Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najbolja zadarska jesenska predstava

19.11.2010. 23:00
Najbolja zadarska jesenska predstava


Navike ne treba mijenjati, ako su navike – dobre. Zadar je protiv Varaždina sačuvao mrežu netaknutom, a uz to postigao je i tri pogotka. Sličan je to obrazac prema kojem su prije Varaždinaca na Stanovima pali Split i Rijeka. Uz važnu napomenu, igra Zadra ovaj put je bila na visokoj razini, vjerojatno najbolja ove jeseni. Svih 90 minuta “plavi” su bili bolji protivnik i tako potvrdili da je domaći poraz od Šibenika u 10. kolu na Stanovima bio tek iznimka koja potvrđuje pravilo. A pravilo je da protivnici ove sezone teško odnose bodove sa Stanova.
Utakmica je počela minutom šutnje u povodu obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i u spomen svim poginulima u Domovinskom ratu. Zadar je od prve minute igru preselio na polovicu gostiju koji cijelo prvo poluvrijeme nisu uspjeli stvoriti niti nešto što bi se moglo nazvati polu prilikom. S druge strane, Dreven je u prvih 45 minuta radio prekovremeno.
U 11. minuti ubačaj Bilavera s desnog boka, Terkeš iz voleja s vrha peterca šalje loptu iznad grede. Bio je to početak napadačkih akcija domaće momčadi, koja je posebno bila opasna po lijevoj strani na kojoj su Mršić i povratnik Vasilj stvarali pomutnju u redovima Varaždina. Tako je u 21. minuti Mršić gurnuo loptu u prostor Santiniju koji je varkom izbacio Conjara, ali je izostao završni udarac zadarskog napadača. Napadačke sklonosti pokazivao je i Puljić, koji se ubacivao iz drugog plana.
Puljić se u 28. minuti zatrčao prema varaždinskom golu, asistirao Santiniju, ali prvi zadarski strijelac ove sezone ponovno nije iskoristio dobru asistenciju suigrača. Varaždin se i dalje brani, a Gluić se pokušava zagrijati na svom golu budući da loptu gotovo nije dodirnuo. Završnica prvog poluvremena donijela je još veći pritisak Zadra, koji je imao i nekoliko obećavajućih prekida na polovici Varaždinaca.
U 37. minuti nakon malonogometne kombinacije Vasilja i Santinija Mršić nije dobro zahvatio loptu u izglednoj poziciji. Pezo pokušava glavom u 40. minuti nakon kornera, a malo nakon toga Terkeš pada pred Drevenom, no posljedica je to skliskog terena, a ne prekršaja protivnika. Makar je tako procijenio sudac Krečak. Vodstvo Zadra iz 41. minute nikoga nije iznenadilo. Štoviše, prema prikazanom u prvom dijelu bio je to logičan rasplet.
Drugo poluvrijeme ista slika. Naleti Zadrana više nisu bili toliko česti kao u prvih 45 minuta, ali su bili još – konkretniji. Dvije prave akcije donijele su nova dva gola za uvjerljivu pobjedu. Varaždin je ostao u skromnim okvirima, jedini njihovi pokušaji bili su dva udarca iz daljine Brezovca pred kraj utakmice. Prave opasnosti po Gluića nije bilo i Zadar je mogao slaviti jednu od posljednjih godina malobrojnih pobjeda s tri gola razlike.


 ZADAR – VARAŽDIN 3:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1.000. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik) 6,5. Pomoćnici: Novoselnik (Belišće) i Lončar (Virovitica). Strijelac: 1:0 Skočibušić (41′), 2:0 Terkeš (64′), 3:0 Jerbić (84′). Žuti kartoni: Bilaver, Terkeš (Zadar), Pezo; Katanec, D. Škvorc, Punčec (Varaždin).
ZADAR: Gluić 6,5, Skočibušić 7, Puljić 6,5, Con 6,5, Bilaver 6,5, Pezo 6,5 (od 85′ Begonja -), Banović 6,5, Mršić 6,5 (od 78′ Ćurjurić 6,5), Vasilj 7, Terkeš 7,5, Santini 6,5 (od 71′ Jerbić). Trener: Dalibor Zebić.
VARAŽDIN: Krklec 5,5, Conjar 5, Punčec 5, Katanec 5, D. Škvorc 5, Brlečić 5 (od 75′ Dudić -), Brezovac 5, Aganović 5, Glavina 5 (od 56′ Šafarić 5), Golubar 5 (od 64′ F. Škvorc 5), Vugrinec 5. Trener: Samir Toplak.




 GOLOVI


1:0 (41′) – Santini je na 20-ak metara od varaždinskog gola zaustavljen prekršajem. Slobodni udarac izveo je Skočibušić, prizemni udarac nije bio jak i činilo se da bi Dreven mogao zaustaviti Skočibušićev pokušaj. No, ispred Drevena netko od njegovih obrambenih igrača dodirnuo je loptu, dovoljno da lopta prevari varaždinskog vratara i završi u mreži.
2:0 (85′) – Sjajna minijatura Terkeša. Najbolji strijelaca Zadra u povijesti Prve HNL ušao je s desne strane u šesnaesterac gostiju, prevario sve svoje čuvare i ljevicom pogodio gornju desnu stranu Drevenog gola. Jedan od najljepših golova Zadra u polusezoni.
3:0 (84′) – Korner je s desne strane izveo Ćurjurić, a ispred Drevena odlično je reagirao Jerbić koji je postio prvijenac za svoju momčad.


 KIŠA ISPRAZNILA TRIBINE


Na poluvremenu – kiša. Dakako, ne kiša golova, nego ona prava kiša koja je prošli tjedan ometala maslinare i sve koji se bave kasnojesenskim poslovima. Tako se zbog kiše broj gledatelja na južnoj i istočnoj tribini u trenutku prepolovio. Bez natkrivenog prostora uvjeti za gledatelje na Stanovima su ispod prvoligaške razine, pa nikoga ne treba začuditi da broj gledatelja nerijetko određuju vremenski uvjeti.


 POVRATAK VASILJA


Odličan je u prvom ovosezonskom nastupu za prvu momčad bio Ivan Anton Vasilj. Prošlogodišnji junior Zadra (1992.), koji je i lani imao nekoliko zapaženih nastupa, vratio se protiv Varaždina u prvu momčad nakon što je prošlo ljeto završio na operaciji. Vasilj je na lijevom boku zauzeo mjesto umjesto Šare, koji je ostao na klupi.