Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šime Škaulj i Stanko Čačić pobjednici 11. degustacije ravnokotarskih vina

Autor:

20.01.2008. 23:00
Šime Škaulj i Stanko Čačić pobjednici 11. degustacije ravnokotarskih vina


Na 11. degustaciji ravnokotarskih zrelih vina na kojoj se ocjenjivalo četrdeset vina, dvadeset jedno crno i devetnaest bijelih, najboljim crnim vinom je proglašeno ono Šime Škaulja iz Nadina, a bijelim vinom Stanka Čačića iz Stankovaca
Crno Vino Šime Škaulja iz Nadina i bijelo vino Stanka Čačića iz Stankovaca proglašeni su najboljima na 11. degustaciji ravnokotarskih vina u Stankovcima koja je održana u subotu uoči današnjeg blagdana Sv. Vinka. Na ovogodišnjoj degustaciji ocjenjivalo se četrdeset vina, dvadeset jedno crno i devetnaest bijelih, od Radovina u Zadarskoj županiji do Promine u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji.
Nagrade za bijela vina u Radovin Drugo mjesto u konkurenciji crnih vina pripalo je Marku Duvančiću iz Promine, a treće Petru Strmoti iz Raštana. U konkurenciji bijelih vina drugi je bio Emil Dokoza iz Radovina, a treći Jure Dokoza također iz Radovina. Prva tri nagrađena u obje konkurencije dobili su medalju, diplomu i bačvu zapremnine 300, 200, odnosno 100 litara.– Ovo je najveća vinska manifestacija u Zadarskoj županiji i ovog tipa u Dalmaciji. Zadovoljni smo jer smo potaknuli ljude na podizanje novih nasada. U općini Stankovci u zadnje dvije godine posađeno je 100.000 novih cjepova vinove loze. Nezadovoljni smo, međutim, jer se ljudi teško odlučuju na finalizaciju proizvoda, flaširanje vina. Očito je kako se radi o zahtjevnom i skupom poslu. I tu, međutim, ima pomaka jer će uskoro na ovom području dva vinogradara krenuti s podizanjem vinograda na šumskom zemljištu s ciljem da proizvodu svoje vino, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.Ovogodišnja degustacija odvijala se po uobičajenoj šabloni. Sve je započelo obilježavanjem početka rezdibe i blagoslova vinograda, ovaj put u vinogradu Mladena Dubravice, nakon čega se događaj preselio u zgradu Općine i Doma kulture.
Ispaćenima županijski derbi Dok se u Domu kulture i oko njega sviralo, pjevalo, pilo, jelo i promotivno besplatno dijelilo Vigensovo organsko gnojivo, u općinskoj vijećnici dva stručna žirija degustirala su vina. Za to vrijeme na školskom igralištu održalo se natjecanje u potezanju konopa u kojem su sudjelovale momčadi Ispaćeni iz Stankovaca, Zemunik iz Zemunika, Sv. Mihovil iz Dugopolja i Graničar iz Metkovića. Slavila je momčad Sv. Mihovila koja je u svom sastavu imala po jednog 200-kilaša, 170-kilaša, 120-kilaša, tri 140-kilaša i dva 160-kilaša. Drugi su bili Graničari, a treći Ispaćeni koji su do tog mjesta došli pobjedom u županijskom derbiju protiv zadnjih Zemuničana i to pod budnim okom načelnika Baradića.Vrhunac večeri nastupio je u dvadeset sati kada su u prepunoj dvorani Doma kulture proglašeni pobjednici. Na kraju je binu preuzela domaća estradna zvijezda Zoran Jelenković.Degustaciji u Stankovcima prisustvovali su ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnici Nevenka Marinović i Ante Kulušić, dožupan Stipe Zrilić i drugi ugledni gosti. Događaj je organizirala Općina Stankovci koja je bila i pokrovitelj uz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Zadarsku županiju.
_____________________________Dobri vinogradari, a loši podrumari Na ovogodišnju degustaciju prijavljeno je šezdeset osam vina, od kojih je dvadeset osam otpalo nakon analize provedene u Vinariji Benkovac.– Uzrok tome su visoko hlapljive kiseline što je odraz slabe brige u podrumu. Vino se kasno pretače pa počinje octeno vrijeme, grožđe se prerađuje na visokim temperaturama, neke su od tipičnih grešaka. Briga za vino u podrumu mora biti stalna, a ne povremena, rekao je voditelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zadarske županije Zdravko Bušić.Inače Bušić je dodao kako su vina na ovogodišnjoj degustaciji kvalitetna i bolja nego na lanjskoj što je bilo i za očekivati nakon kvalitetne berbe.
_______________________________
Kalmeta: Danas imamo vrhunska vina Svoje viđenje degustacije u Stankovcima i opću ocjenu vina dao je ministar Božidar Kalmeta koji je najavio svoj dolazak na iduće degustacije:– Ovo je sjajna manifestacija koja je rezultirala edukacijom naših ljudi. Današnja vina ravnokotarskih vinara su neprepoznatljiva u odnosu na ona prije petnaest godina. Danas sa sigurnošću možemo reći kako u Ravnim kotarima imamo vrhunskih vina što prije nije bilo moguće.Kalmeta je dodao kako njegovo ministarstvo nije izravno povezano s poljoprivredom, ali izgradnja infrastrukture, cesta do kojih će poljoprivrednici doći do svojih polja, također je važna za njen daljnji razvoj.