Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nećemo doposutiti da se vrata škole u Pristegu ponovno zatvore!

19.11.2011. 23:00
Nećemo doposutiti da se vrata škole u Pristegu ponovno zatvore!


– U ime naše djece još jednom naglašavamo kako nećemo dopustiti da se vrata škole ponovno zatvore, a ujedno političare opominjemo da ne trče pred rudo – poručuju roditelji napominjući još da ovim putem daju i svoju neupitnu podršku ravnateljici prenapučene škole u Benkovcu, Aniti Talapka Berghaus


Dvadesetak roditelja učenika osnovne škole u Pristegu u petak se okupilo pred novoobnovljenom školskom zgradom kako bi zaštitili interese svoje djece, a nakon što su to prije dva tjedna mirnim prosvjedom učinili roditelji školaraca iz Miranja.
– Tu smo jer želimo da se i naš glas čuje. Želimo poručiti županu Stipi Zriliću i svim nadležnima kako nećemo dozvoliti da se škola u Pristegu zatvori zbog nedavno donesenih odluka o sufinanciranju prijevoza školske djece iz Miranja u Benkovac, umjesto u Pristeg gdje pripadaju – poručili su jednoglasno roditelji 34 školarca koji od početka rujna s velikim zadovoljstvom pohađaju nastavu u pristeškoj školi. Roditelje je ogorčio postupak njihovih susjeda iz Miranja koji su decidirano odbili mogućnost da im se djeca školuju u Pristegu zajedno s njihovom te se pitaju koji je povod takvoj odluci.
Sva djeca su dobrodošla
– Tu s našom djecom od početka školske godine nastavu pohađa i nekoliko učenika pravoslavne vjeroispovijesti iz susjednih mjesta. Ta djeca su zadovoljna i ravnopravna s našom djecom pa nam nije jasno što to toliko smeta roditeljima i djeci iz Miranja. Nije nam jasno ni zašto misle da će biti izolirani i da im se na taj način onemogućava asimilacija s domicilnim stanovništvo, a kao opravdanje ne možemo prihvatiti ni njihove izjave da im se djeca neće moći baviti izvannastavnim aktivnostima, jer i naša djeca jednako tako putuju u Benkovac i zajedno s njihovom treniraju razne sportove i slično – kaže Ana Tadić ujedno postavljajući javno pitanje hoće li njihova djeca, ukoliko bi se škola u Pristegu zbog manjka učenika zatvorila, dobiti prijevoz za Biograd ili Zadar jer bi to njima bilo draže i praktičnije. Isto zanima i Marka Miletića koji je ogorčen ponašanjem lokalnih vlasti, a mišljenja je, kaže, kako se ovom odlukom o prijevozu školske djece iz Miranja u Benkovac zapravo kupuju glasovi za predstojeće izbore te preko djece lome politički interesi.
– Ti ljudi koji danas žive u Miranjama dobili su zaista puno od države, puno više nego smo dobili mi koji smo ovdje rođeni ili oni koji su krvlju i životima branili ova mjesta i koji su zaslužni da smo se vratili živjeti na ove prostore. Ne znam što bi više htjeli? – kaže Miletić ističući kako misli da je ovdje riječ samo o inatu, a ne istinskim razlozima te da se osjeća kao građanin drugog reda. S njim se složila majka četvoro školske djece Marijana Morić, od kojih dvoje pohađaju nastavu u ovoj školi, dok je dvoje srednjoškolaca koji putuju u Benkovac.
– Djeca imaju puno bolje uvjete ovdje nego li su imala u Benkovcu. Nastava se odvija samo u jednoj smjeni, učionice su nove, namještaj novi, učitelji su isti oni koji su im predavali i u Benkovcu… Osim toga, djeca imaju mogućnost učenja tri strana jezika – njemački, engleski i talijanski, a osim toga, imaju i moderno opremljen informatički kabinet – kaže Morićeva napominjući kako je do nedavno izdvajala 800 kuna samo za dječje “pokaze” te da joj je veliko olakšanje što je škola u mjestu otvorila vrata učenicima. Zdravko Pandžić mišljenja je kako bi se trebala poštivati prava domicilnog, starosjedilačkog stanovništva te poručuje vlastima kako su ovim potezom možda dobili 30 glasova, ali da su ih izgubili 500.
– Ovakvo ponašanje zaista nije u redu jer ispada da smo mi izgubili sve za što smo se borili, a naši novi susjedi dobili sve što su poželjeli. Pitam se, bi li se ovakve odluke donosile da troškovi idu ili džepova onih koji ih donose, umjesto iz proračuna koji punimo svi mi – ogorčen je Pandžić prisjećajući se ratne 1991. godine, 3. listopada, kada je od neprijateljskih projektila, kojima je očito bio cilj upravo škola, ranjeno 13 mještana.
Podrška ravnateljici benkovačke škole
– U ime naše djece stoga još jednom naglašavamo kako nećemo dozvoliti da se vrata škole ponovno zatvore, a ujedno političare opominjemo i da ne trče pred rudo – poručuju roditelji napominjući još kako ovim pute daju i svoju neupitnu podršku ravnateljici prenapučene škole u Benkovcu, Aniti Talapka Berghaus.
Cijela priča koja je poprimila neplanirane razmjere započela je u lipnju, krajem prošle školske godine, kada je 40 učenika iz Miranja, mahom doseljenika iz BiH, dobilo ispisnicu iz benkovačke škole te rješenje o daljnjem nastavku školovanja u tek obnovljenoj školi u Pristegu. Roditelji učenika pobunili su se protiv takve jednostrane odluke te su o svom trošku nastavili djecu voziti u benkovačku školu, uvjereni kako je to za njihovu djecu bolje. Među inim, naveli su kako im se djeca bave izvanškolskim aktivnostima poslije nastave te da pohađaju i vjeronauk, a da za to sve nemaju uvjete niti u Miranjama, a niti u Pristegu. Nakon nekoliko sastanaka s predstavnicima vlasti i škole, postigli su dogovor o sufinanciranju prijevoza učenika iz Miranja do Benkovca, ali i mogućnost da se predomisle i pošalju djecu u Pristeg. Takva odluka na noge je, međutim, digla roditelje školske djece iz Pristega i to zbog straha kako bi ta odluka mogla dovesti do zatvaranja školskih vrata u nedostatku učenika.+