Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jabuke se prodaju malo-pomalo

Autor: Ivan Stagličić

19.12.2009. 23:00
Jabuke se prodaju malo-pomalo


– Imao sam i ja problema s prodajom. Većina mi je jabuka trenutačno u hladnjači, nije prodana. Čekamo jer kupnja ide polako, što ne čudi s obzirom na ovu recesiju i nema nam druge nego prodavati malo-pomalo, kaže Šime Žuža
Domaći proizvođači voća, posebice jabuka, ove godine imaju dosta poteškoća u pronalaženju kupca. Osim već uobičajenog uvoza niza poljoprivrednih proizvoda, u Hrvatsku su tijekom jeseni uvezene velike količine lanjskih jabuka iz Austrije. Na to su još od kolovoza upozoravali iz Hrvatske voćarske zajednice, tražeći da se jabuke ne uvoze barem dok je u tijeku berba domaćih nasada. No jabuke, koje bi inače bile odvezne na smetlišta da se napravi mjesta u austrijskim hladnjačama za novi urod, završile su na policama hrvatskih trgovina.
– Riječ je o jabukama koje ne samo da nemaju više hranjivih svojstava, nego su izgubile i slador te na okus podsjećaju na stiropor, kazao je o tom uvozu dopredsjednik HVZ-a mr. sc. Frane Ivković, upozorivši da su u tom uvozu izravno oštećeni hrvatski voćari, dok su se stranci riješili stare robe za koju bi inače morali platiti odvoz. No stare jabuke iz EU su se u RH prepakiravale, miješale s određenom količinom domaćih jabuka i tako isporučivale na tržište.
Problemi s plasmanom nisu mimoišle ni zadarske voćare, kazao nam je i Šime Žuža jedan od vodećih proizvođača u Zadarskoj županiji.
– Imao sam i ja problema s prodajom. Većina mi je jabuka trenutačno u hladnjači, nije prodana. Čekamo jer kupnja ide polako što ne čudi s obzirom na ovu recesiju i nema nam druge nego prodavati malo-pomalo, kaže Žuža.
Problem plasmana voća na tržište i njihova skladištenja našao se nedavno i u klupama Županijske skupštine gdje je vijećnik Nikola Turčinov postavio vijećničko pitanje te se interesirao za mogućnosti županijskog sudjelovanja u pomoći voćarima.
– Da naši uzgajivači jabuka i ostalog voća i ostalih proizvoda koji su u sličnoj situaciji imaju mogućnost svoje proizvode pohraniti i sačuvati u specijaliziranim rashladnim kapacitetima, njihov bi rok trajanja bio duži i time bi naši uzgajivači i proizvođači bili u jačoj situaciji u odnosu na uvoz. Dakle, postoje li planovi da se na području naše županije sagrade takvi objekti?
Iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, dogovorio je Daniel Segarić koji je zainteresirane za realizaciju programa za izgradnju takvih skladišnih prostora uputio na IPARD programe, mjere 101 i 103 za koji natječaj upravo počinje. Zadarske županija će pomoći svima zainteresiranima koji su u Upisniku i pružiti im tehničku i drugu moguću logističku pomoć.


 ZIMA NE ŠKODI JABUKAMA


Vremenske nepogode koje su zahvatile našu županiju nisu opasne za voćnjake, kazao nam je Šime Žuža.
– Zasad je sve u redu i ovi uvjeti su u redu, sasvim kako treba. Može se svašta dogoditi, ali zasad je ovako za voćnjak normalni čak i povoljni uvjeti.