Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U Pagu otvorena izložba Ivana Mirkovića

19.10.2013. 22:00
U Pagu otvorena izložba Ivana Mirkovića


Mirković, slikar, kipar i karikaturist je bio izraziti figurativac koji je djelujući kroz gotovo sedam desetljeća ostavio vrijedan trag, ponajprije u splitskoj modernoj umjetnosti


U prizemlju Kneževog dvora na Pagu otvorena je izložba slika i skulptura Ivana Mirkovića u povodu 120 godina njegovog rođenja. O autoru, rođenom Pažaninu govorila je Iris Slade, povjesničarka umjetnosti naglasivši da istinski vjeruje kako će ova mala izložba svratiti pozornost na Mirkovića i osnažiti svijest o njegovoj ulozi u umjetnosti jer zaslužuje pažnju struke i javnosti.
– Mirković, slikar, kipar i karikaturist je bio izraziti figurativac koji je djelujući kroz gotovo sedam desetljeća ostavio vrijedan trag, ponajprije u splitskoj modernoj umjetnosti. Najčešće je u oblikovanju polazio od realističke osnovice u koju je ugrađivao elemente različitih stilova. Njegov najekstravagantniji izlet u drugačiju umjetnost karakteriziraju slike i skulpture inspirirane afričkom plemenskom umjetnošću, kazala je Iris Slade i dodala kako umjetnikov bogat opus obiluje različitim motivima i temama.
– Naročito su brojni prikazi ribara koje je Mirković prikazivao s izrazitim simpatijama te su njegovi ribari postali svojevrsni identifikacijski znak po kojemu ga Splićani još pamte. Zanimljivo je da je Mirković svojevremeno veliku pozornost plijenio karikaturama u tehnici akvarela i u obojanoj sadri koje su danas raštrkane po privatnim zbirkama. Upravo su karikature – skulpture bile njegova posebnost koje je publika prepoznala i podržala od prvog izloženog primjerka 1928. godine.
Prema riječima Iris Slade, Mirković je u značajnijoj mjeri oblikovao korpus lokalne likovne produkcije, a njegova antologijska djela slikarstva i kiparstva poput Zelenog i Ružičastog Pierrota te portreta Tina Ujevića predstavljaju značajna ostvarenja na nacionalnoj razini.
Izložbu je otvorio paški gradonačelnik Željko Maržić naglasivši kako se s Mirkovićevim djelima, poprsjem Bartula Kašića i kipom Jurja Dalmatinca susrećemo svaki dan, a ova izložba je prigoda da se upoznamo i s ostalim njegovim djelima.
– Razmišljamo o galeriji u “Paškoj kući” u kojoj bismo mogli izložiti nekoliko djela Ivana Mirkovića i ostalih umjetnika, rekao je Maržić.
Organizator izložbe je Centar za kulturu i informacije Paga, a pokrovitelj Grad Pag. Izložba se može pogledati do 25. listopada od 17 do 20 sati.