Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mlađoj djeci otimali sendviče i novac, pa bježali pred policijom

Autor: Suzana Bandić

20.01.2010. 23:00
Mlađoj djeci otimali sendviče i novac, pa bježali pred policijom

Foto: Tomislav JERAK



Trojica 13-godišnjaka i 9-godišnjak od ranije su poznati policiji, a u istom su sastavu maltretirali učenike druge škole i u prosincu otimajući im marende i novac pod prijetnjom batina


Kako bi se pravili važni pred djevojčicama i skratili vrijeme četvorica dječaka, od kojih najmlađi ima devet, a ostala trojica su vršnjaci u dobi od 13 godina, zabavu nalaze između ostalog i u školskim dvorištima za vrijeme odmora maltretirajući ostale učenike.
Posljednji takav slučaj dogodio se u dvorištu Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje prošlog četvrtka u poslijepodnevnoj smjeni. Glumeći frajere dječaci su teatralno uštali u dvorište ispred učionica nižih razreda i krenuli mlađoj djeci otimati marendu i sitniš pod prijetnjom batina. Sve je to primjetio školski zaštitar koji ih je upozorio, a kad su oni i dalje nastavili sa svojim bahatim i drskim ponašanjem, školska pedagoginja je o incidentu obavijestila policiju pred kojom se četveročlana klapica dala u bijeg.
– Mi smo odmah reagirali i o incidentu obavijestili policiju. No, moram istaknuti kako nije riječ o našim učenicima, već o djeci iz drugih škola, koja su došla u naše dvorište – kazao je Marko Marin, ravnatelj škole, ističući kako u njihovoj školi takvih, a niti sličnih problema nemaju sa svojim učenicima. Problemi nastaju, naglašava Marin, kada dođu djeca sa strane.
Maloljetna skupina dječaka ubrzo je uhvaćena jer su, kako doznajemo, policiji otprije poznati. Naime, ista četvorka već je prijavljivana policiji jer su na identičan način učenike te osnovne škole maltretirali i u prosincu prošle godine, pred kraj prvog polugodišta.
– Policajci su porazgovarali s djecom i upozorili roditelje na njihovo ponašanje te je sačinjen policijski zapisnik koji će biti proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu za mladež kao i djelatnicima Centra za socijalnu skrb – rekla nam je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Neslužbeno doznajemo da su se dječaci pred policajcima pravdali kako su pred tu osnovnu školu došli jer tamo imaju prijatelje s kojima igraju nogomet. Od njihovih školskih kolega pak, saznajemo kako je pozadina njihovog problematičnog ponašanja zapravo način na koji žele skrenuti pažnju suprotnog spola na sebe.
U njihovoj matičnoj školi nismo zatekli ravnatelja pa smo ostali uskraćeni za informaciju o mogućim sankcijama koje će protiv dječaka biti poduzete.
Zanimljivo je da dječaci nisu učenici iste škole, već da jedan od njih pohađa školu na Poluotoku, dok ostala trojica, 9-godišnjak, njegov brat i prijatelj, su učenici škole na Voštarnici.
Uspjeli smo saznati da je riječ o bistrim dječacima koji su nažalost malo zastranili kada je u pitanju njihovo ponašanje izvan škole, ali u školi nemaju problema s učenjem. Isto tako, niti jedan od njih ne potječe iz problematične obitelji već su odgojeni u sasvim prosječnim i primjerenim obiteljskim prilikama.