Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kod bolne kralješnice vježbanje je spas

19.10.2013. 22:00
Kod bolne kralješnice vježbanje je spas


Vježbanje pomaže u smanjenju bolova, održavanju stabilnosti i pokretljivosti te povećava razinu energije


Nastavljajući niz predavanja predviđenih za mjesec listopad, zadarski ogranak Hrvatske lige za borbu protiv reumatizma ovog je četvrtka, nakon prošlotjednog predavanja dr. Nevena Birkića, održao i drugo predavanje pod nazivom “Kralješnica – bolna stanja”. Ovu, na žalost, uvijek aktualnu temu, vrlo nam je detaljno približila Slavica Kaštela, odgovorni fizioterapeut Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice u Zadru. Koliko su ova predavanja pogođena i Zadranima zanimljiva, najbolje se vidjelo po broju gledatelja koji su Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice ispunili sve do posljednjeg mjesta, tako da su djelatnici morali unositi dodatne sjedalice. Sa Slavicom Kaštelom smo razgovarali o ovoj uvijek aktualnoj temi.
– S obzirom da se radi o zdravstvenim tegobama koje uvelike djeluju na radnu sposobnost i kvalitetu života, svaki pojedinac bi trebao obratiti pažnju na svoje zdravlje i već pri pojavi prvih simptoma prilagoditi način života i rada u cilju prevencije daljnjih pogoršanja i saniranja već postojećih tegoba.
Gdje nastaje problem?
– Prema lokalizaciji, bolne sindrome možemo podijeliti na vratne, grudne i lumbalne. Svaki od ovih sindroma ima svoje specifičnosti tako da ne možemo govoriti općenito, ali u osnovi liječenja je smanjenje akutne boli, povratak i održavanje normalne pokretljivosti i naravno, prevencija ponavljanja tegoba. Mogući uzroci nastanka tegoba su prirođene i razvojne anomalije, razne upale, traume, degenerativni poremećaji, tumori, metabolički poremećaji i kao vrlo često – mehanički uzroci. Kao faktore rizika moramo spomenuti dob osobe, zanimanje, nepravilno držanje tijela, visinu i težinu, ali i trudnoću.
Koji su osnovni principi liječenja?
– Ne možemo ovdje ukratko specificirati sve načine liječenja, ali je potrebno da se svaki pacijent konzultira sa svojim liječnikom koji će ocijeniti što je najbolje u pojedinom slučaju, koje pretrage treba obaviti i na koji način provoditi liječenje.
Pacijent treba biti educiran o svojim tegobama, ali i upoznati se s anatomskim specifičnostima kralješnice i prirodom svoga oboljenja. Treba ga upoznati s principima vježbi i pravilne posture (držanja tijela), a osobito u svakodnevnim, radnim i drugim aktivnostima, te pravilnim načinom bavljenja sportom. Osnova vježbi je stvaranje tzv. “fiziološkog korzeta”, tj. jačanje mišića leđa, trupa, trbuha, ali i donjih ekstremiteta. Pravilno držanje je jako važno, a ne smijemo zanemariti ni važnost dobrog kreveta i madraca.
Posljednje predviđeno predavanje na rasporedu je 23. listopada. O čemu će se govoriti tada?
– Svako naše predavanje vezano je za pojedini datum. Dr. Birkić je svoje predavanje o uričnom artritisu održao na Svjetski dan borbe protiv reumatizma, moje se predavanje poklopilo sa Svjetskim danom kralješnice i traume, a dr. Predovan će o osteoporozi govoriti prigodno na Svjetski dan osteoporoze. Pozivamo zato sve zainteresirane, osobito ženski dio građanstva da, kao i na prethodna dva predavanja, dođu u Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice, jer se radi o iznimno aktualnoj temi, bolesti koštanog sustava koja uzima sve više maha u današnjem modernom društvu.