Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako pronaći onu kolektivnu obranu

Autor: Andrija Dešpoja

20.01.2010. 23:00
Kako pronaći onu kolektivnu obranu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nedostajalo nam je te agresivnosti i kolektivnog angažmana u obrani i Trogirani su to dobro iskažnjavali. Ipak kad sam vidio kako su gosti odigrali i s kakvim rosterom raspolažu nije ni neko veliko inenađenje izgubiti od njih kaže Mrva


U proteklih mjesec i pol dana ili točnije još tamo od 5. prosinca prošle godine Borik-Puntamika nije osjetila slast pobjede u A-1 ligi. Tada je poražen Dubrovnik u Jazinama, a uslijedili su porazi u Slavonskom Brodu, Šibeniku i ovaj najsvježiji i najbolniji od Trogira u Jazinama. Sukus svega je da se u tih 45 dana izgubila ona nit koja je držala Puntamičane u gornjom domu ljestvice i sada su suočeni sa onom stvarnošću, a to je teška i grčevita borba za ostanak u prvoligaškom društvu. Zašto već, sedam kola prije kraja, otpisivati “zelene” iz trke za jedno od prva četiri mjesta koja bi u jednom bila spas i nagrada? Najviše zbog činjenice da je primjetan pad forme, a težak raspored do kraja (četiri gostovanja u sedam utakmica) te situacija da se nema sredstava za neko pojačanje dok drugi klubovi se nimalo ne ustručavaju nešto napraviti po tom pitanju (čitaj: nema se novaca), daje dijagnozu: teška borba za opstanak. Kako se izdići iz trenutne krize pokušali smo doznati kod kapetana Mate Mrve koji se nada da je sve ovo tek prolazna faza nakon koje će se ponovno o Borik-Puntamici govoriti i pisati samo u superlativima.
– Sve je bilo odlično do te utakmice sa Šibenikom u kojoj smo podbacili, ali se isto tako ne mogu složiti s konstatacijom koja je kružila po medijima da smo Šibenčane podcijenili. Oni su odigrali s takvim kadrom kakvog su imali jednu vrlo nadahnutu partiju i njihova pobjeda je samo plod njihove odlične igre kojoj nismo te večeri mogli parirati. Nakon toga se samo pričalo o tome kako nismo tu utakmicu pobijedili i stvarala se jedna negativna atmosfera koja je dosta utjecala na nas igrače – pokušao je pojasniti Mrva loše otvarannje 2010. godine u kojoj još ne znaju za pobjedu, a kao sol na ranu stigao je i prvi domaći poraz sezone protiv Trogira.
– Naša igra protiv Trogira je bila loša. Pogotovo u obrambenom dijelu gdje smo dopustili nevjerojatnih 98 primljenih poena. Nedostajalo nam je te agresivnosti i kolektivnog angažmana u obrani i Trogirani su to dobro iskažnjavali. Ipak kad sam vidio kako su gosti odigrali i s kakvim rosterom raspolažu nije ni neko veliko inenađenje izgubiti od njih. Moramo biti svjesni naših mogućnosti koje su u odnosu na druge momčadi, koje imaju širi izbor kvalitetnih igrača, ipak ispred nas.
Nastavak prvenstva ne nudi prevelikog optimizma. Težak raspored je pred vama. U sedam kola do kraja regularnog dijela idete četiri puta u goste dok vam u Jazine stižu opasni takmaci.
– Neće nam biti lako. Ne samo da idemo u goste četiri puta nego kući čekamo vrlo moćne momčadi poput Zaboka, Darde i Svjetlosti tako da će biti vrlo čupavo. No, ne može se iz ove kože. Zato je najbolje ne kalkulirati ništa unaprijed nego pokušati ići iz utakmice u utakmicu, a prva nam je sa Splitom na Gripama u subotu.
U Split po pobjedu?
– Hm, svaku utakmicu idemo na pobjedu. Iako nismo nikoga još dobili u gostima, iako smo izgubili tri u nizu moramo se ozbiljno prihvatiti izlaženja iz krize već u Splitu. Iako smo svjesni težine zadatka, nije nemoguće. Normalno, bez one obrane iz prvog dijela i dobre napadačke večeri nemamo što tražiti na Gripama, no ako se poklopi može ispasti sasvim dobro.
Vjerojatna vam je sudbina Liga za ostanak, jer bi vas samo neka luda serija pobjeda dovukla do jednog od prva četiri mjesta. Kao će ovaj izrazito mlad i neiskusan kadar uspjeti se othrvati teškoj borbi u toj ligi u kojoj je svaka utakmica na “nož”?
– Prošle sezone smo imali u momčadi starije i iskusnije igrače poput Dundova i Žorža koji su imali tu rutinu podnošenja pritiska, dok će ove sezone htjeli ili ne htjeli svi imati priliku za skupljanje iskustva. Trebat će pokazati karakter i pokušat se izvući. Nismo u situaciji kao većina klubova u ligi da dovode neka pojačanja i morat ćemo se pokriti s “lancunom” kakvog imamo – za kraj će Mrva.