordana Ivković iz Centra za tjelovježbu i sport, a još je potrebno iznaći prostor u kojem bi se održavala nastava. Aktivnosti oko osnivanja novog odjela Sveučilišta u Zadru malo su usporene zbog nedavnih promjena na prodekanskim dužnostima. Do sada je cijeli posao oko osnivanja Kineziološkog odjela vodila prof. Ana Proroković, a na njeno mjesto je u međuvremenu došao prof. Josip Faričić.
No najzanimljivije jest da je Senat sveulišta kao glavne autore spomenuo prof. dr. Slavka Trninića i proslavljenog vaterpolskog trenera Ratka Rudića.
Prof. Trninić već je jednom predavao na zadarskom Filozofskom fakultetu, a i za Ratka Rudića bi to bilo nakon 50 godina, povratak u grad u kojem je počeo svoju sporstku karijeru. Slavko Trninić koji 1992. otišao iz Zadra, a sljedeće godine vodio najprije mladu košarkašku reprezentaciju, a onda momčad Splita u sezoni 1993/94. Nakon završenog doktorata, prof. Trninić je postao redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu u Splitu. U kratkom razgovoru Trninić nije mogao govoriti o svom povratku u Zadar, budući da je cijela stvar još u fazi osnivanja. Prof. Trninić je također bio poznati košarkaški trener, stručnjak u radu s mladima kroz čije je ruke prošla sjajna generacija hrvatskih košarkaša na čelu s Dinom Rađom i Tonijem Kukočem.
Jedan od ponajboljih trenera na svijetu svih vremena Ratko Rudić još nije donio odluku hoće li nakon olimpijskog ciklusa u Londonu nastaviti trenersku karijeru.
– Bilo je nekih kontakata u svezi inicijative za osnivanjem Kineziološkog odjela Sveučilišta u Zadru. Sva su pitanja još uvijek otvorena. Ja sam prije svega vaterpolski trener, ali posjedujem određena teoretska znanja, skromno je rekao najveći hrvatski trener svih vremena čije su metode i treninizi unijeli pravu revoluciju u vaterpolski sport. Rudić je u vaterpolu osvojio sve što se može osvojiti. Bio je tri put za redom olimpijski prvak, dva put s reperezentacijom bivše države 1984. u Los Agelesu, 1988. u Seulu i 1992. s reprezentacijom Italije u Barceloni. Kao igrač bio je olimpijski pobjednik 1968. u Ciudad Mexicu. Rudić priznaje da želje postoje, ali da je u ovom trenutku teško govoriti kakve će biti njegove motivacije nakon olimpijade u Londonu.


 SLAVKO TRNINIĆ PRELAZI NA ZADARSKO SVEUČILIŠTE




Doktor košarke prof. dr. Slavko Trninić, napustit će svoje stalno radno mjesto na splitskom Kineziološkom fakultetu i prelazi na Zadarsko sveučilište, koje u potpunosti podržava osnivanje novog odjela, pa je za pretpostaviti da neće biti problema oko izglasavanja, odnosno pokretanja novog odjela. Budući kineziološki studij za sada je planiran u diplomskom stupnju, a očekuje se i pripremanje preddiplomskog studija za koji će trebati malo više stručnjaka iz kineziologije.
Diplomski studij koncipiran je u tri usmjerenja: sportske igre, košarka, vodeni sportovi itd., zatim sport i zdravlje u skladu s trendovima specijalizacije za vježbanje ciljanih skupine te nastavnički modul.
Program novog studija već je napravljen, a kolegiji su raspoređeni u četiri semestra.