Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Paškoj sirani Supergold nagrada za Paški sir

19.11.2016. 23:00
Paškoj sirani Supergold nagrada za Paški sir


Sirane s Paga, njih tri, koje sudjeluju na Međunarodnom festivalu sira na Euskadi Basque country Međunarodnom festivalu sira u San Sebastianu, osvojile su čak sedam odličja, od kojih jedno najsjajnije, Supergold.
Ta najbolja nagrada pripala je Paškoj sirani iz Paga u klasi 5103 za njihov poznati Paški sir. U istoj klasi srebrno odličje je osvojila i Sirana Gligora iz Kolana za Paški sir ekstra stari, kao i broncu za Paški sir te sirane.
Paška sirana dobila je još dva brončana odličja. Ona su pripala njihovu siru Pramenku u klasi 5501 te Jubilarnom siru Pagus u klasi 5509. Sirana Gligora osvojila je još jedno srebrno odličje i to u klasi 5004 za svoj sir Kozlar, a nagrada nije mimoišla ni drugu kolanjsku siranu, Mih. U klasi 5501 dobili su brončanu medalju za svoj sir Otočan star tri mjeseca. 
Inače, na Međunarodnom festivalu sira u San Sebastianu, za kojega se njegovi organizatori hvale kako se radi o najrelevantnijem sirarskom natjecanju na svijetu, ove se godine nadmetao ukupno 3061 sir iz 35 zemalja svijeta s pet kontinenata. Prestižna prva nagrada World Cheese za najbolji sir na svijetu ove godine je pripala Kraftkaru, plavom siru iz Norveške, prema mišljenju žirija. Treba reći kako je čak 260 stručnjaka bilo dio žirija, a bili su podijeljeni u 66 skupina za dodjelu zlatne, srebrne i brončane medalje u različitim kategorijama.