Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počelo svečano obilježavanje Akcije Maslenica

20.01.2011. 23:00
Počelo svečano obilježavanje Akcije Maslenica


Budnicom Gradske glazbe Zadar danas je u Zadru počelo svečano obilježavanje 18. obljetnice akcije Maslenica. Tim povodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.
Vijence su prvi položili saborski zastupnici Ivo Grbić, Nevenka Marinović, Ana Lovrin i Branko Kutija. Odmah potom isto su u činili predstavnici Oružanih snaga RH na čelu sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmiralom Zdenkom Simičićem, te sudionicima akcije admiralom Antom Urlićem i brigadnim generalom Mladenom Fuzulom. Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Stipe Zrilić, a Grada Zadra gradonačelnik Zvonimir Vrančić zajedno sa zamjenicima Draženom Grgurovićem, Darkom Kasapom i predsjednikom GV Zadra Živkom Kolegom koji je u vrijeme akcije Maslenica bio zadarski gradonačelnik.
Jedan za drugim poštu poginulim junacima Maslenice odali su Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata na čelu sa Antom Martincem, Ured Državne uprave u Zadru na čelu s predstojnikom Damirom Valčićem, Udruge okupljene oko HVIDR-e Zadar, te mnogi veterani ove oslobodilačke akcije. Počast poginulima odali odali su u i predstavnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, DSU-a.
–  Svake godine, u ovako velikom broju okupljamo se da bi svim našim poginulim braniteljima,  odali počast. To je naša dužnost i to ćemo činiti ubuduće, rekao je ukratko zadarski župan Stipe Zrilić.
Gradonačelnik Zvonimir Vrančić se podsjetio vremena 1991. Do 1992. kad je Zadar patio zbog okupacije njegova zaleđa.
– Maslenica je prva oslobodilačka akcija koja je omogućila da Zadar počne normalno živjeti. U akciji Maslenica se pokazalo da se možemo izboriti za slobodu na cijelom području Republike Hrvatske, rekao je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Nešto dalje, na zadarskom Bulevaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomenik poginulim Imoćanima u Domovinskom ratu. Većina njih bili su pripadnici 3. bojne 4. gardijske brigade. Predsjednik udruge Imotski sokolovi Ivan Budalić rekao je da su Imoćani posebno vezani za Zadar jer su ga branili 1991.. te iz njega, 1993. baš u akciji Maslenica, krenuli u oslobađanje njegova zaleđa.
Obilježavanje akcije Maslenica danas se nastavlja polaganjem vijenaca na spomen obilježju 3. GBR u Kašiću, te na spomen obilježju 4. GBR u Islamu Latinskom.  Zbog loših  vremenskih prilika neće se služiti misa u crkvi Sv. Frane u Podpragu na Velebitu, nego u 12 sati  u OŠ Posedarje, a prigodan program izvest će KUD-ovi Sv. Damjan i Kuzma iz Slivnice, Vila Velebita iz Jasenica, Luzarica iz Pridrqage i Podgorac iz Starigrada-Paklenice. U 12,30 startat će i Memorijalni maraton Maslenica- Posedarje-Novigrad.