Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U povijesti Hajduka “za sva vrimena” upisao se Zadranin Vedran Kasap

20.12.2017. 14:57
U povijesti Hajduka “za sva vrimena” upisao se Zadranin Vedran Kasap


Magistri dizajna, Zadranin Vedran Kasap i Bračanka Ozana Ursić, pobjednici su natječaja Udruge Naš Hajduk za idejno rješenje tematskog parka Nogometnog kluba Hajduk. Njihov rad u sklopu projekta nazvanog "Za sva vrimena", koji će biti oblikovan u blizini stadiona Poljud u Splitu od elemenata izrađenih od tehno-betona i izgledom činiti slova visine 3,5 metra te tvoriti deset metar dugu riječ "Hajduk", izabran je u konkurenciji između 18 radova. Na slovima će se upisati imena donatora koji u sljedećih devet godina doniraju po 7.500 kuna za otkup 24,53 posto dionica kluba. Suautor Vedran Kasap, Zadranin sa zagrebačkom adresom, u razgovoru za Zadarski list otkrio nam je kako je nastala ova instalacija – od ideje do realizacije.
– Tema natječaja i potencijalni značaj prostorne instalacije zaintrigirao nas je pa smo odradili nekoliko 'brainstorminga' kako bismo pokušali iskristalizirati zadovoljavajući koncept. Želja nam je bila formirati skup objekata s kojima posjetitelji mogu ostvariti interakciju kako na fizičkom uporabnom tako i na doživljajnom, nematerijalnom nivou. U idejama smo razrađivali scenarije u kojima se djeca i odrasli okupljaju i koriste te objekte kao klupe, ležaljke, stolove i igralište te stvaraju nove uspomene, bilo novim iskustvima ili bilježenjem svog prisustva u parku putem fotografija i videa.


Nagrade i priznanja
Koju ste poruku željeli poslati ovom instalacijom?
– Ovi apstraktni i međusobno dislocirani volumeni iz jedne pozicije gledišta tvore ime kluba. Na simboličkoj razini pojašnjavaju fenomen NK Hajduka, kao skupa različitih individualca okupljenih oko jedne ideje i iracionalne ljubavi prema klubu. Kako je od strane investitora bio jasno postavljen zahtjev za formiranjem prostora, koji će u sebi integrirati i do 5.000 imena donatora kluba, odlučili smo koristiti vertikalne površine za pozicioniranje kvadratnih pločica kao vječnog podsjetnika na njihovu podršku klubu.
Na projektu ste surađivali s arhitekticom Ozanom Ursić. Je li to Vaš prvi zajednički projekt i kako je došlo do te suradnje?
– Kolegica Ozana Ursić i ja surađujemo posljednjih šest godina na projektima iz područja izložbenog i muzejskog dizajna, industrijskog dizajna i dizajna interakcija. Osim dvadesetak projekata koje smo radili za većinu nacionalnih parkova i parkova prirode Hrvatske; interpretacijske, edukacijske i vizitor centre, poučne staze i prostorne instalacije, bavimo se i scenografijom te dizajnom stalnih muzejskih postava. Kompleksnost tih projekata zahtijeva interdisciplinarni rad pa imamo mrežu sjajnih suradnika, poput Vanje Cuculića, Vladimira Končara, Marka Šesnića, Gorana Turkovića, Dragane Lucije Ratković Aydemir i mnogih drugih stručnjaka iz raznih područja s kojima smo osvojili mnoge nagrade i priznanja.


U Zagreb na "privremeno" školovanje
U Zagrebu ste još od srednjoškolskih dana. Za razliku od Vašeg brata Darka, sadašnjeg gradskog pročelnika i nekadašnjeg dogradonačelnika, Vi ste manje poznati zadarskoj javnosti. Recite nam nešto o sebi.
– Dizajnom sam se počeo baviti spletom okolnosti i vizionarstvom svojih roditelja koji su me u ratnim vremenima kao novopečenog srednjoškolca poslali iz Zadra na 'privremeno' školovanje u Zagreb. Tjedan dana nakon početka pohađanja nastave u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Zadru, škole su prestale s radom i par mjeseci kasnije sam nastavio svoj edukacijski proces u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu bio je logičan nastavak obrazovanja, a po stjecanju titule diplomiranog dizajnera započinje moja karijera profesionalnog dizajnera i edukatora u dizajnu. Trenutno sam docent na Studiju dizajna te nositelj kolegija Dizajn interakcija i Tehnike prezentiranja pomoću računala, a kroz svoju tvrtku Clinica studio realiziramo projekte iz područja dizajna i TV produkcije.