Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dolazak Hrvata u ranom srednjem vijeku

Autor: Valentina Mlađen

20.01.2009. 23:00
Dolazak Hrvata u ranom srednjem vijeku

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Arheološki muzej Zadar bio je poprište zanimljivog i inovativnog predavanja. Gost predavač bio je dr. Danijel Džino sa australijskog sveučilišta Univerisity of Adelaide. Predavanje je nosilo naziv „Dolazak Hrvata u ranom srednjem vijeku: migracija ili transformacija identiteta.” Dr. Džino zapravo je predstavio teoriju iz knjige Rumunja Florina Curta. Uhvatio se u koštac s problemom u kojem stručnjaci od postanka slavenske i hrvatske teorije imaju podijeljena mišljenja.
Dr. Džino je za početak iznio dosadašnje teorije i izvore i zatim predstavio teoriju Curta. Po njegovu mišljenju, nijedan od dosadašnjih izvora ne može se uzeti za sigurno, jer ima mnogo proturazloga. A prema teoriji Curta, postajanje Slavena je jedan proces akulturalizacije između predslavenskog stanovništva te migranata koji u viđenju vanjskih promatrača iz nekog razloga postaju Slavenima. Postajanje Hrvata proces je pak koji slijedi iza toga kada u karolinško doba zbog politizacije nastaju razni identiteti, među kojima i Hrvati. Kako se predavanje odnosilo na područje Dalmacije, na tome je ležao i zaključak. Prema iznesenoj teoriji, manje važno je pitanje jesu li Hrvati došli u post – Rimsku Dalmaciju od pitanja zašto je predslavensko pučanstvo „postalo Slavenima”, odnosno, „postalo Hrvatima”.
Nakon predavačkog dijela održana je stručna rasprava među ekspertima iz područja koji su odlično primili predavanje dr. Džina. Iako se nisu svi složili s teorijom koju je predstavio, ipak je jasno da su je uzeli s uvažavanjem, sudeći po aplauzu nakon izlaganja. Zadar je brojem stručnih posjetioca i raspravom prikazao da i on ima i može iznijeti važna mišljenja po pitanju postanka i dolaska Hrvata na ova područja.