Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gusar odustao od Prve lige

Autor: Šime Ćurko

19.11.2008. 23:00
Gusar odustao od Prve lige


Ne znam kako bismo nastupali u Prvoj ligi. Sa svega dvije igračice koje imaju ligaškog iskustva i pet mlađih koje su tek počele trenirati takvo što bi bilo teško izvedivo – kaže Pavle Baričić, predsjednik Gusara
Vaterpolistice Gusara odustale su od natjecanja u Prvoj ligi koje počinje sljedeći vikend. Epilog je to višemjesečne krize u redovima Filipjanki.
– Upravi nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali nije bilo drugog rješenja. Naša je namjera bila i ove sezone sudjelovati u Prvoj ligi koja je s nama trebala brojiti sedam klubova, dakle, najviše do sada. No, poteškoće su bile brojne – potvrdio je Pavle Baričić, predsjednik Gusara. Zašto je došlo do tako drastične mjere?
– Na treninge su dolazile samo dvije iskusnije igračice, Lucija Baričić i Andrea Brzić (koje su bile pozivane i u reprezentaciju pr.a.), dio igračica se odlučio povući i tu su nastali problemi. Osim toga zna se da na treninge moramo putovati u Šibenik, nemamo svoj bazen, što je veliki hendikep. Očito je i da je došlo do određenog zasićenja u ekipi, djevojke koje su više od deset godina zajedno imaju svoje životne putove, a to se očito teško usklađuje s vaterpolom. Pokušavali smo ekipu osvježiti novim igračicama, obećao sam da ćemo dovesti i dva pojačanja za novu sezonu. Sve to nije bilo dovoljno.
Problemi Baričić i Brzić
Je li se ova odluka mogla izbjeći?
– Teoretski da, ali zaista ne znam kako bismo nastupali u Prvoj ligi. Sa svega dvije igračice koje imaju ligaškog iskustva i pet mlađih koje se iskazale želju, ali koje su tek počele trenirati, takvo što bi bilo teško izvedivo. Iskreno, o odustajanju smo razmišljali i prošle sezone zbog slične situacije, ali smo sve na kraju nekako izgurali. Više nismo mogli.
Zamjerate li što igračicama koje su se odlučile povući?
– To je njihova odluka na koju imaju pravo i ja je poštujem. Žao mi je što smo imali jamstva većine igračice da će igrati ove sezone, pa smo već nastupili u polufinalnoj skupini hrvatskog Kupa. Sada je ta utakmica s Viktorijom problem jer Lucija Baričić i Andrea Brzić, igračice koje žele nastaviti igrati u Viktoriji iz Šibenika, za novi klub se po slovu zakona ne mogu registrirati. Nekim djevojkama zamjeram samo to što nisu bile odrješite i rekle nam hoće li ili neće trenirati. Ovako, to smo shvatili tako što nisu dolazile na treninge i tek nakon toga odlučili se povući iz Prve lige.
Novac nije problem
Je li problem u financiranju prve ekipe?
– Nije. Od Općine Sv. Filip i Jakov godišnje dobijemo 20 tisuća kuna, a budući da nam za sezonu treba oko 60 tisuća kuna taj smo ostatak uspijevali popuniti sponzorskim donacijama. Djevojkama smo lani kupili novu opremu i gledano iz pozicije ženskog vaterpola u Hrvatskoj novac u Gusaru nije bio problem. Veći je problem bio taj što su svi klubovi svake sezone napredovali, a mi smo stagnirali i godinu po godinu bili lošiji i više nismo mogli pratiti korak s ostalima.
Odustajanje od Prve lige velike je korak unatrag. Prijeti li klubu gašenje?
– Gusar kao klub se nije ugasio, ali naša jedina natjecateljska selekcija, a to su seniorke više nije u pogonu. Jasno je da odustajanje od Prve lige može imati dalekosežne posljedice, iako vjerujem da ćemo se sljedeće sezone vratiti u Prvu ligu. Imamo pet mladih igračica koje žele raditi, ali sada je pitanje koliko će imati volje za daljnji rad. One igračice koje odu iz Gusara posudit ćemo u druge klubove i vjerujem da će se one opet vratiti u klub ukoliko odlučimo ponovno igrati Prvu ligu.


 ODUSTALI ČEKAJUĆI BAZEN U ZADRU


Gusar je na neki način i kolateralna žrtva stalnog pomicanja rokova završetka izgradnje bazena na Višnjiku. U Gusaru su nestrpljivo očekivali selidbu na Višnjik, koja bi im uvelike olakšala rad, posebno s mlađim kategorijama.
– Ne možemo reći da je situacija s bazenom u Zadru kriva što smo odustali od Prve lige, jer to nije istina. Točno je, međutim, da bi nam bazen u Zadru značajno olakšao rad i funkcioniranje kluba. Očekivali smo da bismo mogli zainteresirati za vaterpolo dio onih djevojaka koje su eventualno počele s plivanjem, pa odlučile odustati. Ništa se, nažalost, od tih naših planova nije ostvarilo – kaže Baričić.




 SINONIM ZA HRVATSKI ŽENSKI VATERPOLO


Otkada se igraju službene vaterpolske utakmice za žene u Hrvatskoj u njima sudjeluje i Gusar, od klubova koji su ove sezone trebali nastupiti u Prvoj ligi jedino Filipjanke konstantno igraju u društvu prvoligašica od 2001. kada se počela igrati Prva liga. Do 2005. Prva se liga igrala turnirskim, a od 2005. ligaškim sistemom. Najveći uspjeh Gusar je ostvario 2005. godine kada je bio drugi (te su ga godine čitatelji Zadarskog lista proglasili najboljom ekipom Zadarske županije), a pamte se i dvije titule juniorskih prvakinja Hrvatske (2003. 2004.). Prvu neslužbenu utakmicu Gusar je odigrao još 1999. godine kada mnogi u Hrvatskoj nisu ni znali da žene uopće igraju vaterpolo.