Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon 50 godina opet rezali svadbenu tortu

19.10.2016. 22:00
Nakon 50 godina opet rezali svadbenu tortu


Doživjeti pola stoljeća braka prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to 72-godišnjem biogradskom kuharu Šimunu Gregovu Šimi i dvije godina starijoj Mariji, rođenoj Dominis.  Prije 50 godina u biogradskoj crkvi sv. Stošije vjenčao ih je fra Martin, benediktinac sa Ćokovca, dok je obred obnove vjenčanih zavjeta u istoj crkvi predvodio umirovljeni zadarski svećenik, don Šime Perić.
– Iz stare Ilirije došao sam 1966. u novootvoreni motel Biograd za šefa kuhinje. Tu sam upoznao svoju Mariju, prisjeća se Šimun, trinaesto dijete (12 muških, jedna žena) u obitelji Ive i Ane Gregov iz Preka na otoku Ugljanu.
– Čim sam ga vidjela, znala sam da je moj, iskreno će slavljenica.
Plod njihove ljubavi su dvije kćeri, Sandra Vidas (Turanj) i Anamarija Rušinić Radulić (Zadar), četvero unučadi – Iva, Josipa, Antonio i Šimun, te dvoje praunučadi, Ivan i Josip.
– Cijeli svoj život smo posvetili svojoj obitelji, radili i stvarali kako bi našoj djeci bilo bolje, govori Marija, koja je radila u Ortopedskoj bolnici, Domu zdravlja i sa suprugom u kuhinji.
 Šime je kao vrsni kuhar radio od Dubrovnika do Muenchena, dok je u mirovinu otišao kao šef kuhinje u biogradskom hotelu Adrija.
Danas kada toliko brakova, umjesto za svečarskim stolom, završava u sudnici, nismo mogli, a ne upitati Mariju i Šimuna koja je njihova tajna.
– Nema tajne. Razumijevanje, ponekad malo popuštanja, tolerancija, ali zapravo, najviše ljubavi.