Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jakovina: Proizvođači mlijeka moraju se zadovoljiti otkupnom cijenom

Autor: Hina (H)

19.10.2012. 22:00
Jakovina: Proizvođači mlijeka moraju se zadovoljiti otkupnom cijenom

Foto: Adam VIDAS



Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da će proizvođači mlijeka morati biti zadovoljni s porastom otkupne cijene mlijeka od 15 lipa po litri.
Toliko povećanje najavili su otkupljivači, dok je s druge strane nezadovoljna Koordinacija udruga proizvođača mlijeka, koja okuplja 27 udruga iz sedam županija, najavila da će prestati s isporukom ako Ministarstvo poljoprivrede ne utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka s 2,40 kuna na 4,05 kuna.
“Ako govorimo o otkupnoj cijeni od 4,05 kuna onda moramo biti svjesni da mlijeko na policama ne može ostati po sadašnjim cijenama. Mislim da kao potrošači nismo spremni za povećanje cijena”, poručio je Jakovina u Tinjanu, gdje je otvorio šesti međunarodni sajam pršuta “ISAP 2012.”
Komentirajući “mljekarsku krizu” ustvrdio je kako negativni trendovi u proizvodnji mlijeka nisu nešto što je obilježilo posljednje mjesece. Podsjetio je da je u 2011. godini 2228 farmi prestalo isporučivati, odnosno proizvoditi mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine “ključ u bravu” su stavile 963 farme.
Najavio je da će se u srijedu na sastanku Savjeta za mlijeko raspravljati o odnosima farmera i otkupljivača mlijeka.
Istaknuo je da je iz proračuna izdvojeno novih 167 milijuna kuna, dok je s HBOR-om dogovoren reprogram i poček na kredite koji su opterećivali proizvođače. Podsjetio je i da su avansno isplaćene i dvije rate za 2012. u iznosu od 52 milijuna kuna.
“Podizanjem proizvodnje, zemljišnom reformom, većom proizvodnjom hrane i manjim imputima stabilizirat ćemo i sektor govedarstva”, zaključio je Jakovina dodavši da “‘ad hoc’ mjerama, novim intervencijama i upuhavanjem sredstava iz proračuna, koje nemamo, neće biti moguće riješiti problem hrvatskih farmera”.
Govoreći o sudbini pazinskog “Purisa”, koji je završio u stečaju, ocijenio je kako je stečajni upravitelj ozbiljno shvatio problem jer je u pitanju “proizvodnja koju treba poduprijeti”.
“Puris je tvrtka s brendom, s proizvodom, s 50-godišnjim iskustvom i napravit ćemo sve da se proizvodnja održi. Strateški partner je nužnost da bi se proizvodnja pripremila za onu razinu koja je potrebna za ulazak u Europsku uniju”, poručio je ustvrdivši kako “Puris” sigurno neće prestati raditi.
“Sačuvat ćemo svako radno mjesto. Postoje vinovnici na tržištu koji su zainteresirani da se ovaj važan brend stavi na zdrave noge”, zaključio je ministar Jakovina.