Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grand prix Nikoli Šutiji iz Benkovca

Autor: Ante Vidović

19.12.2012. 23:00
Grand prix Nikoli Šutiji iz Benkovca

Foto: Zvonko KUCELIN



Nikola Šutija je do sada osvojio titule Ribarsko srce, Najpothvat, lani je bio treći u ukupnom poretku. Grand Prix donio mu je brancin od 13,2 kilograma. – Kada sam ga stavio na vagu nisam mogao vjerovati. Vagao sam ga tri-četiri puta zaredom dok se nisam uvjerio da je stvarno toliko težak, rekao je Nikola Šutija
Osmu godinu zaredom nagradili smo najuspješnije sportske ribolovce najribarskije Hrvatske županije koji su sudjelovali u natječaju Najulov 2012 priloga Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista. Velika završna fešta održana je jučer na Vitrenjaku u prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok u društvu ribara, zaljubljenika u more, čitatelja Zadarskog lista i uglednih osoba iz gospodarskog, javnog i političkog života. Trideset i pet ribolovaca koji su sudjelovali na natječaju, o čijim pothvatima smo u riječi i fotografiji svjedočili na ovoj stranici, ove godine ulovili su preko 430 kilograma oborite ribe, 102 kilograma više nego lani. Oni su još jednom pokazali bogatstvo kojim obiluje naše more.
Osvojen i grand Prix
Neizvjesnosti je bilo do posljednjeg broja. U drugom dijelu natječaja istaknuli su se oni s najvećim brojem bodova, za ulove koji u svojim ribljim vrstama predstavljaju prave kapitalce. Natječaj nam je na kraju dao i pobjednika Najulova i osvajača grand Prixa – Nikolu Šutiju koji iz Benkovca i koji je na panulu ulovio lubina od 13,20 kg i tako osvojio 2.200 bodova. Drugo mjesto pripalo je Jakovu Žuniću iz Zadra s ulovom lice znatnih razmjera, težine od 28,20 kg, što mu je donijelo 1.880 bodova. Trećim mjestom okitio se Marin Čustić iz Zadra s ulovom cara mora, zubaca od 9,95 kg i 1.809 osvojeni bodova.
Bodovna lista, koju su dobro analizirali članovi Ocjenjivačkog suda u sastavu: dr. ribarstva Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, prof. dr. sc. Ante Kolega, proslavljeni ribolovni mag Joško Radman, prof. Joško Gatara i dipl. novinar Nedjeljko Jusup, urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista, omogućila je sudu da utvrdi redoslijed natjecatelja i pobjednika za grand Prix 2012. i ostale nagrade ovogodišnjeg Najulova 2012. godine.
Nikola Šutija najvjerniji je sudionik našeg natječaja. Do sada je osvojio titule Ribarsko srce, Najpothvat, lani je bio treći u ukupnom poretku. Sve titule su pale, osim one najvrjednije koja mu je ove godine donijela i izvanbrodski motor vrjedan 10.000 kuna, dar priloga Plodovi zemlje i mora.
– Iskreno, nisam očekivao da ću osvojiti grand Prix. Grand Prix sam osvojio za ulov brancina od 13,20 kilograma. Moj do sada najveći ulovljeni brancin, kojih je troznamenkasta brojka, bio je težak 9,80 kilograma. Kada sam ga stavio na vagu, stvarno sam se iznenadio. Nisam vjerovao svojim očima. Vagao sam ga tri-četiri puta zaredom, dok se nisam uvjerio da je stvarno toliko težak, rekao je iznenađeni Šutija.
Nikola je u Benkovac došao iz Vojvodine. Ribolovac sa slatkih voda uspješno se prilagodio moru.
– Nema velike razlike između riječnog i morskog ribolova. Najvažnije je da je čovjek uporan i rezultat mora doći.
Nikolin ulov samo je još jedan dokaz kojim bogatstvom raspolaže naše more. More, ribolov i ribarstvo osobito su važni za Zadarsku županiju. To su istaknuli svi jučerašnji govornici pritom naglašavajući značenje jednog tematskog priloga kao što su Plodovi zemlje i mora u cijeloj priči.
Baštinici tradicije
– Naša županija je najribarskija u Hrvatskoj. Ne govorimo mi to tek tako, nego nam to govore činjenice. More ima veliko značenje za nas ovdje i ono zauzima polovinu površine naše županije. Druga polovina je zemlja. Prilog Plodovi zemlje i mora nam je vrlo važan u razvoju našeg ribarstva i poljoprivrede.
Istog mišljenja je i dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurević koji je istaknuo kako je natječaj Plodova zemlje i mora pokazao da smo najjači u Hrvatskoj i u malom sportskom ribolovu. Direktor RTD-a, izdavača Zadarskog lista, Damir Maričić posebno je zahvalio sponzorima koji su pomogli da se akcija održi u kriznim vremenima i podsjetio da je ribarstvo nešto što nama teče venama već tisućljećima.
– Vremena su takva kakva su i mi ovu našu akciju održavamo nešto skromnije uz pomoć naših partnera. Njeno održavanje poduprli su: Tvornica mreža i ambalaža Biograd, Trofej auto, Turisthotel, JK Uskok, naš Zoran Jelenković, rekao je Maričić te nastavio:
– Naši vrijedni arheolozi otkrili su najstarijeg Dalmatinca koji je živio na Dugom otoku prije 10.000 godina. Otkrili su i da je on jeo ribu. Mi ulazimo u EU. Neke stvari će se promijeniti, ali čovjek s ovih prostora uvijek će loviti i jesti ribu.
Ugodno je bilo sve to slušati jučer na Vitrenjaku i biti novinar koji sudjeluje u promociji tradicije i vrijednosti Zadarske županije. Urednik priloga Plodovi zemlje i mora te osnivač Zadarskog lista Nedjeljko Jusup ukazao je na važnost novina u društvenom životu, priloga u razvoju poljodjelstva i ribarstva te novinarski ukazao na problematiku s kojom se moramo suočiti.
– Prije devetnaest godina kada smo pokretali Zadarski list govorili su što će nam u Zadru dnevne novine. Odgovarali smo: treba, zato da povežemo do tada nepovezane ljude iz cijele naše regije, da se i preko novina stvara gradski i regionalni identitet. Danas Zadarski list svakodnevno povezuje 40.000 ljudi, daleko više od ikojeg događaja na zadarskom području. Kada smo pokretali prilog Plodovi zemlje i mora, isto su pitali što će jedan takav prilog. Odgovorili smo da želimo povezati znanost, struku, ribare i težake i u tome smo pogodili, istaknuo je Jusup.
Nakon osnivanja priloga krenulo se s natječajem, akcijom koja okuplja male ribolovce Zadarske županije i iznad svega potiče odgovoran pristup prema moru. Na novinske stranice izišlo je bogatstvo koje čuva naše podmorje i pred nas postavlja izazov za budućnost.
– Imamo sve predispozicije da postanemo kupaonica i kužina Europe, ali to još nismo. Mora imamo najviše po glavi stanovnika u EU, u moru ima ribe koju naši ribolovci znaju uloviti. Valja nam još naučiti kako te naše prednosti ponuditi na odgovarajući način. Kroz ribolov razvijati pustolovni turizam i tako poboljšati turističku ponudu kako bi svi od toga imali više koristi, poručio je Jusup.
Ribolovci na najveće ribe
Red je da napišemo što su to naši ribolovci iznijeli na kopno tijekom ove godine i to kroz riječi lauerata. U 2012. bilo je svega – iscrpljujućih borbi, nevjerojatnih pothvata, viteških poteza. Ribolov čovjeku daje potreban mir koji je danas izgubio u suvremenom svijetu, kako to kaže Ana Pilić, prva dama Najulova 2012. i uopće prva dama Najulova jer je tek od ove godine ta kategorije uvedena.
– Ribolovom se bavim više od trideset godina. Drago mi je da se svaki dan sve više mladih žena bavi ribolovom. On pruža jedan nevjerojatan relaks, opuštanje, bježanje od svakodnevice. Komunikacija s morskim dnom, morem, ribom, to je ono što opušta.
Ipak ribolov je i borba s prirodom i samim sobom. Tu borbu davno je još opisao nobelovac Ernest Hemingway u svom epohalnom djelu “Starac i more”. Istina naši ribari nisu proveli sami danima na moru u borbi s morskim psima braneći svoj ulov, ali zavidnu snagu i izdržljivost morali su pokazati. Svjedoči to priča Slavka Žunića iz Vlašića na Pagu koji je osvojio laskavu titulu Najpothvat ovogodišnjeg natječaja za ulov gofa od 51 kilograma. S nevjericom su ljudi u Vlašićima gledali grdosiju koju je Žunić ulovio u društvu bratića dr. Tihomira Komadine i dr. Marijana Padovana. Borba s grdosijom bila je bespoštedna, ali na kraju je pobijedio čovjek.
– Bilo je dosta mora što je sve dodatno otežalo. Gof mi je zategnuo najlon da sam pomislio da sam uhvatio dno. Nakon par sekundi krenuo je silovito, dvije-tri milje išao je kao metak. Morao sam puštati jer bih vjerojatno bio prekinuo najlon. Kad je došao na dubinu od pedesetak metara stao je. Tada je počelo nadmudrivanje. On stane pa ja krenem, kad on krene, ja popustim. Tek nakon višesatne borbe kad se umorio uspili smo ga izvući, kaže Žunić.
Drugo mjesto u ovoj kategoriji pripalo je Stipi Ljubičiću za ulov ugora od 38,4 kilograma, a treće Nikoli Šutiji za licu od 27 kilograma.
Žunićev ribolov bio je za izvući iz čovjeka zadnje atome snage, ali onaj Vlade Kaisa iz Zadra sigurno je najsrčaniji pa je samim time i Kais dobio zaradio Ribarsko srce. Nevjerojatna je priča kako je na Staroj rivi ulovio kralja od porta, lubina od 7,05 kilograma. U listopadu kad se čovjek sledi od samog pogleda na more, a kamoli da uđe u njega, on se u njega bacio u mudantama da ulovi lubina kojeg je ošamutio trajekt prilikom ulaska u luku. Kaže da kad je skočio, žile su mu se stegle, ali je srce junački tuklo.
– Bio je kraj listopada, noć i bilo je dosta hladno. Međutim, riba me povukla. Prijatelj Karlo mi je pridržao mobitel i robu, a ja sam skočio u mudantama, brzo zaplivao, zgrabio ga za branče, a onda za svaku sigurnost stisnuo pod pazuh i zaplivao prema stepenicama na obali, kaže Kais.
Bilo je još junaka našeg natječaja. Darko Bašić iz Vira ulovio je najglavoča Jadrana teškog 440 grama i dugog nevjerojatnih 29 centimetara. Jučer smo nagradili i ribolovce na najribe. Nagrade su dobili Marin Čustić za zubaca od 9,95 kilograma, Nikola Šutija za lubina od 13,2 kilograma, Vice Pijaca za oradu od 5,8 kilograma, Slavko Žunić za gofa od 51 kilograma, Ivan Ružuić za lignju od 1,97 kilograma i Vito Liverić za arbuna od 0,65 kilograma.
To su sve naši junaci čije priče na nevjerojatan način svjedoče o našoj tradiciji i blagu s kojim samo mi imamo pravo raspolagati.


 REDOSLIJED


 1. Nikola Šutija, lubin 13,20 kg 2.200 bodova
 2. Jakov Žunić, lica 28,20 kg 1880 bodova
 3. Marin Čustić, zubatac 9,95 kg 1.809 bodova
 4. Slavko Žunić, gof 51,0 kg  1.807 bodova 
 5. Nikola Juričev, sipa 3,35 kg 1.807 bodova
 6. Ante Šokota, zubatac 9,60 kg 1.806 bodova
 7. Nikola Šutija, lica 25,80 kg 1.727 bodova
 8. Jurica Kučan, zubatac 9,13 kg 1.660 bodova 
 9. Miroslav Nekić, zubatac 8,75 kg 1.590 bodova             
10.Miroslav Nekić, zubatac 8,50 kg 1.545 bodova              
11. Milorad Bausović, lubin 9,25 kg 1.542 boda
12. Jurica Kučan, zubatac 8,70 kg 1.519 bodova
13.Vice Pijaca, podlanica 5,80 kg 1.450 bodova              
14.Frano i Franko Paro-Vidolin, lubin 8,50 kg 1.417 bodova
15.Marin i Edi Dežmalj, zubatac 7,65 kg 1.391 bod
16.Marko Vukić, zubatac 7,60 kg 1.382 boda                  
17. Andrija Lenkić, hobotnica 10,80 kg 1.350 bodova          
18.Zvonimir Ivuša, hobotnica 10,65 kg 1.331 bod            
19. Nikola Šutija, lica 18,70 kg 1.247 bodova
20. Vlado Kais, lubin 7,05 kg 1.175 bodova
21. Nikola Šutija, lubin 6,95 kg 1.158 bodova
22. Nikola Šutija, lica 17,30 kg 1.153 boda
23. Marijan Božić, ugor 31,40 kg 1.121 bod
24. Andrija Lenkić, lubin 6,70 kg 1.116 bodova
25. Marko Jurin, zubatac 6,10 kg 1.109 bodova
26. Ivan Ružić, lignja 1,97 kg 1.094 boda
27. Jurica Kučan, zubatac 6,0 kg 1.091 bod
28. Ana Pilić, sipa 1,93 boda 1.072 boda
29. Jurica Kučan, gof 30,0 kg 1.072 boda
30. Damir Tomić, sipa 1,85 kg 1.028 bodova
31. Nikola Šutija, lubin 6,04 kg 1.007 bodova
32. Slavko Ružić, lignja 1,76 kg 978 bodova
33. Danijel Karlović i Nikola Celentlignja 1,70 kg 945 bodova
34. Anđelo Šarić, lignja 1,61 kg 894 boda
35. Valentin Jurčić, lignja 1,60 kg 889 bodova
36. Denis Marfat, lignja 1,55 kg 861 bod
37. Nikola Šuitija, lubin 4,45 kg 742 boda
38. Davor Milovac, ugor 20,0 kg 715 bodova
39. Marin Čustić, škrpina 2,10 kg 700 bodova
40. Vito Liverić, arbun 0,65 kg 500 bodova
41. Slavko Ružić, arbun 0,60 kg 461 bod
42. Ana Sandalić, pauk 0,406 kg 338 bodova
43. Hrvoje Knežević, podlanica 0,40 kg 100 bodova
44. Darko Bašić, glavoć 0,44 kg izvan konkurencije
45. Nada Miletić, špar 0,28 kg izvan konkurencije
46. Nada Miletić, ovčica 0,65 kg izvan konkurencije
47. Katica Cvetković, ovčica 0,342 kg izvan konkurencije
48. Slavko Žunić, lampuga 19,65 kg izvan konkurencije