Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Motritelj iz prikrajka

Autor: Valentina Mlađen

19.11.2012. 23:00
Motritelj iz prikrajka

Foto: Vedran SITNICA



Kao i kasnije profesor Nikola Jakšić i Festini je posebno istaknuo dva poglavlja: prvo, “Potraga za identitetom” i predzadnje, odnosno deveto, “Grad u raljama savezničkih bombardera” koje od, do sada objavljenih gradova, ima jedino Zadar


Još prije početka promocije, jučer u Gradskoj loži, knjiga Abdulaha Seferovića Sefija “Stari Zadar: Gospodar zlata i srebra”, zagrebačkog izdavača AGM-a, potpuno je razgrabljena. Brojni posjetitelji jednostavno su morali imati ovu knjigu, koja se ističe ne samo kvalitetnim sadržajem već i bogatom ilustracijom od prve do zadnje korice i kvalitetnim tvrdim uvezom.
Od Zagreba do Vukovara
– Manje više svi smo mi svjesni, htjeli to priznati ili ne, koliko, kao stanovnici nekoga grada, malo znamo o tome gradu, o njegovoj povijesti, imenima ulica i trgova, osobama po kojima su nazvani. Ne zato što to ne želimo znati, već upravo suprotno, rekao je direktor AGM-a Božo Čović. Upravo zato, pojasnio je Čović, AGM se odlučio na izdavanje knjiga s takvim sadržajima, počevši 2008. sa Zagrebom, da bi svoje knjige dobili Split, Šibenik, Boka kotorska, a sada i Zadar. Iza Zadra knjigu će dobiti i Varaždin, Pula te još drugi hrvatski gradovi, a edicija “Stari hrvatski gradovi” završit će, iz patriotskih razloga, u Vukovaru. Prodaja do sada objavljenih knjiga ide toliko dobro da su neke već doživjele i više izdanja.
Zadarska knjiga povjerena je Abdulahu Seferoviću Sefiju na prijedlog koji je Čoviću dao Zvonko Festini. U knjizi je predstavljena povijest grada iz Sefijevog pera koji kroz grad šeće po logici svog unutarnjeg interesa i vokaciji krećući se svim onim šo čini bogatstvo ovoga grada.
– On to radi kao motritelj iz prikrajka, kao da se srami priznati koliko mu je zapravo ovaj grad drag, jer on se tu nije rodio, on je Zadar izabrao za svoj grad, zaključio je Čović.
 Deset poglavlja i 312 fotografija
Dajući svoj osvrt na knjigu Festini je posjetiteljima pažnju obratio na bogatstvo knjige naglasivši kako je u njoj objavljeno 312 fotografija, a sam sadržaj podijeljen je u deset poglavlja. Kao i kasnije profesor Nikola Jakšić i Festini je posebno istaknuo dva poglavlja: prvo, “Potraga za identitetom” i predzadnje, odnosno deveto, “Grad u raljama savezničkih bombardera” koje od, do sada objavljenih gradova, ima jedino Zadar. Nešto više Festini je rekao o poglavlju u kojem se piše o kazalištima, dok sva ostala poglavlja, kako je zaključio, mogu poslužiti kao bilo koji turistički vodič.
Ta dva poglavlja posebno je izdvojio i prof. Jakšić istaknuvši kako je zapravo između njih čvrsta veza jer se upravo iz tih događanja od 1943. do 1945. otvorio jaz problema identiteta u Zadru nastao dekonstrukcijom gradske vizure. Pitanje identiteta, kako je naglasio Jakšić postoji i danas.
Zadar – to su ljudi
– Starih Zadrana zapravo je tako malo da se pokazalo kao nužnost da se stvori novi identitet i da svi ovi Zadrani, koji to zapravo nisu, u tom identitetu postanu pravi Zadrani prve generacije, naglasio je Jakšić istaknuvši kako su u Sefijevoj knjizi Zadar zapravo ljudi, to nije fizička opna, ona je tek nešto da se u nju taj sadržaj može ugraditi.
Sam autor skromno se zahvalio svima okupljenima istaknuvši kako sve ono što je autor imao za reći je već rečeno u knjizi. Posebno se zahvalio svima onima koji su mu pomogli pronaći ilustrativni materijal što je bilo jednako zahtjevno kao i pisanje knjige te je uputio javni poziv i nadu kako će se bogatstvo dokumentacijskog materijala digitalizirati i na taj način postati dostupno svima. Zahvalio je Sefi i onima koji su ga naučili voljeti Zadar spomenuvši nekoliko imena, a posebno istaknuvši i dvojicu prisutnih na predstavljanju, Antu Ivića i Josu Špralju.


 320 STRANICA PODATAKA VRIJEDNIH ZLATA I SREBRA




Knjiga Abdulaha Seferovića Sefija na 320 stranica donosi sadržaj i ilustracije u deset poglavlja. Nakon uvoda naslovljenog “Ars memorie”, slijede poglavlja redom: Potraga za identitetom, Na vratima od grada, Od Svetog Šime do Narodnog trga, Od Narodnog trga do mosta, Od Narodnog trga do Gospe od Zdravlja, Bedemi zadarskih pobuna, Od kopnenih vrata do Foruma i Nove obale, Grad u raljama savezničkih bombardera te Konačno iskorak na kopno. Sva ova poglavlja sastoje se i od niza manjih potpoglavlja što znatno olakšava listanje i čitanje ove knjige. Na kraju knjige nabrojeni su i Izvori slikovnih i topografskih priloga, Bibliografija te Kazalo imena.
U Sefijevoj knjizi mogu se naći brojne zanimljivosti, od toga gdje je izvršena prva zadarska giljotina i na kome, pa do toga koja zadarska ulica nosi naziv po svodniku.