Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dubrovački trubaduri raspjevali Višnjik

Autor:

19.12.2009. 23:00
Dubrovački trubaduri raspjevali Višnjik

Foto: Filip BRALA



Jug je uspio u vrlo neizvjesnoj pravoj vaterpolskoj bitci osvojili 10. naslov osvajača Kupa Hrvatske.
Utakmica je otvorena s tvrdim i neprobojnim obranama, pa se na prvi gol čekalo čak četiri minute. Hinić je iskoristio prvog igrača više za Mladost (0:1), a izjednačio je u sljedećem napadu Bošković topovskim udarcem iz vana. Igralo se do kraja prve dionice gol za gol, ali su Žapci uspjeli završiti prvih osam minuta, golovima Karača i Muslima, s kapitalnom prednošću od dva gola (2:4). Razloge tome treba tražiti u fenomenalnoj stopostotnoj realizaciji igrača više Mladostaša (4-4), dok su Fatovićevi igrači zakazali u tom vrlo važnom segmentu vaterpolske igre s tek 33% realizacije (1-3) što nije mirisalo na dobro za Gospare. Ipak je kratki predah bolje sjeo Dubrovčanima koji su u prve dvije minute druge dionice vratili rezultat na početak (Bušlje i Bošković za 4:4). Mladostaši nakon toga promašuju igrača više prvi put u utakmici, no ipak preko Karača dolaze ponovno u minimalno vodstvo (4:5), a Jugaši nikako da pogode s igračem više što je Žapcima dalo krila da u sljedećem napadu odu drugi put u utakmici na dva gola prednosti (Muslim za 4:6). Dobud smanjuje na 5:6, ali Muslim odmah vraća na dva viška za Mladost (5:7). Posljednje tri minute druge dionice Gospari dolaze do daha i uspijevaju jednim, ali vrijednim golom Sandra Sukne smanjiti na minus jedan (6:7), što je za Jugaše bio vrlo izgledan rezultat s obzirom kakvu su igru pružili u tih prvih 16 minuta finala. Jezikova juha Elvisa Fatovića homogenizirala je Jugovu obranu, ali napad je ostao veliki problem čemu je dosta doprinio i raspoloženi Pavić na golu Mladosti. Nisu ni Zagrepčani bili više toliko šuterski raspoloženi, ali su nakon šest minuta posta na obje strane uspjeli prvi naći put do mreže.
Mladost na plus dva
Buljubašić je bio egzekutor za povratak Žabaca na plus dva gola (6:8). S nogometnim rezultatom (0:1) privedena je treća četvrtina kraju, a ostalo je Jugašima tek osam minuta posljednje dionice da uspiju obraniti naslov osvajača Kupa koji se sve više približavao hrvatskoj metropoli. Vranješ na otvaranju posljednje dionice uspijeva sniziti na 7:8 što je razbudilo tribine koje su bile uglavnom naklonjenije Dubrovčanima. Huk s tribina ipak nije zasmetao veterana i vrhunskog znalca Hinića da jedan otpadak spremi iza Vićana (7:9). Bušlje brzo na drugoj strani vraća na 8:9, a Hinić instant pogotkom ponovno održava svoje na plus dva (8:10). U posljednjih pet minuta nastala je prava vruća dalmatinska atmosfera u kojoj je prva žrtva bio Jugov trener koji je zbog prigovora zaradio crveni karton. Zagrepčani su tada tražili taj jedan gol koji bi ih odveo u mirnu luku, nepune tri minute do kraja, no s time se očito nije slagao Bošković koji je topovskim udarcem probušio Pavićevu mrežu i tako u posljednje dvije minute doveo utakmicu u veliku neizvjesnost. Podigla se publika na noge, a Žapcima je polako počela dolaziti “voda do ušiju”.
Joković za erupciju
Jokovićev gol za 10:10 donio je pravu erupciju oduševljenja na krcatom zadarskom bazenu, i minutu i pol prije kraja sva tri znaka su bila debelo u igri. Jug, Jug, Jug orilo se s tribina, a ostalo je tek vremena za dva napada obje momčadi (48 sekundi). Mladostaši rade prekršaj u napadu, a Gosparima se nakon gledanja u leđa Žapcima cijelu utakmicu ukazala prilika da u posljednje 32 sekunde postignu pobjednički gol. Ipak Jugaši propuštaju priliku i Zagrepčani su uspjeli zaprijetiti preko Hinića u posljednjim sekundama, ali njegov udarac iskosa s desne strane je odsjeo na lijevoj Vićanovoj vratnici i ušlo se u produžetke (2 puta 3 minute). I u produžetku su Mladostaši krenuli golom i to projektilom Zubčića (10:11), a zahvaljujući Vićanu koji je dva puta odlično reagirao ostalo je samo tih plus jedan za Mladost pred posljednji produžetak. Lukas Seman uspio je već u prvoj minuti izjednačiti na 11:11, a Vićan je u sljedećem napadu pružio Gosparima novu priliku za prvo vodstvo u utakmici. Ipak ponovno se ispriječio fenomenalni Pavić koji je tako dao priliku svojim suigračima da u posljednjoj minuti pokušaju doći do pobjedonosnog gola. Ipak ta prilika se ukazala Jugašima koji su sedam sekundi preko Sandra Sukne prvi put poveli i ujedno zaključili utakmicu s pobjedom.


 JUG CO – MLADOST 12:11


(2:4, 4:3, 0:1, 4:2 – 0:1, 2:0)
ZADAR – Bazen na Višnjiku. Gledatelja: 800. Suci: Periš (Split) i Štampalija (Šibenik).
JUG CO: Vićan (13 obrana), Vranješ 1, Bošković 3, S. Sukno 2, Joković 1, Seman 1, Marković, Bušlje 3, I. Sukno, Dobud 1, Drobac, Obradović, Nižić, Šutalo. Trener: Elvis Fatović.
MLADOST: Pavić (16 obrana), Živković, Babić, Letica, Petković, Milaković, Zubčić 1, Martinić, Karač 3, Muslim 3, Hinić 3, Buljubašić 1, Lončar, Brzica. Trener: Emil Nikolić.
Igrač više: Jug CO 5 (15); Mladost 7 (13).
Peterci: Jug CO 1 (2); Mladost 1 (1).




 VATERPOLISTICE: PRIMORJE – BURA 5:15


 
ZADAR – Bazen na Višnjiku. Gledatelja: 300. Suci: Vlašić (Zagreb) i Rak (Dubrovnik).
PRIMORJE: Katović, K. Majlat 2, A. Hibšer, Premuš 1, Kalauz 1, Veža, Maj. Zekan, Anđelić, Peršan, Valković, N. Hibšer, Mat. Zekan, Miljković 1, Knežević.Trener: Mauro Mervičić.
BURA: Barišić, Prižmić, Matić, Šupraha 4, Marović, Mazić, Brnas 2, Tvrdić, Krstičević, Butić, Vučković, Jovanović 2, Konaka 7, Jurić. Trener: Nikša Savin.
Igrač više: Primorje 1 (7); Bura 6 (8).
Peterci: Primorje; Bura.
Vaterpolistice Bure iz Splita uspjele su obraniti naslov pobjednice Kupa Hrvatske svladavši Primorje. Zadatak im je bio dosta lagan, jer Riječanke nisu imale pravi odgovor na lepršavu igru Splićanki.


 POLUFINALA


PRIMORJE – MLADOST 4:9
(2:4, 1:1 1:2, 0:2)
ZADAR – Bazen na Višnjiku. Gledatelja: 250. Suci: Periš (Split) i Štampalija (Šibenik).
PRIMORJE: D. Car, Glavan, B. Car, Krapić, Pavlović, Franković 2, Tiškivski, Brala, Vrkić, Barać 1, Beltrame, Bukovac, Jurišić, Krizman 1. Trener: Zoran Roje.
MLADOST: Brzica, Živković, Babić, Letica 2 (1), Petković, Milaković 1, Zubčić 2, Martinić, Karač 3, Muslim, Hinić 1, Buljubašić, Pavić, Lončar. Trener: Emil Nikolić.
Igrač više: Primorje 1 (8); Mladost 3 (7).
Peterci: Primorje 0 (0); Mladost 1 (1).
JUG CO – MORNAR BS 18:10
ZADAR – Bazen na Višnjiku. Gledatelja: 300. Suci: Brala i Franulović (oba Rijeka).
JUG CO: Vićan, Vranješ 1, Bošković 2 (1), S. Sukno 4, Joković 3, Seman, Marković, Bušlje 1, I. Sukno, Dobud 2, Drobac 2 (1), Obradović 2, Nižić, Ivanković 1. Trener: Elvis Fatović.
MORNAR BS: Kačić, Burić, Marinić – Kragić 3, Ćorušić, Kalebić, Oreb 1, Jerković, Vojković, Mataić, Buzdovačić, Marelja 2, Udiljak, Ban 3, Bratić 1. Trener: Joško Kreković.
Igrač više: Jug CO 8 (14), Mornar BS 9 (12). Peterci: Jug CO 2 (2), Mornar BS 0 (2).