Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Modrave uređeni maslinik

Autor:

19.12.2008. 23:00
Modrave uređeni maslinik


– Vi na Modravama imate svoju sortu, svoju dušku, pa imate temelj za stvaranje jedinstevnog proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, rekao je Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, na tribini “Modrave uređeni maslinik”
Nekada se od masline živjelo, a to vrijeme dolazi ponovno. Maslinovo ulje je hrana i lijek za kojim potražnja u svijetu raste. U SAD-u potražnja za maslinovim uljem raste 12 posto godišnje od osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok u Japanu uvoz ulja na godišnjoj razini raste po stopi od 10 posto. Devedeset i pet posto svjetske proizvodnje maslinova ulja događa se u mediteranskom bazenu, gdje Italija ima monopol kao najveći svjetski prerađivač, uvoznik i izvoznik maslinova ulja, rekao je Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu na tribini “Modrave uređeni maslinik”, koja je održana prošlog vikenda u Murteru u organizaciji Udruge “Modrave Murter – Betina”.
Modrave se prostiru na površini od 12 četvornih kilometara, od čega se 600 hektara nalazi u PP Vransko jezero. Do leda koji je zahvatio Dalmaciju u prošlom stoljeću bile su prostorno najveći maslinik u bivšoj Jugoslaviji. Nakon što su maslinici desetljećima bili zapušteni, krenula je inicijativa za njihovim obnavljanjem. Iako je većina vlasnika modravskih maslinika iz Murtera i Betina, inicijativa je krenula iz Zadarske županije, od strane urednika priloga Plodovi zemlje i mora Nedjeljka Jusupa. Osnovan je Organizacijski odbor “Povratak u Modrave” i napravljen akcijski plan, kako je rečeno na tribini.
Značaj Modrava jest i što postoje sve predispozicije za proizvodnju kvalitetnog ekološkog maslinova ulja. Radi se o rubnom sjevernom području gdje masline daju najbolje rezultate, postoji autohtona sorta duška te nezagađeno tlo i stabla.
– Samo kvalitetnim uljem možemo osigurati siguran plasman naših proizvoda. Kvaliteta mora biti utemeljena na glavnim čimbenicima zaštite maslinova ulja – zaštiti zemljopisnog podrijetla, zaštiti izvornosti, zaštiti ekološke proizvodnje. Vi na Modravama imate svoju sortu, svoju dušku pa imate temelj za stvaranje jedinstvenog proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom. Bogu hvala mi smo svoje maslinike zapustili. U njih desetljećima nije ušla ni sjekira, a kamoli da su se prskali pet do šest puta godišnje. Vraćamo se na djevičansko tlo i usmjerenje na ekološko maslinarstvo je naša velika šansa. Vodičani svoja ulja prodaju po cijeni od 212 kuna po litri plus PDV, a ako se radi o ekološkom maslinovu ulju onda cijena raste i za 100 posto, kaže Benčić.
U PP Vransko jezero ističu značaj probijanja poljskih putova kojih ima oko 20 kilometara, čime bi se vlasnicima omogućilo da nesmetano dođu do svojih maslinika. Također u planu je i osnivanje ekoregije, kako kaže ravnatelj PP Vransko jezero i predsjednik OO “Povratak u Modrave” Ivica Prtenjača:
– Predložili smo Centru za krš da Modrave i PP Vransko jezero postanu ekoregija i time se stvore još bolji uvjeti za proizvodnju ekološkog maslinova ulja pri čemu smo poseban akcent stavili na Modrave. Projekt obnove Modrava smo nominirali prema raznim adresama. Ipak vrijeme je nezgodno jer je nastupila recesija pa sada potencijalni sponzori imaju prioritetnije stvari.


KVALITETA MASLINOVA ULJA


Na kvalitetu maslinova ulja u udjelu od 20 posto utječe sorta, s 30 posto stupanj zriobe, 30 posto način prerade, 10 posto način i trajanje skladištenja te sa po 5 posto način transporta i berbe, kako je rekao Đani Benčić.
Benčić je dodao da su masline na rubnom sjevernom području predodređene da daju najbolje rezultate.




 PADA CIJENA ULJA I ULJARICA


Cijene uljarica na domaćem tržištu pale su u listopadu, navodi TISUP. Soja je pojeftinila u prosjeku za 10 posto u odnosu prema mjesecu ranije, kada je prosječna veleprodajna cijena bila 2,56 kn/kg. Sojina sačma pojeftinila je za 6 posto u odnosu prem trećem kvartalu 2008., ali je još uvijek skuplja nego lani, i to za 16 posto, te sada iznosi 2,81 kn/kg. Cijena sirovih ulja nakon višemjesečnog rasta počela je stagnirati, s tendencijom blagog pada. Iako suncokret u zrnu nije zabilježio veliko pojeftinjenje (samo 5 posto), suncokretova sačma bilježi pad cijena od čak 40 posto, a suncokretova pogača 48 posto prema trećem kvartalu 2008. Sačma uljane repice prepolovila se u cijeni u odnosu prema trećem kvartalu s 1,45 na 0,72 kn/kg, ističu u TISUIP-u te dodaju da su u SAD-u cijene sojine sačme pale za 30 posto. (Z.R.)