Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umjesto Općoj bolnici, sredstva idu socijalno ugroženim i Mocirama

19.12.2016. 23:00
Umjesto Općoj bolnici, sredstva idu socijalno ugroženim i Mocirama


Program socijalne skrbi i zdravstvene zaštite Grada Zadra u 2017. zadržao je sve dosadašnje programske aktivnosti. Iako su planirana sredstva za 2017. veća su za 53.000,00 kn u odnosu na prethodnu proračunsku godinu u ovom Upravnom odjelu ocjenjuju kako se konačni iznos nije značajno promijenio, s tim što je došlo do određenih promjena unutar pojedinih programa.
Služba pomoći i njege u kući
– Najveća promjena dogodila se Općoj bolnici Zadar kojoj se umanjuju sredstva za 900.000,00 kn, Razlog, tijekom 2016. isplaćene su sve preostale rate za nabavu angiosale za potrebe bolnice. Stoga smo navedeni iznos ostavili u proračunu te ga preraspodijelili na pozicije koje se odnose na zaštitu životnog standarda socijalno ugroženih građana i na potporu završetku izgradnje Centra Mocire. To se poglavito odnosi na one intervencije za koje unaprijed ne znamo broj korisnika kao npr. za stanovanje, uskrsnice i sl. Kao što je poznato, u rebalansu smo iz postojećih sredstava morali pronaći 200.000,00 kn za preseljenje DV Latica s Kolovara u Ulicu Nikole Tesle te smo morali malo “čupkati” s ostalih pozicija, ali ne toliko da nam ostali programi budu zakinuti. Što se tiče Mocira, iako je izgradnja u domeni resornog ministarstva, i ovdje smo odvojili 500.000 kn kako bismo mogli intervenirati u završetak radova, ako se pokaže potreba. Ostale pozicije ostale su manje-više iste pa tako proračun ovog Upravnog odjela u sljedećoj godini iznosi 17.501.900,00 kn, rekao je pomoćnik pročelnika Jakov Vidović.
Među programima koji se ističu osobito su važni oni za starije osobe kao npr. Služba pomoći i njege u kući. Korisnici ovog programa su starije osobe ili osobe kojima je zbog trajnog tjelesnog, mentalnog ili intelektualnog oštećenja ili privremenih promjena zdravstvenog stanja prijeko potrebna pomoć druge osobe. Nositelj ovog programa je Dom za odrasle osobe Sv. Frane. Korisnici programa mogu ostvariti pravo na sljedeće usluge: pomoć u održavanju osobne higijene, pomoć u odijevanju, obavljanju kućanskih poslova, nabavci lijekova i potrebnih namirnica te zadovoljenju sličnih životnih potreba uključujući i dostavu ručka na kućnu adresu. Ovaj oblik skrbi dosad se pokazao prirodnijim i humanijim za osobe koje ne mogu skrbiti same o sebi, a niti se o njima na odgovarajući način mogu brinuti članovi njihovih obitelji. Trenutno usluge njege i pomoći koristi 69 osoba, od čega 45 živi na području grada Zadra, a 24 na zadarskim otocima (7 na otoku Silbi, 8 na otoku Istu i 9 na otoku Velom Ižu).
“Halo pomoć”
U proteklih dvanaest godina, otkako Dom Sv. Frane provodi ovaj program, usluge pomoći i njege u kući trajno ili povremeno koristilo je 382 osoba, a usluge organizirane prehrane 215 osoba. Službu pomoći i njege provodi 11 njegovateljica (8 na kopnenom području grada Zadra i 3 na zadarskim otocima) te jedan vozač.
Drugi program je “Halo pomoć” – pomoć starijim i nemoćnim osobama koje uglavnom žive same. Radi se o svojevrsnom inovativnom programu za starije i nemoćne osobe u njihovom domu. Korisnici ove usluge živeći u svom domu gube osjećaj napuštenosti i osamljenosti, jer u svakom trenutku, bilo danju ili noću u životno ugrožavajućim situacijama, mogu pritiskom na gumb specijalnog aparatića dobiti vezu s pružateljima usluge i odgovarajuću žurnu pomoć ili savjet. Ovim programom znatno se smanjuje stres i strahovi starijih osoba koje žive same, poglavito u izvanrednim situacijama kao što su: iznenadni simptomi ozbiljnijih, životno ugrožavajućih bolesti ili situacija. Trenutno ovaj vid pomoći koristi 75 osoba. Tijekom 2016. godine bilo je 738 poziva za pomoć, od čega 5 intervencija za hitnom medicinskom pomoći, 26 poziva za dolazak socijalnog radnika u dom korisnika i 708 intervencija zbog razgovora vezanih za davanje zdravstvene i psihosocijalne pomoći. Pored kontinuirane nabavke novih aparatića podrazumijeva se i kontinuirano financiranje djelatnica za što je potrebno osigurati iznos od 286.900,00 kn.