Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prodaje se carstvo hrvatskog “kralja pršuta”

20.01.2012. 23:00
Prodaje se carstvo hrvatskog “kralja pršuta”


Sukladno Ovršnom zakonu u uredu javnog bilježnika Emila Brkića iz Zadra, 8. veljače, održat će se druga javna dražba radi prodaje koncesije na cestovnom zemljištu ukupne površine 3.667 metara četvornih na lokaciji odmorišta PUO Marune na autocesti A1 na dionici Sv. Rok -Maslenica kod južnog portala tunela Sveti Rok, na kojoj je izgrađen motel “Velebitska kraljica”, tvrtke u stečaju “Mataš MN”, osnivača i vlasnika Mladena Nekića iz Jasenica.
Koncesija koja važi do 1. srpnja 2032. godine procijenjena je na 3,9 milijuna eura, na drugoj po redu javnoj dražbi ne može se prodati ispod jedne trećine utvrđene vrijednosti, odnosno ispod iznosa od 1,3 milijuna eura po srednjem tečaju Hrvatske poštanske banke d.d., uvećano za iznos javnobilježničkih troškova i troškova ovršnog postupka.
Zbog globalne krize u svijetu i recesije koja se još uvijek trese Republiku Hrvatsku i više (ne)rizičnih investicija u iznosu u desetkama milijuna kuna, među njima modernizacija pršutane u Jasenicama i izgradnja, vidjelo se, nerentabilnog motela “Velebitska kraljica” na odmorištu Marune kod južnog portala tunela Sveti Rok, Mladen Nekić je dospio u znatne financijske poteškoće iz kojih se posljednjih dvije,tri godine nije uspio izvući.
U predstečajnom postupku kojeg je pokrenuo vjerovnik Croatia banka, Nekić je s tvrtke “Mataš MN” prenio imovinu na nove tvrtke. Stečaj je pokrenut 29. siječnja 2010. godine a stečajni upravitelj je Frane Negro. Javnu dražbu koncesije na zemljištu na kojem je motel, koja još vrijedi 20 godina,  pokrenuo je vjerovnik Hrvatske pošte koje su i kreditirale izgradnju.
Na Trgovačkom sudu Zadar prije dvije godine pokrenut je stečajni postupak nad tvrtkom “Mataš MN” iz Jasenica nakon tromjesečnih pokušaja vlasnika Mladena Nekića da se dogovori s Croatia bankom oko naplate dugova. Pregovori nisu uspjeli a “neumoljiva” Croatia banka ustrajala je na zahtjevu za uvođenjem stečaja kako bi iz stečajne mase naplatila svoja potraživanja u iznosu od oko osam milijuna kuna od tvrtke u vlasništvu jednog od najpoznatijih hrvatskih proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda.
Među stečajnim vjerovnicima nalaze se pravne osobe iz Hrvatske, Austrije, Njemačke. Osim Hrvatskih pošta i Croatia banke među vjerovnicima kojima su priznate tražbine su Gortan, Ministarstvo financija, Porezna uprava, OTP banka i drugi u sveukupnom iznosu od preko 50 milijuna kuna.
Pršuti “Mataš”, izvorni dalmatinski pršuti koji se prodaju po formuli “Otac Velebit – majka bura”, dobitnici su brojnih, najznačajnijih hrvatskih i međunarodnih priznanja, i dalje se proizvode u Jasenicama. Proizvodi ga nova tvrtka “Mataš” d.o.o. Istovremeno Nekićeva stara tvrtka “Mataš MN” je u stečaju, a njezini vlasnici su zapravo brojni vjerovnici.