Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Profesionalac” otvorio sezonu

Autor: Valentina Mlađen

19.10.2012. 22:00
“Profesionalac” otvorio sezonu

Foto: Zvonko KUCELIN



Predstava je rasprodana još jučer prijepodne te se tražila sjedalica viška


Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti dobra sezona za Hrvatsko narodno kazalište Zadar. Predstava “Profesionalac” kojom je sinoć otvorena dramska sezona HNK Zadar rasprodana je jučer još prije podne te se u kazalištu tražila sjedalica viška.
Za početak dramske sezone Zadrani su se nasmijali uz komediju “Profesionalac” u izvedbi glumaca Kazališne družine “Glumci u Zagvozdu” i Satiričkog kazališta Kerempuh, a u režiji Bogdana Diklića.
Profesionalac je priča je o uglednom uredniku u izdavačkoj kući Teodoru Teji Kraju, kojem se jednoga dana na vratima ureda pojavi neobični posjetitelj, izvjesni Luka Laban. Na upit izdavača što se nalazi u torbi i velikom kovčegu, koje je donio sa sobom, odgovara mu da su to njegova sabrana djela. Tako započinje neobičan razgovor protkan emocijama, politikom i literaturom. Laban nemilosrdno secira Tejin promašeni život i između njih se razvija prisan odnos te upoznajemo njihove tužne sudbine.
Predstavom Dušana Kovačevića u Zadru su gostovali glumci Danko Ljuština, Vedran Mlikota, Alan Katić te Zadranka Anica Kovačević.
Profesionalac je izveden u 40 svjetskih kazališta, među njima i u prestižnom Théâtre de la Ville 2004. i u Nacionalnom Teatru Katalonije u Barceloni 2005. Godine. Preveden je na perzijski jezik te je doživio premijeru u Teheranu. Izvođen je u Argentini, Kanadi, Poljskoj, Portugalu, Švicarskoj, Turskoj, a sudeći po sinoćnjim reakcijama iz gledališta predstava je oduševila i zadarsku publiku.