Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nevenka Marinović: Branitelji budite ponosni!

20.01.2011. 23:00
Nevenka Marinović: Branitelji budite ponosni!


Branitelji budite ponosni, glavu gore, vi ste ostvarili povijesnu težnju hrvatskog naroda za slobodnom i nezavisnom državom Hrvatskom, poručila je zastupnica Nevenka Marinović


Prisjećanjem  na poginule hrvatske vitezove,  polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća kod središnjeg  križa na mjesnom groblju u Rovanjskoj pored crkvice Sv. Jurja  te svečanom sjednicom Općinskog vijeća prvi put je obilježen  Dan općine Jasenice u povodu  oslobodilačke vojno-redarstvene akcije “Maslenica”. Dosad se  Dan općine obilježavao 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima,  nebeskog zaštitnika Općine.
U govoru načelnika Martina  Baričevića koji je zbog zdravstvenih poteškoća pročitao  predsjednik OV-a Ante Baričević, opširno je obrazloženo  zašto je Općinsko vijeće proteklog tjedna donijelo povijesnu  odluku o novom terminu obilježavanju Dana općine.
– Akcija “Maslenica” je jedan  od najvažnijih događaja u Domovinskom ratu, a ponajviše je  bila važna za jasenički, zadarski  kraj. Tijekom Domovinskog rata poginulo je petoro hrvatskih  vitezova i deset civila. Bilo je to,  nažalost, zapravo samo jedno  od poglavlja u nizu nasilja i  zanemarivanja ovoga kraja,  čitao je Ante Baričević načelnikov govor.
– Na bojnim poljima u 1.  svjetskom ratu život je izgubio  31 mladić s područja Jasenica.  Nedaća u nizu koja hvata Jasenice je “španjola”, odnosno  španjolska groznica koja u malim Jasenicama odnosi preko 60  života. A u 2. svjetskom ratu i  poraću brojke su još strašnije,  105 vojnih i civilnih žrtava,  tužne brojke nabraja Baričević  dodajući toj crnoj statistici progone nakon 2. svjetskog rata te  ekocid na način da se eksploatiralo rudno bogatstvo i da su  Jaseničani u mirnodopsko vrijeme bili prisiljeni odlaziti iz  svoga mjesta.
– Branitelji budite ponosni,  glavu gore, vi ste ostvarili povijesnu težnju hrvatskog naroda  za slobodnom i nezavisnom  državom Hrvatskom, poručila  je zastupnica Nevenka Marinović dodajući kako tijekom  Domovinskog rata nije nedostajalo ljubavi i hrabrosti kod  Podgoraca i svih drugih hrvatskih domoljuba, ali i mudrosti  rukovođenja na čelu s prvim  predsjednikom dr. Franjom  Tuđmanom.
– Budimo ponosni na  združenu vojno-redarstvenu akciju “Maslenica” i fascinantnu  hrabrost naše vojske u obrani  rodne grude, ali i tuga zbog onih  koji nisu s nama, i koji su polažući svoj život sve nas zadužili.  U akciji “Maslenica” prvih dana  je poginulo 18 pripadnika Hrvatske vojske, 158 ih je ranjeno,  a poginulo je i troje civila. Broj  poginulih i ranjenih je kasnije  povećan u obrani dostignutih  crta tako da je ta tužna brojka  poginulih hrvatskih vitezova,  nažalost, mnogo veća, podsjetila je Marinović .
Unatoč olujnim udarima bure u Maslenici i sveobuhvatnom  trodnevnom proslavom VRA  “Maslenica” u velebnu općinsku  zgradu u Maslenici na svečanu  sjednicu OV-a probili su se brojni gosti i uzvanici. Pored navedenih sjednici su nazočili  predstojnik Ureda državne  uprave Zadarske županije Damir Valčić, saborski zastupnici  Ivo Grbić i Branko Kutija, veći  broj općinskih načelnika, zadarski donačelnik Darko Kasap, gospodarstvenici, poduzetnici i drugi.
Program je vodio kninski  pjesnik Ante Nadomir Tadić  Šutra koji iz svoje zbirke pjesama “Ratnik im pjesnik” i recitirao tri pjesme. Pored Šutre u  kulturno-umjetničkom programu nastupio je domaći KUD  Vila Velebita nove predsjednice  Ivke Nekić i cvitaraš Duja Šarlija.