Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Suncokret” za PZ MasVin, Agroturizam Odžaković, OPG Matulić i tkonski Škraping

19.12.2016. 23:00
“Suncokret” za PZ MasVin, Agroturizam Odžaković, OPG Matulić i tkonski Škraping


Na četvrtoj svečanosti dodjela nagrada “Suncokret ruralnog turizma”, jučer su u novom hotelu Academija u Zagrebu nagrađeni najbolji u ruralnom turizmu Hrvatske. Među 40 nagrada i priznanja četitri su dospjele u Zadarsku županiju i to Poljoprivrednu Zadrugu Maslina i vino iz Polače, OPG Krsto Matulić s Pašmana, Agroturizam Odžaković iz Nadina te u Općinu Tkon za projekt Škraping.
Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, jedinstveni godišnji nacionalni projekt nagrađivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava (OPG-ova), poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija te tradicijske gastronomije ruralnih područja. Provodi se u organizaciji udruge Klub članova “Selo” (KČS) i HF Eko Etno grupe, koji su to nagrađivanje ove godine proveli u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma te Ministarstva poljoprivrede.
Najboljima su  uručene Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvod. Dodjela nagrade vrhunac je akcije ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu nakon nekoliko mjeseci obilazaka svih prijavljenih na natječaj, a bilo ih je 140. Ocjenjivačka komisija radila je u sastavu: predsjednik dr. sc. Eduard Kušen i članovi: Dubravka Davidović, Duška Gregurek, mr. sc. Dijana Katica, dr. sc. Andrea Pešutić, Robert Baćac i Stjepan Cukor.
Boje Zadarske županije i ovdašnjeg ruralnog prostora obranili su, dakle, Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače, kojima je uručeno posebno priznanje za kultiviranje krškog krajolik kojeg su obogatili sa svojom ponudom ulja, vina i smokava, stvarajući izniman prostor u nekadašnjem kršu. Općina Tkon, odnosno njihova manifestacija Škraping, prepoznata je kao specifična i uspjela inovacija te je dobila priznanje za sportsko rekreativne aktivnosti u ruralnom turizmu. Agroturizam Odžaković iz Nadina nagrađen je brončanim priznanjem u kategoriji ruralno-turističkih projekata. OPG Krsto Matulić dobio je srebrnu povelju u kategoriji Hrvatski otočni proizvod.
– Ruralni turizam jedan je od deset ključnih turističkih proizvoda u Strategiji razvoja turizma do 2020. koji će zasigurno idućih nekoliko godina biti u još jačem fokusu, pri čemu je važno voditi računa da se razvoj odvija prema načelima održivosti i da najvažniji ostanu čovjek, kultura i tradicija, poručio je na dodjeli glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić.
– Nagradom promoviramo tradicijske sadržaje, najvažnije projekte, proizvođače, događaje i zanimljivosti vezane za ruralne sredine. Ideja vodilja u realizaciji projekta je i zaštita te očuvanje hrvatske izvornosti uz poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima koja zasigurno može i više nego do sada obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije, naglasila je na dodjeli predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo Dijana Katica.