Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbog lošeg nalaza ZL Zadar dobila neslužbenu ispriku?

19.12.2016. 23:00
Zbog lošeg nalaza ZL Zadar dobila neslužbenu ispriku?


Je li Zračna luka Zadar neučinkovit sustav, kako je nedavno objavio jedan od gospodarskih portala. ZL Zadar takvu je ocjenu dobila nakon što je državna revizija pročešljala postupke javne nabave provođene u prethodne tri godine u 20 javnih poduzeća. U 16 javnih poduzeća, među kojima je bila ZL Zadar utvrđene su nepravilnosti u sustavu javne nabave te je ocijenjeno da cijeli sustav treba značajno popraviti. Ukupna vrijednost nabave u ovim poduzećima od 2013. do 2015. prelazila je 8,1 milijardu kuna.
– Za razliku od financijske revizije, kod revizije u javnoj nabavi nema srednje ocjene. Nakon što su u javnosti izašle ovako bombastične tvrdnje, nepotkrijepljene podacima, mi smo od onih koji su pisali nalaz neslužbeno dobili ispriku što su napisali takav nalaz jer se većinom radi o proceduralnim greškama. Štoviše, ZL Zadar je uvijek pod kontrolama, a u tekstu se uopće ne spominju naše primjedbe, rekla je direktorica ZL Zadar Irena Ćosić.
Nakon nalaza revizije ZL Zadar provodi Plan provedbe naloga i preporuka. Donesene su, kaže direktorica Čosić, i mjere za provođenje postupaka javne nabave te su prihvaćene sve preporuke, a kontinuirano se radi na otklanjanju propusta.
– Konkretnije, svaka izmjena plana nabave vidljivo je naznačena u odnosu na osnovni plan nabave, a podaci s plana nabave usklađeni s internim odlukama o provedbi postupaka. Istražuje se tržište nabave te prikuplja što je moguće više informacija o radovima, robama i uslugama koje se nabavljaju. U aktualnom otvorenom postupku nabave usluga osiguranja angažirani su brokeri kako bi se maksimalno istražilo tržište prije provedbe postupka. Trenutno jedna osoba posjeduje važeći certifikat u području javne nabave, a dodatno je osposobljeno još dvoje djelatnika koji su položili ispit i koji će uskoro biti u posjedu certifikata u području javne nabave, kaže Ćosić.
Što se tiče pregovaračkog postupka bez prethodne objave “Radovi na pojačanom održavanju i sanaciji kritičnih površina G, K i glavne stajanke” (ugovor sklopljen 14. veljače 2014. god s tvrtkom Posshel posebne gradnje d.o.o.), u predmetnom postupku ZL Zadar je priložila izvješća CCAA kojima se traži hitno postupanje i sanacija kako se sigurnost putnika ne bi dovela u pitanje. Riječ je bila o hitnim radovima na sanaciji poletno sletne staze zadarskog aerodroma.