Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sveučilište u 2011. priprema dokumentaciju za izgradnju novog kampusa

19.12.2010. 23:00
Sveučilište u 2011. priprema dokumentaciju za izgradnju novog kampusa


Veliki pomak u 2011. bit će i to što ćemo imati nekoliko ljetnih škola koje do sada nismo imali. Imat ćemo ljetnu školu iz kineskog jezika zajedno sa Sveučilištem u Grazu te ljetnu školu o staroj knjizi koja je dio jednog našeg doktorskog studija. Sudjelovat ćemo i ove godine u Zadar film festivalu, a bit će nekoliko umjetničkih radionica u suradnji s Akadia Sveučilištem u Kanadi. Također smo počeli intenzivno uspostavljati kontakte za suradnju s kanadskim i američkim sveučilištima, najavio je prorektor Jelušić
Godinu iza nas Sveučilište u Zadru obilježilo je brojnim manifestacijama, konferencijama, projektima i promocijama knjiga u vlastitom nakladništvu. Krizi usprkos za kulturni i obrazovni napredak novca se uvijek nađe. O prošlogodišnjim aktivnostima pisali smo u više navrata prateći na taj način rad Sveučilišta. Prije ulaska u novu godinu odlučili smo saznati čime će se Sveučilište baviti u 2011. godini, koliko novih knjiga će izdati i kakvi nas veći projekti očekuju u radu ove velike institucije. Kroz rad Sveučilišta u slijedećoj godini vodio nas je prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo dr. sc. Srećko Jelušić.
Jedna od najvažnijih djelatnosti Sveučilišta, naravno uz obrazovanje mladih kadrova, jest izdavačka djelatnost. Prošle godine Sveučilište je objavilo oko 25 knjiga u svojoj nakladi. Već sad brojni autori, djelatnici Sveučilišta, ali i znanstvenici koji ne rade na njemu prijavili su svoje radove na razmatranje. Sistem prijava dobro je uhodan. Sveučilište ima Povjerenstvo za izdavačku djelatnost koje vodi prorektor za izdavačku djelatnost, a u ovom mandatu to je dr. sc. Srećko Jelušić.
Svake godine sve više naslova
– Naš je običaj da negdje u prosincu napravimo izdavački plan za slijedeću godinu. Prijave za izdavački plan mogu izvršiti odjeli, ali i svi ostali nastavnici na Sveučilištu i pojedinačno. Činjenica je da svake godine objavljujemo sve više unatoč tome što su sredstva Ministarstva znanosti svake godine sve niža, međutim ona i dalje pristižu. Povećava se iz godine u godinu udio grada i to s nešto više od sto tisuća kuna, ali smo učinili i dodatni napor da za zahtjevnija izdanja, kao što je na primjer bila knjiga Otoci Ist i Škarda koja je koštala oko 150 tisuća kuna ili slična tome knjiga o otoku Ravi, da se prikupe sredstva bilo od lokalne zajednice ili nekih sponzora, objasnio je prorektor Jelušić na koji način Sveučilište ostvaruje svoju izdavačku djelatnost napominjući da je ipak najveći udio vlastitih sredstava. Tako je u prošloj godini Sveučilište za ovu djelatnost izdvojilo oko 350 tisuća vastitih sredstava. Interes djelatnika Sveučilišta, ali i nekih znanstvenika izvana za izdavanje u slijedećoj godini je povećan. Jedan od razloga je svakako i pomak na području distribucije i to putem mrežne knjižare i sveučilišne knjižare “Citadela” koja je otvorena ove godine za dan Sveučilišta. Drugi od razloga je svakako i kriza u izdavatvu koja je zahvatila velike izdavače.
– Rijetko se dogodi da prođe mjesec, a da nemamo barem dva predstavljanja. Ja se nadam da će se ta politika nastaviti, a intencija je uprave da i dalje podržava izdavačku djelatnost. Najveći izdavački poduhvat na kojem ćemo raditi kroz čitavu slijedeću godinu, a trebao bi biti završen 2012. godine, bit će Monografija Sveučilišta. U ožujku 2012. za desetu obljetnicu Sveučilišta željeli bismo objaviti Monografiju na kojoj rade dva vrsna suradnika. Ta knjiga obuhvatila bi i visoko školstvo u Zadru, posebno od sredine 20. stoljeća na ovamo. To je velik i zahtjevan izdavački posao i nadamo se da ćemo ga uspjeti završiti na vrijeme, rekao je prorektor Jelušić koji je istaknuo kako interes za izdavanje na Sveučilištu raste unatoč tome što Sveučilište ne isplaćuje autorske honorare dok se ne pokriju svi troškovi izdavanja. Iako je teško točno govoriti prorektor Jelušić pretpostavlja kako će u slijedećoj godini, uz velik dio posla koji treba odraditi na pripremi monografije, Sveučilište izdati oko 25 do 35 novih naslova.
U 2010. godini Sveučilište je ostvarilo znatne pomake i na području Međunarodne suradnje. Ta suradnja svakako će se nastaviti i u slijedećoj godini čime se otvaraju nove mogućnosti za studente, ali i profesore Sveučilišta. U ovoj godini otvorile su se velike mogućnosti za pokretljivost studenata, nastavnika i administrativnog osoblja. Trenutno na Sveučilištu postoje tri velika projekta koja omogućuju tu mobilnost.
Ljetne škole u 2011.
– Jedan veliki program je Erasmus koji omogućuje mobilnost na temelju bilateralnog sporazuma. Drugi program je Erasmus Mundus i mi smo jedino hrvatsko sveučilište koje je u tom programu. Postoje tri velika konzorcija, a mi smo u jednom od ta tri. Taj naš koordinira Sveučilište u Grazu, ali imamo i suradnju s jedno pedesetak Svučilišta i to ne samo europskih nego i američkih i kanadskih. I treći program se zove Cepus, to je srednja europska mreža Sveučilišta. Naši odjeli sklapaju ugovore sa srodnim odjelima. Cepus obuhvaća Austriju, Sloveniju, Češku, Hrvatsku i Srbiju i unutar tih zemalja se financira pokretljivost studenata. Cilj je do 2020. imati 20 posto studenata u mobilnosti i za to su u Europskoj Uniji osigurana sredstva. Dakle, mi smo se na taj vlak ukrcali prije jedno godinu dana kada smo potpisali povelju kojom smo se obvezali na posvećenost međunarodnoj suradnji i na tome ćemo raditi i u slijedećoj godini, objasnio je prorektor Jelušić. Naglasio je kako je najveći problem Sveučilišta nedostatak mjesta u Studentskom domu i dok se ne izgradi Novi kampus taj problem nije rješiv. Za sada u domu od dvjestotinjak mjesta za strane studente ima svega osam mjesta što nije u skladu s povećanjem mobilnosti. Osim rada na ovim projektima prorektor Jelušić najavio je i ljetne škole koje će se održati u ljeto 2011. godine.
– Veliki pomak u 2011. bit će i to što ćemo imati nekoliko  ljetnih škola koje do sada nismo imali. Imat ćemo ljetnu školu iz kineskog jezika zajedno sa Sveučilištem u Grazu te ljetnu školu o staroj knjizi koja je dio jednog našeg doktorskog studija. Sudjelovat ćemo i ove godine u Zadar film festivalu, a bit će nekoliko umjetničkih radionica u suradnji s Akadia Sveučilištem u Kanadi. Također smo počeli intenzivno uspostavljati kontakte za suradnju s kanadskim i američkim sveučilištima, najavio je prorektor Jelušić.
Iz godine u godinu sve je više konferencija na Sveučilištu pa će se tim smjerom nastaviti i u 2011. godini. Prorektor Jelušić najavio je kako će se na Sveučilištu organizirati i neka događanja koja će se odvijati u suradnji s gradom, a prva po važnosti bit će konferencija Habitat. Radi se o Udruzi Europarlamentaraca koja će raspravljati o budućnosti gradova i ta konferencija odvijat će se u svibnju, a na njoj će sudjelovati oko stotinjak europkih parlamentaraca.
– Naši najveći strateški poslovi u slijedećoj godini jesu priprema dokumentacije za izgradnju novog kampusa. Izrada strategije razvoja Sveučilišta koja je već u tijeku i priprema dokumentacije za prijavu na Strukturne fondove. U trenutku kad Hrvatska postane član europske zajednice otvorit će se mogućnost prijave na Strukturne fondove, a to su fondovi koji fianciraju projekte koji imaju za cilj da se Hrvatska po razini društvenog standarda izjednači sa zemljama europske zajednice i mi ćemo intenzivno raditi na pripremi te dokumentacije. Neke poslove u tom smislu smo već i započeli, zaključio je razgovor prorektor Jelušić velikim najavama za slijedeću godinu.