Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar zaslužuje i treba svoj Orkestar i dvoranu

Autor: Valentina Mlađen

19.11.2012. 23:00
Zadar zaslužuje i treba svoj Orkestar i dvoranu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Repušić je naglasio važnost Komornog orkestra u gradu kao što je Zadar, istaknuvši kako on čini jezgru budućeg simfonijskog orkestra


Zadarski komorni orkestar sinoć je otvorio još jednu uspješnu sezonu. Koncertom povodom Dana grada Zadra i povodom 75. rođendana Petra Vrbančića otvorena je sezona 2012./13. koja i ove godine tradicionalno sadrži pet koncerata, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Zadar povodom otvorenja sezone.
Konferenciju su održali šef dirigent ZKO, maestro Ivan Repušić, glazbena producentica HNK Dina Bušić te profesor Petar Vrbančić.
Atraktivan i raznolik program
– Zadarski komorni orkestar tradicionalno i s ovom sezonom održava pet koncerata, a počinjemo s koncertom u povodu Dana grada. Posebnost je što je ovaj koncert posvećen i profesoru Vrbančiću koji je jedna od kultnih ličnosti Zadra, odgojio je niz danas priznatih violinista te je najzaslužniji za opstanak Orkestra. Prof. Vrbančić stavio je Orkestar na noge kad mu je bilo teško i svima nam je drago da možemo ovaj koncert posvetiti našem dragom profesoru i barem mu se malo odužiti za sve što je napravio za nas i kulturu ovoga grada, rekao je Repušić naglasivši kako će u prvom dijelu koncerta Chopina izvoditi mladi talentirani umjetnik Aljoša Jurinić dok će se u drugom dijelu koncerta, upravo po želji profesora Vrbančića, izvoditi Mozart.
Repušić je istaknuo kako se radi o pet koncerata različitih stilskih formacija, izuzetno atraktivnih te je pozvao zadarsku publiku da dođe u što većem broju.
Akcija za koncertnu dvoranu
Profesor Petar Vrbančić u Zadar je došao 1967. godine, a od tada pa do danas svojim je radom višestruko zadužio ovaj grad. Naime, prof. Vrbančić dolazi na mjesto profesora violine u Glazbenoj školi Blagoje Bersa gdje je odgojio brojne generacije violinista i gudača koji su osvajali prestižne nagrade. Oni su bili baza, najprije za osnivanje gudačkog orkestra Škole, a potom i službenog formiranja Zadarskog komornog orkestra 1985. godine.
– Kada sam ’67. došao u Zadar prihvatio sam se maratonskog posla odgajanja violinista koji su kasnije, najprije preko školskog orkestra, formirali i veliki dio Zadarskog komornog orkestra. Orkestar su potom vodili mnogi sjajni dirigenti, a žao mi je da tijekom svih ovih godina, a bilo je tu odličnih koncerata ništa nije zabilježeno, da se ne bi jednoga dana reklo da ništa nije ni bilo, kazao je Vrbančić te skromno zaključio:
– Sretan sam i čak mi je neugodno koliko se pridaje važnost meni tom proslavom i mogu reći samo puno hvala.
Sezona ZKO 2012./13. organizira se pod produkcijskom potporom HNK Zadar, a ulaznice za sve koncerte mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar ili kao i do sada sat vremena prije početka koncerta.
Zahvalivši HNK-u Zadar i poglavarstvu Grada Zadra na potpori Repušić je još jednom naglasio važnost Komornog orkestra u gradu kao što je Zadar, istaknuvši kako on čini jezgru budućeg simfonijskog orkestra. Spomenuo je i mogućnost skorog pokretanja akcije za koncertnu dvoranu u Zadru, a koju će, ako bude pokrenuta, svakako i podržati.


 SEZONA 2012./2013.




Uz sinoć održan koncert, u sezoni 2012./13. Zadarskog komornog orkestra očekuju nas još četiri koncerta.
10. prosinca 2012. u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će solisti ZKO-a, a na repretoaru su djela Mozarta i Mendelssohna. Treći koncert, koji će se održati 18. veljače 2013. posvećen je Zadranima. Na Večeri Zadrana predstavit će se solistice Lidija Ledinić i Tanja Grubić. Četvrti koncert na rasporedu je 1. travnja 2013., također u Svečanoj dvorani. Tradicionalno koncert će se održati pod ravnanjem dirigenta maestra Pavla Dešpalja, a kao solisti nastupit će Evgenia Epshtein i Mihovil Karuza.
Za kraj, 3. lipnja 2013. na rasporedu je Večer barokne glazbe u Crkvi sv. Donata pod umjtničkim vodstvom prve violine ZKO Marca Grazianija te solistčkim nastupom Danija Bošnjaka na flauti.