Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nadin nije vojnički poražen

19.11.2013. 23:00
Nadin nije vojnički poražen


Veliko kišno nevrijeme i prolom oblaka jučer su poremetili protokol, ali nisu uspjeli spriječiti dostojanstveno, ponosno i s puno pijeteta obilježavanje 22. obljetnice žrtava ravnokotarskog Nadina gdje su JNA i srpske paravojne formacije u samo jednom danu ubili 14 hrvatskih civila.
– Kobni 18. i 19. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Pali su herojski grad Vukovar i herojska Škabrnja koja je doživjela stravičan masakr. Sljedećeg dana, usprkos nadljudskoj hrabrosti naših branitelja, svirepi neprijatelj “oslobađa” Borovo Naselje i ravnokotarsko selo Nadin, ubija nedužne civile, kazao je benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
– S ponosom mogu kazati da je od mjeseca svibnja do 19. listopada Nadin davao snažni, herojski, nadljudski otpor neprijatelju. I na sam dan pada uništena su dva srbočetnička tenka. Nadinjani, s puno ponosa i punog srca mogu obilježavati ovaj dan, poručio je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske vojske.
Herojski se Nadin među prvima na zadarskom području počeo braniti i utvrđivati na Nadinskoj gradini. Nadin se herojski branio do tog dana, posebno 1. i 2. listopada, kada su neprijatelji pokušali tenkovski pješački napad.
– Napad je odbijen, uz dvije žrtve, imali smo dva pripadnika 112. brigade Tončija Šembera i Omera Brzoju iz PU zadarske, međutim strateški smo znali da je Nadin značajan, i tu smo se ukopali. Dakle Nadin nije vojnički poražen, nego je donesena odluka da se pripadnici vojske i civili iz Nadina izvuku, da budu što manje žrtava, naglasio je Čulina.