Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Znanstvena će imati rampu za invalide

Autor:

20.01.2009. 23:00
Znanstvena će imati rampu za invalide


Od kapitalnih donacija za opremu dobili smo 260.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i za ugradnju rampe za osobe s invaliditetom, kako bismo svim korisnicima omogućili jednak pristup našoj građi i uslugama, kazala je Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice


Znanstvena knjižnica Zadar u novu godinu ušla je s proračunom od 4.724.000,00 kuna, što je 884.700,00 kuna više u odnosu na 2008. godinu. Veći proračun odnosi se na kapitalne investicije i znači i veće mogućnosti, pa će tako i broj zaposlenika knjižnice biti uvećan za troje novih djelatnika.
Zapošljavanje knjigoveže
– Zbog povećanog priljeva građe i korisnika, a samim time i oštećivanja građe, povećan je i obujam poslova u našoj knjigovežnici pa smo tražili sredstva za zapošljavanje još jednoga knjigoveže. Primit ćemo još dvoje novih djelatnika visoke stručne spreme. Jedan koji će voditi brigu o usluzi za slijepe i slabovidne i osobe s invaliditetom općenito, a jedna osoba VSS predviđena je za vođenje informacijske službe, kazala je Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar.
Od noviteta ove godine knjižnicu očekuje i ugradnja rampe/dizala za invalide.
– Od kapitalnih donacija za opremu dobili smo 260.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i za ugradnju rampe za osobe s invaliditetom, kako bismo svim korisnicima omogućili jednak pristup našoj građi i uslugama, kazala je Bukvić.
U proračunu za 2009. osigurana su sredstva i za restauraciju građe u iznosu od 58.815 kuna.
Kad je riječ o redovno najvažnijoj stavci u proračunu ZKZD, kapitalnim donacijama za knjige, ove godine Znanstvena se izborila za 500.000 kuna.
Promocije i izložbe
– Kad sam imenovana ravnateljicom 1999., imali smo 19 zaposlenih, a za nabavu knjižnične građe osiguravalo se iz gradskog proračuna svega 50.000 kuna. Danas knjižnica, skupa s troje novih, ima 30 zaposlenika, a za nabavu građe osigurano je 500.000 kuna, što dovoljno govori, kazala je ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar.
I u ovoj godini u Znanstvenoj knjižnici očekuje nas niz događanja. Svaki mjesec održavat će se predavanja iz hrvatske filozofske baštine.
U veljači se priređuje promocija nove knjige Aleksandra Stipčevića pod naslovom “Socijalna povijest knjige u Hrvata”, 3. svezak. U istom mjesecu će se održati promocija knjige paških benediktinki o njihovom humanitarnom radu tijekom Domovinskog rata, a u ožujku će se prirediti izložba slika Nevenke Benini.
U povodu Dana Županije, u travnju će se, pod nazivom “Svjetski putopisci o ZD kraju”, prirediti izložba dijela iz fonda ZKZD u kojima strani pisci opisuju svoja putovanja kroz naše krajeve…itd.
 


 STATUS KNJIŽNICE




– Moje mišljenje, kao i mnogih priznatih hrvatskih knjižničara i arhivskih stručnjaka, poput dr. Stipčevića, dr. Galića, dr. Kolanovića i drugih, je da Znanstvena knjižnica mora, poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ili Marciane u Veneciji, biti institucija od posebnoga nacionalnog značaja. Knjižnica je nastala donacijom Gradu Zadru, te kao takva mora ostati pod okriljem Grada Zadra, kazala je viša knjižničarka Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar na naš upit što misli o ulasku ZKZD u sastav Sveučilišta u Zadru. Podsjetimo, inicijativa Sveučilišta u Zadru je da u novoj zgradi Sveučilišne knjižnice budu objedinjene Znanstvena, Sveučilišna i Nadbiskupska knjižnica. Bukvić dodaje kako dosad nije bila uključena u službene razgovore o tome.
– Od mene, kao i od Upravnog vijeća knjižnice svojevremeno se tražilo pismeno mišljenje o spajanju Znanstvene i Sveučilišne, što sam i dostavila, ističe Bukvić dodajući kako su “ta mišljenja, kao i mišljenja ostalih stručnjaka dostavljena Gradskom vijeću i ono je odlučilo o nepromijenjenom statusu ove, za Grad vrlo značajne, kulturne institucije”.
– Moje mišljenje je da možemo biti samostalna institucija u sustanarskom odnosu, poput nekad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, unutar koje se čuvala Metropolitana (knjižnica Zagrebačke nadbiskupije) koja je imala status zasebne knjižnice, a o njoj brigu vode crkveni knjižničari. Ona je danas također zasebna knjižnica koja je ostala u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, nakon što je NSK preselila u novu zgradu, kazala je Bukvić dodajući kako bi zbog svojih usluga sveučilišnim djelatnicima i studentima ZKZD morala biti pojačano financirana i od Ministarstva znanosti, koje zasad financira jedno radno mjesto VSS.