Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čitav život vezan uz Sveučilište

19.12.2011. 23:00
Čitav život vezan uz Sveučilište


Prof. dr. sc. Ivo Mardešić, dugogodišnji djelatnik Sveučilišta u Zadru, prije fakulteta, preminuo je u svibnju ove godine, a jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru za njega održana komemoracija. Na komemoraciji su govorili prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Stipe Grgas, predstojnik katedre za amerikanistiku na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i mr. sc. Estella Petrić Bajlo, nastavnica Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru. Po broju okupljenih na komemoraciji na prvi pogled moglo se vidjeti kako je prof. Mardešić bio poštovan i kao nastavnik, ali i kao čovjek.
Rektor Uglešić posebno je istaknuo njegov značaj za Sveučilište za koje je bio vezan čitavoga života i kojeg nije napustio do posljednjeg dana.
– Profesor Mardešić jedan je od djelatnika našeg sveučilišta, odnosno prije fakulteta, koji je gotovo čitav svoj radni vijek vezao uz ove dvije institucije. Nedugo nakon završetka studija počeo je 1963. godine raditi na fakultetu i svojim djelovanjem i odgojem mlađih kadrova možemo reći da je ostavio neizbrisiv trag u povijesti, posebice Odjela za anglistiku, ali rekao bih i fakulteta. U dva navrata bio i dekan toga fakulteta, a na toj se funkciji našao i u najtežim trenucima za Hrvatsku, dakle na početku Domovinskog rata. Ostao je vjeran ovoj instituciji gotovo do smrti, ni odlaskom u mirovinu 2006. godine nije njegova veza sa Sveučilištem prestala. Zbog nedostatka kadrova na Odjelu za anglistiku on je pomagao koliko je mogao i praktički do zadnjega dana svoga života ostao je vezan uz Sveučilište, rekao je Uglešić.
Mr. sc. Estella Petrić Bajlo istaknula je kako je podstreknuće novim naraštajima bila nit vodilja u radu i životu profesora Mardešića koji je odgojio preko 40 generacija anglista desetljećima uspješno vodeći Odjel za anglistiku. Svi zaposlenici istog Odjela njegovi su učenici kojima je u naslijedstvo ostavio svoj bogati rad na proučavanju Shakespearea, ali i hrvatsko -engleskih veza u povijesti.
– Kada bi se njegov život i djelo mogli svesti na jednu riječ, što je naravno nemoguće, ta riječ glasila bi NAŠ. To je zapravo kratica, a evo što znači: N za nepovodljiv, A za altruist i Š za “šekspir” (Shakespeare), ukratko je opisala Mardešića Petrić-Bajlo.
Po završetku komemoracije okupljeni su se mogli upisati u knjigu uspomena, a profesor Mardešić zauvijek je ostao upisan u sjećanje i povijest Sveučilišta u Zadru.