Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstava o malim ljudima koji žive za trenutak

19.11.2013. 23:00
Predstava o malim ljudima koji žive za trenutak


Ovog petka u Zadar stiže mjuzikl “Nemirne noge” Teatra Exit, autorski projekt Saše Anočića čiji Kauboji vrlo uspješno, osim na kazališnim pozornicama, još uvijek “praše” i kino platnima. Mjuzikl je žanr koji Zadrani nemaju tako često priliku gledati, a dosadašnja iskustva domaće publike s Teatrom Exit (“Balon”, “Kontrabas”, “Kauboji”, “Ja, Tata”…) pozivnica su da ni ovoga puta ne očekujemo ništa manje nego izvrsnu predstavu, odmaknutu od klasike i drugačiju od “konkurencije”.
– Može se očekivati jedno tri sata dobre zabave, uz puno glazbe i smijeha, poručila je zadarska glumica sa zagrebačkom adresom Tihana Lazović.
Inspiriran malim ljudima
Ona je dio glumačke ekipe, od kojih svatko svira barem po jedan instrument i pjeva, koja sudjeluje u Anočićevoj predstavi. Osim nje, u predstavi igraju Damir Klemenić, Jerko Marčić, Saša Anočić, Matija Antolić, Tvrtko Jurić, Marina Lamot, Mateja Majerle, Nera Stipičević, Neven Šverko. Na Festivalu glumca u Vinkovcima ove godine Jerko Marčić za ulogu u ovoj predstavi dobio je nagradu Mato Ergović za glumačko ostvarenje.
“Nemirne noge” su u potpunosti autorski projekt, Anočiću su za ovu predstavu trebale dvije godine, a Lazović kaže kako je sam glumački proces stvaranja predstave trajao oko godinu dana. Koliko su sami glumci vjerovali u rad s Anočićem govori i činjenica da su mnogi od njih u vrijeme rada na predstavi odbijali druge projekte, a ona sama je pauzirala godinu na Akademiji.
– Sve se to isplatilo. Predstava je u potpunosti autorski rad, nismo imali teksta po kojem smo radili i zato je i proces nastanka tako dugo trajao. Bilo je jako zanimljivo raditi na ovakvom projektu i može se reći da su i likovi i priča nastali iz nas. Upravo zato je Anočić poseban, jer vuče inspiraciju iz malih ljudi, kaže Lazović.
Živjeti za trenutak
U samoj najavi predstave u opisu šturo stoji: “Ovo je priča o bendu. Ustvari, to je priča o ljudima koji su odlučili početi živjeti jedino ono što im je preostalo, a to je – trenutak. Osnovna gradivna jedinica života. A oni su živjeli za to – za trenutak sreće… za svaki trenutak sreće za koji su se mogli izboriti. Dok su svirali.” Neki kritičari su u ovoj predstavi vidjeli čak i politički angažman, no Lazović ističe kako to zasigurno nije bio cilj autora ni glumaca. Cilj je bio prikazati male ljude sa svim njihovim problemima, svaki lik ima priču, od droge, siromaštva, nesretne ljubavi i angažiranost bi se mogla posredno iščitati iz tih priča.
Iako sam autor tvrdi kako ova predstava nikakve veze s “Kaubojima” nema i u njoj ne treba tražiti jednu od najuspješnijih suvremenih hrvatskih predstava, ipak teško da je sam redatelj otišao daleko od svoga prepoznatog, i među gledateljima očito uspjelog stila. Ako ništa drugo “Nemirne noge” i “Kauboje” povezuje i žanr mjuzikla te duhovite Anočićeve rečenice pomiješane s pomalo tragičnim prizvukom nesretnih sudbina kakve prate njegove likove.
Ulaznice po cijeni od 60 i 70 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.