Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fačini: Zadarska publika ovako nešto još nije čula

19.12.2016. 23:00
Fačini: Zadarska publika ovako nešto još nije čula


U petak 23. prosinca u Zadru će se nakon duljeg vremena održati božićni koncert klasične glazbe. Bit će to pravi vatromet adventskih i božićnih skladbi vješto kombiniran s djelima Claudija Monteverdija, Johanna Sebastiana Bacha i Antonija Vivaldija.
Sve to u provjereno visoko kvalitetnoj izvedbi ansambla Antiphonus, koji nas je nedavno oduševio uskršnjom izvedbom Muke po Ivanu u crkvi sv. Frane.
Bogati vokalno – instrumentalni sastav nastupit će pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, a zvijezda večeri bit će svjetski priznati lutnjist Edin Karamazov, široj publici poznat po suradnji sa slavnim Stingom.
Koncert će se održati u crkvi sv. Nikole. Ona će u organizaciji Koncertnog ureda Zadar po prvi puta postati domaćinom koncerta klasične glazbe.
Povodom održavanja koncerta razgovarali smo s Tomislavom Fačinijem koji nam ga je živopisno najavio.
Ansambl Antiphonus u Zadru izvodi božićni program. Kako ste ga koncipirali?
– Goethe je navodno rekao (doduše na samrti) “Dječice, nešto novo!” Uvijek nešto novo!” Pa tako mi slušamo taticu i zadarskoj publici predstavljamo što (stavljamo ruku u vatru na kojoj se crvrče adventske kobasice) nisu još čuli:
Vivaldijev koncert za lutnju s planetarno poznatim drugim stavkom u izvedbi Edina Karamazova; Monteverdijev Beatus vir, uzor svih budućih “walking bass”-ova do dana današnjeg; Bachovu prekrasnu i umiljatu kantatu Gospodin misli na nas, te hrvatske manje poznate, ali vrlo pikantne adventske i božićne napjeve u obradi moje malenkosti.
Znamo da je Antiphonus vokalni, ali i instrumentalni ansambl. Tko su solisti na koncertu u sv. Nikoli?
– S obzirom na obzire, svi smo solisti! Uz Edina Karamazova i osam pjevača – Monika Cerovčec, Ana Jembrek, Martina Borse, Franko Klisović (dakle među altima i jedan kontratenor), Ivan Bingula, Želimir Panić, Boris Rener i ja, sudjeluje i šestero instrumentalista: Vlatka Peljhan, Zvonimir Krpan, Hiwote Tadesse, Pave Zajcev, i Pavao Mašić. Imam stvarno sreće da mogu muzicirati s tako krasnim glazbenicima i ljudima!
Edin Karamazov svjetski je poznati i ugledni lutnjist i gitarist. Koliko već dugo surađujete s njime i možete li opisati vašu suradnju?
– S Edinom surađujemo od 2010. godine. Povezao nas je projekt hrvatske barokne glazbe, kojeg smo izveli na festivalu Organum Histriae u Bujama, koji smo snimili za HTV, nakon čega je uslijedilo i snimanje CD-a, koji čeka sredstva za izdavanje. Pa eto, ima li dobrih i mogućnih ljudi među vama, slobodno se isprsite! Edin je glazbenik posebne inspiracije, i zarazne k tome, i zato ga toliko volimo. Mislim da je to obostrano.
Crkva svetog Nikole kao koncertni prostor – veselite li se?
– Sv. Nikolu sam mjerkao kao koncertni prostor još od 2007. godine. S obzirom što je ta crkva sve prošla, jako se radujem da ćemo u njenom polu post-apokaliptičnom ugođaju zajedno dočekati Badnjak – bit će nam baš kao u jaslicama! Umjesto osla i vola, grijanje osigurava – sjajna glazba i, nadam se, nadahnuta izvedba!
Koncertni ured Zadar u suradnji s Antiphonusom organizirao je i korizmeni i sada božićni koncert. Kakva je vaša povezanost sa Zadrom s obzirom na mandat ravnatelja Glazbenih večeri u sv. Donatu i kakva je suradnja s Koncertnim uredom?
– Koncertni ured Zadar, koliko ja znam – a upoznat sam sa cjelokupnom mrežom sličnih institucija u Hrvatskoj, stoji na vrhu po programskoj agilnosti, profesionalnosti i provođenju programa. Baš kako Zadru i treba- šminka, ali s pokrićem! Drago nam je da u Antiphonusu zadarska publika i organizatori prepoznaju partnera za svaku prigodu! Vidimo se 23.12.!
Božićni koncert Edina Karamazova i ansambla Antiphonus dio je pretplate Koncertne sezone Zadar. Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i 18 do 20 sati ili pred crkvom sv. Nikole (ulica Božidara Petranovića 1).