Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ribari ostaju pri traženju ostavke Tonćija Božanića

20.01.2011. 23:00
Ribari ostaju pri traženju ostavke Tonćija Božanića


Ribari okupljeni oko udruga Naše More iz Kaštela, Mare Croaticum iz Umaga i Istarski ribar iz Pule tražiti će na sutrašnjem prosvjedu ostavku državnog tajnika za ribarstvo Tonćija Božanića, bez obzira što su današnji zajednički sastanak održan u Zadarskoj županiji ocijenili uspješnim i kao pravi put za rješenje nastalih problema. Kazao je to dopredsjednik Udruge Naše more Karlo Magić nakon sastanka kojem su uz njega i Božanića prisustvovali predsjednik Ceha ribara Zadarske županije Boško Edison, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković i zadarski župan Stipe Zrilić.
Današnjem sastanku nisu prisustvovali istarski ribari koji su komentirali kako je njegovo organiziranje pokušaj umanjivanja važnosti današnjeg prosvjeda koji će se održati točno u podne u Splitu, Šibeniku, Zadru, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci, Umagu i Puli.
– Zadovoljni smo sa održanim sastankom kao i s prijedlozima rješenja koje predložio Tonči Božanić te mislimo da smo krenuli u dobrom smjeru. Prosvjed će biti održan . To je naš tihi prosvjed prema Ministarstvu poljoprivrede i nakon toga ćemo ponovno sjesti za stol i pokušati riješiti naše probleme, rekao je Magić
– Mi ćemo uvažiti sve argumentirane primjedbe. Na ovom sastanku smo ponovili da se ide u pravcu smanjenje PDV-a za plavi dizel, ali i za ribolovne alate i opremu. To je i praksa ostalih zemalja Mediterana, barem što se tiče članica zemalja EU. Koćari dobiju jednokratnu potporu pošto je njihov sektor lani bio najviše pogođen, a na koji način ćemo im pomoći bit će definirano do 15. veljače, rekao je Božanić i dodao:
– Bio sam ribar i dat ću sve od sebe da pomognem ribarima. Meni je na prvom mjestu njihova zaštita i zaštita ribljih resursa.
Komentirajući činjenicu da će ribari i dalje tražiti njegovu ostavku Božanić je kazao kako predstavnici tih udruga prije nekoliko dana nisu bili na sastanku održanom u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici Ceha ribara pri HOK, ribarskih udruženja pri HGK i priznatih ribarskih zadruga koji su dali podršku njemu i ministru Petru Čobankoviću.


 TERITORIJALNO MORE SAMO HRVATSKIM RIBARIMA


Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković kazao je kako su na današnjem sastanku otklonjene dezinformacije koje su se pojavile u javnosti, koje su dovele do određene uznemirenosti kod ribara:
– Jedna od njih jest da će članstvom Hrvatske u EU u našem teritorijalnom moru, unutar 12 milja od obale, moći loviti ribarice sa stranom zastavom. To jednostavno nije točno i to se neće dogoditi.