Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sanader ide u zatvor! Za ratno profiterstvo 10 godina!

Autor: Hina (H)

19.11.2012. 23:00
Sanader ide u zatvor! Za ratno profiterstvo 10 godina!

Foto: PIXSELL



Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je danas krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-Mol te je nepravomoćnom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.
Sanader je nakon objave presude, po sili zakona, s lisicama na rukama odveden u zatvor u Remetincu jer mu je izrečena kazna veća od pet godina.
Zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke sredinom 90-ih Sanader je dobio tri i pol godine zatvora, a sedam i pol godina dosuđeno mu je zbog uzimanja mita od čelnika Mol-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. Na kraju mu je sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića izreklo jedinstvenu kaznu od deset godina.
Prema nepravomoćnoj presudi nekada najmoćniji čovjek u državi dužan je vratiti nezakonito pribavljenih 41,1 milijuna kuna.
Sud je utvrdio da je Sanader primio pet milijuna eura od čelnika Mol-a, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.
Sanader je mirno, bez komentara saslušao objavu presude na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu, čiju će konačnu odluku čekati u zatvoru.
Europska komisija primila je u utorak na znanje presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i pozvala Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama.
“Komisija je primila na znanje presudu u korupcijskim slučajevima Ina-Mol i Hypo Bank u koje je uključen bivši premijer Ivo Sanader. Borba protiv korupcije jedan je od kamena temeljaca vladavine prava u bilo kojoj zemlji. Hrvatska je napravila veliki napredak u tom području, sa solidnim pravnim okvirom i institucijama. Komisija poziva Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama, uključujući i najvišu, te da nastavi graditi održive rezultate u tom području”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.
Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je u utorak krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-Mol te je nepravomoćnom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.