Vrsi nastavljaju s atraktivnim razvojnim projektima

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić

Vrški vijećnici pod  predsjedanjem predsjednika  Marija Radobuljca prihvatili  su proračun za 2011. godinu,  kao i proračunske projekcije za  2012. i 2013. godinu. Proračun  za iduću godinu u iznosu od  9.280,00 kuna, bez državnih  dotacija, osim što je razvojan i  socijalan predstavlja i ulaganje  u vršku i poljičku budućnost.

- Unatoč općepoznatoj recesiji proračun je za 13 posto  veći od ovogodišnjeg. Proračun  je razvojan, transparentan, štedljiv, realan, socijalan i  društveno pravedan. Njegovo  je najvažnije obilježje da potiče  razvoj, naglasila je načelnica  Sandra Vukić.

Poduzetnička zona  Duševića mlin

- Na vidljiv način krećemo u  realizaciju programa iz područja društvenih djelatnosti i  gospodarstva, a istovremeno  planiramo proračunom i ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Nastavljamo započete i  započinjemo nove projekte koji pridonose razvoju i privlače  dolazak novih investitora, odnosno projekata koji će rezultirati novom vrijednošću što je  u recesiji pravilo broj jedan,  kaže Vukić.

Osim izgradnje suvremene  mrtvačnice "teške" 900.000 kuna slijedi izgradnja šetnice na  obali Vrsi Mulo i Vrsi Zukve,  asfaltiranje nerazvrstanih cesta  u Poljicima, promjene vodovodnih cijevi i asfaltiranje u  Vrsi Mulo, dovođenje vode do  Škripače, završetak javne rasvjete na Zukvama, nastavak  obnove i restauracije jednobrodne crkve Sv. Jakova iz 11.  stoljeća na području srednjovjekovnog naselja Seline ili  Zloušane, obnova jednobrodne romaničke crkvice Sv. Lovre  iz 13. stoljeća u nekadašnjem  naselju Jasenovo i drugo.

- Prilazi se izradi projektne  dokumentacije prve faze izgradnje poduzetničke zone  Duševića mlin Poljica na površini od 10,9 od ukupno 49,6  hektara zone. Prva faza obuhvaća izradu dokumentacije za  izgradnju kompletne infrastrukture (hidro instalacija, odvodnja, biopročišćivača, elektro instalacije jake i slabe struje, trafostanice, prometnice)  da bi se poslovna zona površine  od 10,9 ha stavila u funkciju,  najavljuje Vukić obznanjujući  ulazak Općine u koordinaciju  Bura u projektu Leader koji  predstavlja inovativni pristup  unutar politike ruralnog razvoja EU.

Porodiljne naknade

- Leader ima jasno izgrađen  sustav poduzimanja mjera i inicijativa pri korištenju sredstava  potpore iz fondova EU, govori  Vukić.

S tisuću kuna nastavit će se s  isplatama pomoći obitelji novorođene djece, za vjenčanje i  posmrtnu pomoć. Vodit će se  financijska briga i o osobama  slabog socijalnog stanja,  dječjem vrtiću, osnovnoj školi,  DVD-u, kulturno-sportskim i  drugim udrugama. Nepovratne stipendije odličnim učenicima i studentima iznose 300,  odnosno 500 kuna. Ulaganje u  djecu i mlade u Općini Vrsi  jedan je od ključnih prioriteta.

- Ponos Vršana je svakako  MNK Vrsi koji su u 11 odigranih malonogometnih utakmica ostvarili svih 11 pobjeda,  ponosno će Vukić.

U trenucima kada se Hrvatska krupnim koracima približava članstvu u Europskoj  uniji u Vrsima i Poljicima u  pogledu prilagodbe izazovima  budućnosti pokrenut je svojevrsni preporod, uz očuvanje  kulturne baštine, održivi razvoj  i zaštitu prirode.

- Iza nas su realizirani projekti, a i oni koji su u tijeku  govore u prilog uspješnog razvoja i opravdanosti postojanja  ove općine. Uvjereni smo da  uspješno radimo na zadovoljstvo naših mještana, zaključila je Sandra Vukić.

 

Božićnice 300 i 500 kuna
Općina Vrsi jednostavno prkosi općepoznatoj financijskoj krizi, recesiji i nelikvidnosti općina i gradova u Republici Hrvatskoj. Kao rijetko gdje u Republici Hrvatskoj osigurano je 130. 000 kuna namijenjenih za isplatu božićnice. Žiteljima u trećoj životnoj dobi, starijima od 65 godina, božićnica iznosi 300 kuna, dok će osobe s invaliditetom primiti božićnicu od 500 kuna. Općina će učenicima od prvog do četvrtog razreda vrške osnovne škole uručiti prigodne božićno-novogodišnje darove.

 

Općina s dva zaposlenika
Vrsi su općina koja na zaposlene troši najvjerojatnije najmanje novaca  u RH. Zaposlen je tek pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Josip  Devčić i općinski komunalni redar Šime Božić, načelnica Sandra Vukić je  volonterka. U općinskoj komunalnoj tvrtki Komunalac Vrsi d.o.o. zaposlen  je direktor Tomislav Perković i još pet komunalaca. Osim što komunalci za  Općinu obavljaju poslove po znatno nižim cijenama nego na tržištu,  Perković nije uobičajeni direktor u udobnom uredu već terenac, poslovođa  i radnik, komunalac.

 

Odluke o budućnosti Vrsi samo uz suglasnost mještana

Općina Vrsi još nije dala zeleno svjetlo projektu  izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih  voda na području Grada Nina i općina Privlaka i Vrsi,  odnosno za naselja Nin, Ninski Stanovi, Zaton, Privlaka  i Vrsi.

- O projektu koji će izravno utjecati na kućni budžet  trebaju odlučiti stanovnici. Vršani više ne žele tutore,  nitko više neće dirati u vrški teritorij i odlučivati o vrškoj  budućnosti bez suglasnosti i odobrenja samih Vršana.  Ne želimo i dalje kupovati terene poput onog na Grguru  namijenjenog za izgradnju kolektora bez da Vrsi imaju  imalo vlasničkog udjela. Ne želimo ulaziti u netransparentni projekt koji je niti na nebu niti na zemlji, u koji  će ući tek 20-ak posto Vršana, dok će 80-ak posto  Vršana i cijela Poljica ostati bez priključka na kanalizaciju. Nismo za projekt dok se u ovoj recesiji ne zna  cijena i financijsko opterećenje općine, svakog domaćinstva i građanina ponaosob kroz povećanje cijene  vode, što je osnovni preduvjet vraćanja zajma Svjetske  banke. Istovremeno se javnosti želi prikazati kako  projekt plaćaju Hrvatske vode, a ne građani. Nismo za  projekt dok se ne osnuje zajedničko poduzeće koje će  upravljati cijelim projektom po ravnopravnoj osnovi,  rekla je između ostalog Sandra Vukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika lavanda
načelnica volonntira! za 5.000,00kuna? i mnogi od nas bi tako rado volontirali...i kako ima obraza javnosti mazati oči...ulaganje u djecu i mladež...ma kako je nije sram uopće spomenuti nešto takvo kad daje stipendije po babu i stričevima a ne po zaslugama, a i sama zna da je ocjena Ministarstva uprave da je taj natječaj kao i onaj prošlogodišnji nezakonit...katastrofa...obraza, mili Bože! vodit će brigu o obiteljima? ona je socijalno osjetljiva! sve laž do laži...da je tako ne bi davala nezakonite otkaze ili blokirala račune i time dovela obitelji pred vrata socijalne skrbi...daje Božićnice umirovljenicima jer se bliže izbori i trebaju joj glasovi...što tek radi s koncesijama koje daje kome hoće i za cijenu koju ona hoće, tko je napravio mrtvačnicu, odakle je dovukla materijal kojim je devastirala obalu?! i još se usuđuje govoriti kako je sve transparentno, socijalno i društveno pravedno!? i potiče razvoj? strašno...strašno...
Slika korisnika kras
Potiče razvoj, ali poput bivšeg joj šefa Sanadera; MAFIA doo... Običan naručeni oglas! Neka pita ljude po ulici što misle o njoj!
Slika korisnika berekin
ponos Vršana treba biti i boćarski klub i dobrovoljni davaoci krvi, a njih ne spominje, a niti ih dotira iti jednom kunom jer joj nisu po volji...sramota...i koje su to kulturno- sportske i druge udruge kad nitko ne može opstati i ništa dobiti osim njezinih poltrona? i koji je to preporod i očuvanje baštine kad su skoro svi suhozidi po Vrsima uništeni i odveženi na Mulo? isti oni suhozidi od kojih je Pag napravio instituciju i pokrenuo projekte za njihovo očuvanje...i preporod! koga? rodbine, kumova i prijatelja, a nikako mještana!
Slika korisnika papilon
da se da komentar na ovaj članak i bedastoće u njemu trebalo bi izmisliti nove riječi...
Slika korisnika kapetan
...oni koji imaju preko 65 godina a osobna iskaznica im je ne daj Bože istekla ne mogu dobiti božićnicu jer im se vjerojatno ne mogu dokazati godine! daje se božićnica invalidima ali ne po procjeni komisije nego po procjeni općine...ma koga zavaravaju? ili misle da smo svi ovce? što li?
Slika korisnika klompa
Vijećnici,dizaći ruku prihvatili proračun za 2011.godinu. Koliko je ostalo duga od ove godine i što sve nije plačeno to sigurno nećemo zaznati još dugo.Glasačko tijelo se kupuje sa 300 kuna božićnice.Ako se dijeli 500 kuna invalidima onda treba podijeliti svim invalidima bez obzira dali su civilini ili ratni vojni invalidi,ali izgleda da su i ti invalidi određeni unaprijed.Rad općine nije trnsparentan i svi potezi su farbanje ljudi koji ionako nerazumiju što im se priča.Vidi se da se nešto radi,ali koliko to košta i tko će to platiti i kada to nije važno.Nijedna investicija nema ispravnu građevinsku dokumentaciju.Nezna se tko nadzire,tko izvodi niti tko plaća.Što se tiće koncesija one su samo za dizaće ruku,kao i radovi. SAMO LUD I NEPISMEN ČOVJEK SE U DANAŠNJE VRIJEME MOŽE BORITI PROTIV ODVODNJE I KANALIZACIJE.Želimo turizam ,a još imamo poljske zahode.Gospodo vijećnici ako ste za kapitalne investicije onda pitajte sami sebe što je to,a kad nedobijete odgovor onda izađite na ulicu i pitajte susjeda.On će sigurno znati.
Slika korisnika lavandar
mislim da je došlo vrijeme da se promijeni vlast u općini Vrsi jer je ovo prevršilo sve mjere i granice...vidjela žaba da potkivaju konja pa i ona digla nogu...tako se i načelnica kao i HDZ osokolila pa drpa di god može...samo...dolijao je i Sanader pa će i takva bijednica kao što je ona...
Slika korisnika papilon
zanimljivo da sve općine imenom i prezimenom objave u svim novinama kome su i koliko dale. jedino općina vrsi ne objavljuje imena učenika, studenata, penzionera, a bome niti invalida koji su dobili stipendije ili božićnice ili bilo kakvu drugu pomoć. što vam to govori? DA SE SREDSTVA DAJU, ALI SE ISTO TAKO NE SMIJE ZNATI KOME SE DAJU! javno pozivam općinu Vrsi da imenom i prezimenom objavi kome je što dala, a kome nije i zašto, isto tako kome je što uzela, kome je blokirala račune i koliko je tko dužan a da se nije poduzelo ništa, tko koliko plaća za koncesiju bilo na pomorskom dobru, bilo na javnom dobru. baš me zanima imaju li obraza sve to javno objaviti?!
Slika korisnika papilon
a što se tiče odvodnje, klompa, niti načelnica živi, a niti radi u Vrsima da bi joj to bio prioritet. niti ona zna što je turizam, a niti je briga za njega. jedino o čemu se brine je kako što više novaca uzeti za nikakvo ulaganje. dovoljno o tome govori i postavljanje nakita na Mulu i u Zukvama ove, a i prijašnjih godina. ona je ko gladni vuk iz gore kad se spusti u grad. niti se zna ponašati, a niti mu je išta sveto.