Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vrsi nastavljaju s atraktivnim razvojnim projektima

19.12.2010. 23:00
Vrsi nastavljaju s atraktivnim razvojnim projektima


Unatoč općepoznatoj recesiji proračun je za 13 posto veći od ovogodišnjeg. Proračun je razvojan, transparentan, štedljiv, realan, socijalan i društveno pravedan. Njegovo je najvažnije obilježje da potiče razvoj, naglasila je načelnica Sandra Vukić
Vrški vijećnici pod  predsjedanjem predsjednika  Marija Radobuljca prihvatili  su proračun za 2011. godinu,  kao i proračunske projekcije za  2012. i 2013. godinu. Proračun  za iduću godinu u iznosu od  9.280,00 kuna, bez državnih  dotacija, osim što je razvojan i  socijalan predstavlja i ulaganje  u vršku i poljičku budućnost.
– Unatoč općepoznatoj recesiji proračun je za 13 posto  veći od ovogodišnjeg. Proračun  je razvojan, transparentan, štedljiv, realan, socijalan i  društveno pravedan. Njegovo  je najvažnije obilježje da potiče  razvoj, naglasila je načelnica  Sandra Vukić.
Poduzetnička zona  Duševića mlin
– Na vidljiv način krećemo u  realizaciju programa iz područja društvenih djelatnosti i  gospodarstva, a istovremeno  planiramo proračunom i ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Nastavljamo započete i  započinjemo nove projekte koji pridonose razvoju i privlače  dolazak novih investitora, odnosno projekata koji će rezultirati novom vrijednošću što je  u recesiji pravilo broj jedan,  kaže Vukić.
Osim izgradnje suvremene  mrtvačnice “teške” 900.000 kuna slijedi izgradnja šetnice na  obali Vrsi Mulo i Vrsi Zukve,  asfaltiranje nerazvrstanih cesta  u Poljicima, promjene vodovodnih cijevi i asfaltiranje u  Vrsi Mulo, dovođenje vode do  Škripače, završetak javne rasvjete na Zukvama, nastavak  obnove i restauracije jednobrodne crkve Sv. Jakova iz 11.  stoljeća na području srednjovjekovnog naselja Seline ili  Zloušane, obnova jednobrodne romaničke crkvice Sv. Lovre  iz 13. stoljeća u nekadašnjem  naselju Jasenovo i drugo.
– Prilazi se izradi projektne  dokumentacije prve faze izgradnje poduzetničke zone  Duševića mlin Poljica na površini od 10,9 od ukupno 49,6  hektara zone. Prva faza obuhvaća izradu dokumentacije za  izgradnju kompletne infrastrukture (hidro instalacija, odvodnja, biopročišćivača, elektro instalacije jake i slabe struje, trafostanice, prometnice)  da bi se poslovna zona površine  od 10,9 ha stavila u funkciju,  najavljuje Vukić obznanjujući  ulazak Općine u koordinaciju  Bura u projektu Leader koji  predstavlja inovativni pristup  unutar politike ruralnog razvoja EU.
Porodiljne naknade
– Leader ima jasno izgrađen  sustav poduzimanja mjera i inicijativa pri korištenju sredstava  potpore iz fondova EU, govori  Vukić.
S tisuću kuna nastavit će se s  isplatama pomoći obitelji novorođene djece, za vjenčanje i  posmrtnu pomoć. Vodit će se  financijska briga i o osobama  slabog socijalnog stanja,  dječjem vrtiću, osnovnoj školi,  DVD-u, kulturno-sportskim i  drugim udrugama. Nepovratne stipendije odličnim učenicima i studentima iznose 300,  odnosno 500 kuna. Ulaganje u  djecu i mlade u Općini Vrsi  jedan je od ključnih prioriteta.
– Ponos Vršana je svakako  MNK Vrsi koji su u 11 odigranih malonogometnih utakmica ostvarili svih 11 pobjeda,  ponosno će Vukić.
U trenucima kada se Hrvatska krupnim koracima približava članstvu u Europskoj  uniji u Vrsima i Poljicima u  pogledu prilagodbe izazovima  budućnosti pokrenut je svojevrsni preporod, uz očuvanje  kulturne baštine, održivi razvoj  i zaštitu prirode.
– Iza nas su realizirani projekti, a i oni koji su u tijeku  govore u prilog uspješnog razvoja i opravdanosti postojanja  ove općine. Uvjereni smo da  uspješno radimo na zadovoljstvo naših mještana, zaključila je Sandra Vukić.
 


Božićnice 300 i 500 kuna


Općina Vrsi jednostavno prkosi općepoznatoj financijskoj krizi, recesiji i nelikvidnosti općina i gradova u Republici Hrvatskoj. Kao rijetko gdje u Republici Hrvatskoj osigurano je 130. 000 kuna namijenjenih za isplatu božićnice. Žiteljima u trećoj životnoj dobi, starijima od 65 godina, božićnica iznosi 300 kuna, dok će osobe s invaliditetom primiti božićnicu od 500 kuna. Općina će učenicima od prvog do četvrtog razreda vrške osnovne škole uručiti prigodne božićno-novogodišnje darove.




 


Općina s dva zaposlenika


Vrsi su općina koja na zaposlene troši najvjerojatnije najmanje novaca  u RH. Zaposlen je tek pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Josip  Devčić i općinski komunalni redar Šime Božić, načelnica Sandra Vukić je  volonterka. U općinskoj komunalnoj tvrtki Komunalac Vrsi d.o.o. zaposlen  je direktor Tomislav Perković i još pet komunalaca. Osim što komunalci za  Općinu obavljaju poslove po znatno nižim cijenama nego na tržištu,  Perković nije uobičajeni direktor u udobnom uredu već terenac, poslovođa  i radnik, komunalac.


 


Odluke o budućnosti Vrsi samo uz suglasnost mještana


Općina Vrsi još nije dala zeleno svjetlo projektu  izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih  voda na području Grada Nina i općina Privlaka i Vrsi,  odnosno za naselja Nin, Ninski Stanovi, Zaton, Privlaka  i Vrsi.
– O projektu koji će izravno utjecati na kućni budžet  trebaju odlučiti stanovnici. Vršani više ne žele tutore,  nitko više neće dirati u vrški teritorij i odlučivati o vrškoj  budućnosti bez suglasnosti i odobrenja samih Vršana.  Ne želimo i dalje kupovati terene poput onog na Grguru  namijenjenog za izgradnju kolektora bez da Vrsi imaju  imalo vlasničkog udjela. Ne želimo ulaziti u netransparentni projekt koji je niti na nebu niti na zemlji, u koji  će ući tek 20-ak posto Vršana, dok će 80-ak posto  Vršana i cijela Poljica ostati bez priključka na kanalizaciju. Nismo za projekt dok se u ovoj recesiji ne zna  cijena i financijsko opterećenje općine, svakog domaćinstva i građanina ponaosob kroz povećanje cijene  vode, što je osnovni preduvjet vraćanja zajma Svjetske  banke. Istovremeno se javnosti želi prikazati kako  projekt plaćaju Hrvatske vode, a ne građani. Nismo za  projekt dok se ne osnuje zajedničko poduzeće koje će  upravljati cijelim projektom po ravnopravnoj osnovi,  rekla je između ostalog Sandra Vukić.