Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Argumentirana analiza jezične situacije u jednoj disfunkcionalnoj državi

Autor: Valentina Mlađen

19.12.2012. 23:00
Argumentirana analiza jezične situacije u jednoj disfunkcionalnoj državi

Foto: Marin GOSPIĆ



Zadar je od jučer bogatiji za još jednog doktora znanosti, u ovom slučaju doktoricu jezikoslovlja. U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru doktorsku disertaciju pod nazivom “Položaj hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do 2005. godine” uspješno je obranila dr. sc. Marija Musa. Mentorica dr. Musi u ovoj temi bila je dr. sc. Ljiljana Stančić, izv. prof. u miru, a disertaciju je branila pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mile Mamić, prof. dr. sc. Josip Lisac te dr. sc. Ljiljana Stančić.
Dr. sc. Marija Musa rođena je u Zadru, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju te na Filozofskom fakultetu diplomirala hrvatski jezik i pedagogiju. Radila je u Gimnaziji Čitluk u Čitluku (BiH) kao profesor hrvatskog jezika i književnosti te na Pedagoškom, odnosno Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u posljednjih 12 godina, prvo kao lektorica (na kolegijima Hrvatski standardni jezik-Jezične vježbe i Osnove kulture izražavanja hrvatskoga jezika), a u posljednjih sedam godina i na Sveučilištu u Zadru u svojstvu višeg predavača (na kolegijima Hrvatski jezik I, Hrvatski jezik II, Norme hrvatskoga standardnog jezika, Ovladavanje hrvatskim standardnim jezikom). Pored nastavnog rada Musa je postala voditeljica izvanrednog studija na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. Autorica je više znanstvenih radova, lektorica kao i suautorica brojnih udžbenika i priručnika, te drugih vrsta školske literature s područja hrvatskog jezika i književnosti, a sudjelovala je i na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima.
U svojoj ocjeni mentorica dr. sc. Ljiljana Stančić istaknula je kako se radi o konzistentnom, cjelovitom, metodološki korektnom, znanstveno originalnom doktorskom radu pri čemu je doktorandica u dugom razdoblju uložila golem trud pri prikupljanju podataka iz područja obuhvaćenih istraživanjem sve u kritičkoj raščlambi brojnih službenih dokumenata i autorskih tekstova.
– Ovo je izvorni znanstveni rad (detaljna izvrsno dokumentirana i solidno argumentirana analiza jezične situacije u jednoj, danas, disfunkcionalnoj državi u kojoj je integrativne čimbenike teško identificirati) i velik je prinos i poticaj sociolingvistici i lingvistici uopće, stoji u ocjeni pof. Stančić.
Da se radi o izvornom i značajnom znanstvenom radu i doprinosu složili su se u svojim ocjenama i ostali ispitivači, prof. Mamić i prof. Lisac koji je pri tome napomenuo kako je disertacija napisana sređeno, pouzdano i dobrim hrvatskim jezikom donoseći vrijedan znanstveni prinos.